SNIJEG U BAHMUTU POMOGAO RUSIMA

SNIJEG U BAHMUTU POMOGAO RUSIMA

8. travnja, 2023.

 

 

Napredovanja wagnerovaca mjerila su se u stotinjak metara. Takva taktika objašnjava napredovanje ruskih snaga puževim korakom kod Bahmuta. Svaki osvojeni metar dobrano je zaliven krvlju ruskih napadača.

 Vrlo mogući ishod bitke? Vremenski uvjeti spriječili su ukrajinsku klopku za Ruse. Ruska strana vjerojatno će preuzeti punu kontrolu nad gradom, ali uz do sada neviđenu cijenu u ljudstvu, tehnici i materijalu. Ipak, ne treba smetnuti s uma da ukrajinske rezerve, još uvijek neupotrebljive

Napisao: Goran Redžepović

Bahmut, neuspjela zamka za Ruse ili novi Staljingrad? Što će biti konačan ishod bitke za grad, ukrajinski poraz ili ruska pobjeda? Za sada jasan odgovor nitko ne može dati. Borbe, za ovaj rudarski grad vode se još od kolovoza 2022. godine. Obostrana količina gubitaka znatno nadmašuje vrijednost prostora za koji se ratuje već osam mjeseci. Zbog toga, promatranje bitke za Bahmut, izvan šireg konteksta, može dovesti do krivog zaključka.

Amerikanci su početkom 2023. godine, čak i javno, predlagali Ukrajincima napuštanje grada i uspostavu nove obrambene linije. Međutim, ukrajinsko političko i vojno vodstvo donijelo je odluku braniti grad sve dok je odnos vlastitih gubitaka znatno manji nego gubitak suprotne strane. Ipak mislim da je to tek pola istine. Strategijski nevažno rudarsko mjesto, za Ukrajinu je postao posebno značajan početkom siječnja ove godine. Iz još uvijek nejasnih razloga, obrana grada postao je nacionalni prioritet obrambenih djelovanja.

Višemjesečne borbe

Međutim, iako medijski djeluje kao simbol odlučnog i snažnog otpora agresiji, količina angažiranih ukrajinskih snaga u samom gradu ne korespondira s domoljubnim medijskim narativom. Za rusku stranu, prije svega plaćeničku vojnu organizaciju Wagner i za njenog šefa Jevgenija Prigožina, zauzimanje Bahmuta postala je stvar prestiža. Na toj lokaciji dokazivala se veća vojna “kompetentnost ” plaćeničke vojske u odnosu na regularne trupe pod nadzorom ministarstva obrane iz Moskve.

Ipak, iako su wagnerovci podnijeli najveći teret višemjesečnih borbi za grad, bez izravnog sudjelovanja ruskih padobranskih jedinica, topništva i zrakoplovstva teško da bi psi rata mogli doći do centra naseljenog mjesta. Mnogi se pitaju je li osam mjeseci borbi, deseci tisuća poginulih i stotine tisuća utrošenih granata vrijedno dosadašnjeg osvajanja?

Konzervativne procjene navode da je na Bahmutu živote izgubilo oko 20.000 plaćenika, uglavnom mobiliziranih robijaša. Od kad su se sredinom siječnja intenzivirale borbe za grad, ruske snage stavile su pod svoju kontrolu oko 120 četvornih kilometara teritorija, uključujući i prigradska naselja Soledar, Krasna Gora na sjevernim, te Opitne i Kišlivka na južnom prilazima gradu. Trenutno kontroliraju oko 60 posto naseljenog dijela Bahmuta, uključujući i sam centar.

Bahmutska izbočina, koja se nalazi pod kontrolom ukrajinskih snaga, sada je svedena na oko 50 četvornih kilometara. Vjerojatno će ruske snage ovladati i preostalim dijelom grada. Ukrajinske snage uspjele su osujetiti višestruke ruske pokušaje opkoljavanja grada. Protuudarima, i dovođenjem pojačanja uspijevaju održati linije opskrbe za branitelje u samom gradu. I kako sad stoje stvari, mali su izgledi za presijecanje tih linija opskrbe, odnosno pravaca odstupanja prema zapadu.

Za to je garancija i pet artiljerijskih brigada, koje je Ukrajinska vojska rasporedila zapadno od grada. Zanimljiv je način upotrebe snaga i taktike kojom se koriste zaraćene strane. Od početka intenzivnih borbi za grad, ukrajinsko zapovjedništvo kopnenih snaga u sam grad i okolna naselja uglavnom je angažiralo novoformirane, borbeno neiskusne postrojbe. Iako ukrajinski mediji prikazuje snimke elitnih postrojbi, obrambene zadaće pretežno su izvodile jedinice bez većeg borbenog iskustva i sa skraćenom borbenom obukom.

