SRBLJANOVIĆKA OTKRIVA: Gavrilo Princip nije bio Srbin!

SRBLJANOVIĆKA OTKRIVA: Gavrilo Princip nije bio Srbin!

28. lipnja, 2013.

biljana-srbljanovic-1372366596-331397

U Srbiji je neće, pa će morati u Austriju.
Dramski pisac Biljana Srbljanović gostovala je nedavno u emisiji „Peščanik“, gde je govorila o svojoj drami posvećenoj sarajevskom atentatu i Gavrilu Principu. Predstava će premijerno biti izvedena u Beču na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata. Biljana je potvrdila za Kurir da trenutno nijedno beogradsko pozorište nije zainteresovano da igra komad po njenom tekstu.

Ruka vezana žicom

– Poslednjih šest meseci bavila sam se stogodišnjicom Prvog svetskog rata, Gavrilom Principom, da li je sarajevski atentat bio teroristički akt ili nije i, uopšte, samim fenomenom Mlade Bosne kao skupa angažovanih učenika. To su sve bili đaci, maloletnici – kaže Srbljanovićeva i dodaje da mladi revolucionar nije verovao u Boga niti se izjašnjavao kao Srbin:

– Gavrilo se izjašnjavao kao Jugosloven. On je na suđenju govorio: „Ja sam Srbo-Hrvat i govorim hrvatsko-srpski“, a u poslednjim danima, kad mu je ruka, koju nisu hteli da mu amputiraju u austrougarskoj bolnici, visila zakačena žicom za rame u zatvoru u Terezinu, u potpunom ludilu i bunilu govorio je o tome kako se odlično seća da ni kao mali nije bio religiozan. Kad ga je sudija na suđenju pitao: „Da li verujete u Boga?“, on se nasmejao. Njega je sudija pitao: „Da li ste vi ubili Franju Ferdinanda zato što je bio pobožan čovek?“, a on je odgovorio: „Meni je to potpuno nebitno.“

Istražujući građu za svoju dramu, Srbljanovićka je zaključila da bi, da je živela pre 100 godina, bila sledbenik Mlade Bosne.
Mlada Bosna bila je antiklerikalna, antišovinistička, jugoslovenska ideja s velikim emancipatorskim idejama da modernizuje prostore bivše Jugoslavije.

Polemike s Andrićem

Smatrali su da su Srbi i Hrvati braća. Da sam živela 1914, ja bih bila s njima i vodila bih istu polemiku koju su oni vodili sa Andrićem, kad Andrić kaže: „Neka je na čast svim tim Žerajićima“, misli na jednog čuvenog atentatora koji nije mogao da puca pa se ubio, „na čast svima njima, ali ja nisam taj, ja ne mogu da pucam, ali ja vaše ideje podržavam“. Andrić je bio prijatelj s Principom, ja podržavam njihove ideje, ali i njegov stav i ne bih mogla da pucam. To su ljudi koji su imali oslobodilačke, emancipatorske ideje, a koji su strašno stradali u jednom, kako da kažem, legalističkom procesu.

Gavrilo Princip

Gavrilo je bio maloletan

Biljana naglašava da Princip nije streljan jer su utvrdili da je maloletan.
– Nije osuđen na smrt jer mu je mesec dana nedostajalo do punoletstva. To je ipak neverovatno, da ti sad odeš, ubiješ nečijeg prestolonaslednika, a onda ti ta država kaže: „Pa, dobro, iako imaš grešku u krštenici“. Po jednoj verziji njegove krštenice, on je bio punoletan, a po drugoj je bio maloletan. Oni su izvršili veštačenje krštenice i prihvatili činjenicu da je maloletan. Osudili su ga na 20 godina robije.

Izvor:http://www.kurir-info.rs

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code