ŠOLTA I MALA SOVA ČUVITA

ŠOLTA I MALA SOVA ČUVITA

14. rujna, 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Iz Rogača već nakon par zavoja uskom cestom između starih dalmatinskih kuća ulazite u središnje otočno mjesto Grohote. Grohote su u Velom mistu glumile Split kakav je nekada bio. Onda lako možete zamisliti kakva vas kulisa očekuje uz usku cestu. U selu se nalazi i bazilika Sv. Stjepana.
U Grohotama je glavno račvište otočnih puteva. Žuta putokazna ploča jasno pokazuje što vas očekuje lijevo i desno

Napisao i snimio: Dražen Stjepandić

Trajekt iz Splita plovi do Rogača oko 45 minuta. Nije dugo za one kojima se žuri, a sasvim dovoljno za one koji žele malo osjetiti čari plovidbe i vjetra na gornjoj palubi. Karta za manji auto u jednom pravcu košta 160 kuna, za odraslu osobu 30 i pola od te cijene za djecu do 12 godina. Za djevojčicu koja treba poći u treći razred mene i golfa peticu 210 kuna za tih devet nautičkih milja, mora se platiti kao za autobusnu kartu od Zagreba do Splita u jednom pravcu.
Na moje veliko iznenađenje od 1. siječnja ove 2015. ukinuli su 50 posto popusta za članove Hrvatskog novinarskog društva. Sreća da prije polaska na put nisam platio članarinu za ovu godinu kao što sam planirao, jer sam prilikom jednog odlaska na Mljet doživio da na mjestu gdje se prodaju karte za trajekt detaljno pregledaju novinarsku iskaznicu HND-a i ako niste podmirili članarinu za tekuću godinu odbiju vam prodati trajektnu kartu s popustom.
Ljudi stalno nastanjeni na otocima plaćaju tzv. otočnu tarifu uz predodžbu otočne iskaznice. Njima je karta oko 50% jeftinija, a može po posebnim odredbama biti i besplatna. U sezoni je karta za trajekt 20 posto skuplja negoli izvan sezone.

Šolta prepuna uvala

U Rogaču uz trajektno pristanište nalazi se za šoltanska mjerila malo veće parkiralište, nekoliko kafića, benzinska pumpa. Potkraj kolovoza i početkom rujna još ima dosta ljudi, pa je to otočno mjestašce nakinđureno ljudima, događajima i zvukovima više negoli inače. Dolazak trajekta je glavni događaj u mjestu. Ako se malo dulje zadržite u Rogaču otkrit ćete prekrasne uvale Banja, Kasjuna i Zustova s plažama. Šolta je prepuna uvala, tako da je njena obala zubčasta kao rupičasti ključ za popravak bicikla. Najpoznatiji su uvala i istoimena plaža Šebula.
Iz Rogača već nakon par zavoja uskom cestom između starih dalmatinskih kuća ulazite u središnje otočno mjesto Grohote. Grohote su u Velom mistu glumile Split kakav je nekada bio. Onda lako možete zamisliti kakva vas kulisa očekuje uz usku cestu. U selu se nalazi i bazilika Sv. Stjepana.
U Grohotama je glavno račvište otočnih puteva. Žuta putokazna ploča jasno pokazuje što vas očekuje lijevo i desno. U Grohotama kod križanja se nalazi nekoliko štandova, pekarnica, dućan Studenca, a nešto dalje je i srednji Konzum, bez većine artikala po akcijskim cijenama koje se reklamiraju na televiziji. Zbog trajekta na otocima su namirnice dosta skuplje nego na kopnu. Premda se većina prije dolaska pripremi, pa ako sami kuhaju, na otoku kupuju samo ono najnužnije.
Skrenete li lijevo prema Nečujmu, Gornjem Selu i Stomarskoj ili desno prema Maselenici, Srednjem i Malom Selu dolazit će po namirnice u Grohote i opskrbljivati se u toj pošljunčanoj zoni ili preko na suprotnoj strani pored pošte gdje je dućan Studenca.
Uz dućan nalazi se kafić Bejo s krošnjama koje terasu prirodno štite od sunca. U jutarnjim satima u sezoni kod Beje nije lako naći mjesto. Bejo gotovo jedini na Šolti ima usluge besplatnog interneta bez smetnji. Mnogi lokali hvale se natpisima besplatni wi-fi, ali nećete dobiti internet bez smetnji. Već drugi put kad dođete nećete moći uspostaviti vezu jer svakodnevno mijenjaju šifru, pa više ni sami ne znaju koja je ili ćete doznati kako im je sve dobro funkcioniralo dok nedavno nije udario grom…
Od gazde Beje sam čuo da je Šolta zapravo otok s najviše sunčanih dana, a ne Hvar. Klima na Šolti je pretežito suha, a posebice ljeti kada temperatura dosegne i 30 stupnjeva u hladu. Tijekom godine temperatura nikada ne pada ispod deset stupnjeva.
Od Beje se uz prethodnu narudžbu može nabaviti domaće, vino, rakija i maslinovo ulje. Ja sam kupovao rakiju. Ovogodišnja cijena je ako ne uzmete samo jednu litru 30 kuna za lošiju i 40 kuna za onu pravu. Uzeo sam dvije litre one prave I zaista nakon što je probate morate se stresti i izgovoriti :”Doooobrraaa!”