 Ukrajinci su neracionalno trošili topničko streljivo

Posljedično, nisu bili rijetki slučajevi napuštanja položaja nakon jačih ruskih artiljerijskih udara, bez izravnog kontakta s neprijateljem. Ukrajinsko zapovjedništvo i dio ljudstva iz iskusnih postrojbi poslan je na preobuku za novu zapadnu tehniku. Jedan dio je angažiran na sprječavanju opkoljavanja grada, dok se veliki dio prekaljenih postrojbi nalazi u rezervi. Neiskusne i nedovoljno obučene ukrajinske jedinice imale su lošu koordinaciju s vlastitim topništvom.

To je dovelo do neracionalne potrošnje topničkog streljiva. Prosinac prošle i početak ove godine bio je vrlo kritičan za ukrajinsku stranu po pitanju raspoloživosti granata visokog kalibra. I tu su ih Amerikanci javno kritizirali. Jedno vrijeme Ukrajinci su koristili ruski način upotrebe topništva. Zasićenja vatrom određenog prostora, a ne uništenje specifičnih objekata, neracionalan je način koji dovodi do velike potrošnje streljiva.

Takva metoda anulira tehnološku superiornost zapadne tehnologije. Uz to, u pješadijskim postrojbama koje su branile prilaze prema gradu, bio je očit nedostatak minobacača 80, odnosno 120 milimetara, na razini satnije i bojne. Dalekometno topništvo nije moglo kompenzirati izostanak organske artiljerijske podrške unutar pješadijskih postrojbi.

Ruski plaćenici, wagnerovci, primjenjivali su vrlo jednostavnu taktiku u napadu. U borbama na prilazima gradu, navukli bi manju skupinu od 10 do 20 vojnika do linije za napad. Skupili bi se uz drvored ili neki prirodni zaklon. Objekt napada, obično manja otporna točka ili rov, zasuli bi kanonadom teške artiljerije iz cijele divizije haubica. Nakon kratke, ali snažne artiljerijske pripreme kretala je pješadija. Ukoliko bi obrambeni položaj bio neutraliziran, oni bi ga zaposjedali.

Međutim, ako su branitelji ostali na položajima, većina wagnerovaca ostala bi zauvijek ležati na poljima oko grada. Napadi su se ponavljali sve dok se ne ostvari planirani prodor. Napredovanja wagnerovaca mjerila su se u stotinjak metara. Takva taktika objašnjava napredovanje ruskih snaga puževim korakom kod Bahmuta. Svaki osvojeni metar dobrano je zaliven krvlju ruskih napadača. Kako je došlo do sadašnje situacije?

Ukrajinske snage uporno su branile urbani dio mjesta s naglaskom na održavanje linija opskrbe. Sjeverozapadno i jugozapadno od Bahmuta, privukli su respektabilne oklopno-mehanizirane snage. Vjerojatna namjera bila je široki udar, sa sjeverozapada i jugozapada, u vanjske bokove ruskih snaga koje napadaju grad. Međutim, iznenadna obilna količina vlažnog snijega, koja se početkom travnja istresla na Bahmut i okolicu, učinila je moguće pravce napada neprohodnim. Situaciju su iskoristili Rusi.

Veći dio artiljerije privukli su gradu i koncentriranom vatrom osiguravali napredovanje kroz urbani dio Bahmuta, sad kontrolirajući obje obale rijeke Bahmutke. Sljedeća linija, na koju će se izvlačiti ukrajinske snage, vjerojatno je željeznički nasip koji od sjevera prema jugu prolazi kroz zapadni dio Bahmuta. Ukoliko vremenski uvjeti ne budu povoljni za realizaciju protuudara ukrajinskih oklopno-mehaniziranih postrojbi, branitelji će nastaviti izvlačene iz grada prema povišenom reljefu zapadno od Bahmuta.

Ukrajinci neće ubacivati nove snage u grad. Također je mala vjerojatnost da će ruska strana uspjeti spriječiti izvlačenje branitelja grada prema zapadu. Vrlo mogući ishod bitke? Vremenski uvjeti spriječili su ukrajinsku klopku za Ruse. Ruska strana vjerojatno će preuzeti punu kontrolu nad gradom, ali uz do sada neviđenu cijenu u ljudstvu, tehnici i materijalu. Ipak, ne treba smetnuti s uma da ukrajinske rezerve, još uvijek neupotrebljive, stoje u blizini Bahmuta. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code