Ćuvita i Ćuvitari

Ime Šolta dolazi od drevnog imena otoka- “Olint” što bi se moglo prevesti kao „nesazrjele smokve“, dok danas Šoltu nazivaju i “uspavana ljepotica”. Ovaj otok je bio nastanjen već za vrijeme Ilira. Popularnost otoku je porasla i za vrijeme Rimljana jer su stari Rimljani znali provoditi odmore baš tu, na otoku Šolti. Prva naselja su se izgradila u unutrašnjosti otoka. Danas na Šolti je prijavljeno oko 1500 stanovnika.
Šolta pripada skupini srednjodalmatinskih otoka. Smještena je između Brača na istoku, Hvara na jugoistoku i kopna na sjeveroistoku. Otok je odijeljen od kopna Splitskim kanalom, od Brača Splitskim vratima, a od Drvenika Velog Šoltanskim kanalom. Najbolje ćete vidjeti gdje se Šolta nalazi u odnosu na druge otoke ako se popnete na najviši vrh otoka Vela Straža (237 m). Popnite se do vrha stazom u hladu borovine. Uz prekrasan pogled; pogled s vrha nudi i savršeno orijentiranje pri odluci odakle početi sa razgledavanjem.
Geografski položaj Šolte je uvelike pridonio i njegovoj bogatoj povijesti. Šolta je bila poznata po dobrom ulovu ribe na južnoj strani otoka još od vremena Rimljana. I car Dioklecijan je svoju ribu nabavljao baš od tud. Kad su trgovački brodovi došli na Jadran, uzimali su ulov s ribarskih bordova i ostavljali novac u kožnim vrećicama. Koliko sam uspio shvatiti turistima je danas svježa riba na Šolti dostupna u bijelim kašetama na jednom štandu u Grohotama i ujutro u Stomarskoj gdje je ribari prodaju uz svoje brodove. Cijena je dosta visoka u odnosu na cijenu ribe na Dolcu, a ponuda ovisi od dana do dana i ribarske sreće.
Ove godine nije bilo muha samo oko ribe nego posvuda. Na plaži, u apartmanu, na terasama kafića vodio sam ratove protiv muha. Šoltu zapravo treba smatrati kao pretežno ruralno predgrađe Splita, uvijek je bilo muha i komaraca, ali ne kao preko ljeta ove godine. Čuo sam fazane, a kažu da na otoku ima i divljih svinja. Simbol znak otoka je ćuk, mala sova koju Šoltani zovu Čuvita. “Za Hajduk kuca srce ćuvitsko” piše na jednom zidu u Nečujamu. Odmah preko puta je kafić Čuvita. Šoltane u njihovom dalmatinskom okružju zovu čuvitarima.
Svaki put kad sam bio na Šolti boravio sam u Nečujamu u “bijelim kućama” kako to kaže moja najmlađa kčer. Bijele kuće su apartmanski dio sela koje su željni odmora pohodili u svoje vrijeme Marko Marulić i Petar Hektorović. Na obali uz blažu se nalazi se stara crkvica Bogorodice koja je postojala i u Marulićevo vrijeme i na njoj se nalazi spomen ploča s tekstom koji potsjeća da je najveći europski pisac svog vremena iz Splita brodicom dolazio na odmor u Nečujam na Šolti.
Apartmanski dio se dijeli na stari, bliže plaži, i novi, bliže cesti koja naokolo zavija do molića i crkvice gdje se okreće i otočni autobus Prometa Split koji povezuje najveća otočna mjesta s Rogačem.

Piće uz more u Maslinici

Stomorska- najstarije nastanjeno selo iz 17. st. I drugo najpopularnije turističko odredište na ovom otoku. Smješteno je na atraktivnoj lokaciji te je preko sezone povezano sa Splitom trajektom i katamaranom  koji plove dva puta tjedno te brodicom za prijevoz putnika koja plovi čak i nekoliko puta dnevno.
Maslinica- smještena je na dalekom zapadu otoka i gleda na 7 manjih otočića. Ovo selo je savršeno kao mirno, romantično gnijezdo za ljubavne parove koji traže mir i tišinu. U ovo mjesto ne pristaju ni trajekti ni katamarani, bez obzira koje doba dana ili noći to bilo.  Do njega se može doći samo autobusima koji voze iz Rogača. Maslenicom dominiraju obnovljeni dvorac  iz 18. stoljeća koji pripada obitelji Marchi i marina s usidrenim skupim plovilima. U svako doba godine marina je puna skupih brodica. Tko je na tim plovilima najbolje govori veliki restoran Martins Marchi s ogromnim staklenim prozorima smješten preko puta ceste uz marinu. Ostali restorančići, konobe i pizzerije što se s terasama steru uz rivu znatno su manji, premda su cijene slične. Primjerice porcija čevapa je 70 kuna.
Maslinica je najromantičnija u večernjim satima, tada kao da se nebo spusti u gradić i spoji s kao ulje gustim morem. Boravak je posebno nadahnjujući ako sjednete uz more, što nije problem jer većina lokala uz samo more drži stolove. Tada u vas nadiru tekstovi iz šlagera. Shvatite koliko nije dobro biti samo s pićem pored mora u Maslinici.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Julka curka
  #1 Julka curka 21 rujna, 2015, 17:00

  Dobar clanak o divnom i mirnom otoku. A curica na slici divna❤️

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. klarens
  #2 klarens 15 rujna, 2015, 17:27

  Hvala na ovom tekstu, daj josh takvih !!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code