SEVERINI SU SFUŠERILI USNE

SEVERINI SU SFUŠERILI USNE

19. srpnja, 2013.

dr Zeljko Zenic

Plastični kirurg dr. Željko Zenić, u Njemačkoj je operirao mnoge zvijezde

 

Razgovarao: Zoran Paškov, Frankfurt

 

Pacijenti koji mu dolaze iz Njemačke a i cijelog svijeta neizmjerno su mu zahvalni i zovu ga umjetnik sa skalperom. Cijene njegov veliki uspjeh u plastičnoj kirurgiji, gdje je u Njemačkoj pri samom vrhu. Riječ je o šezdesetdvogodišnjem Šibenčaninu dr. Željku Zeniću, plastičnom kirirgu iz Offenbacha , koji je promjenio izgled mnogim bogatim i slavnim osobama.

Ali nije opijen slavom i zvučnim imenima već spreman pomoći svakome tko mu se obrati za pomoć. No, o tome ne želi i ne smije javno pričati, zbog lječničkog kodeksa, iako se brojne poznate osobe sa njemačke javne scene ponose njegovim uradtcima, počevši od smanjenja i povećanja grudi, liposukcije, face liftinga , pa do botoxa.

Kako kaže, zanat je izučio kod najboljih njemačkih kirurga, počevši od profesora Grundmanna, pa do čuvenog plastičnog kirurga prof.dr. Nevena Olivarija u Kölnu, zatim prof. Tiziana i Milezia, sve samih lječničkih veličina u Njemačkoj, na koje je i danas jako ponosan. A u zemlju snova krenuo je 1977. godine i ne baš iz luksuza, iako mu je obitelj u Šibeniku bila poznata i dobrostojeća. Imao je jasan cilj, želio je specijalizirati kirugiju i napredovati u struci, a specijalizaciju u rodnom Krešimirovu gradu nije mogao dobiti, iako je to silno želio, ostati kod kuće.

Ipak ste morali otići, jer vas nisu primili na specijalizaciju?

-Kada sam završio medicinu u Zagrebu ondašnji doktor Merlak, koji je bio šef ginekologije u šibenskoj bolnici i kojemu sam se sa svojom voljom za rad uspio nametnuti, obećao mi je da će me primiti na specijalizaciju za ginekologa, ali to se nije dogodilo. Tada je preminuo direktor bolnice Baica, koji je bio šef Komiteta i onda su odlučili primiti njegova sina. Tako sam ja izvisio jer nisam imao veze , a želio sam napredovati, usavršavati se i nešto postgići u medicini. Kada sam dobio ponudu iz Njemačke nisam se dugo dvoumio, odlučio sam se za put u Offenbach, u kojemu me je dočekala nova bolnica sa 18 katova i 1600 kreveta. Prihvatio me je njihov ugledni šef kirurgije prof.dr. Grundmann i sve je dalje ovisilo o meni i mojem angažmanu. Znate, Nijemci vam daju velike mogućnosti da naučite, da preuzmete na sebe odgovornost, dok se u našim bolnicama lječnicima koji dođu na specijalizaciju ne pruža mogućnost da samostalno rade, pa tako i ne mogu puno naučiti, a onda i kada završe specijalizaciju dođu u bolnice, pa se tek onda uče na pacijentima, što baca jako lošu sliku na bolnice i onda nije ni čudo što nam pacijenti umiru. A naposlijetku i spezacijalizacija u Njemačkoj traje šest godina, a ne kao prije kod nas 4 godine.

ROĐEN U ŠIBENIKU

Nijemci su vas primili više nego dobro?

-Taj prvi susret sa njemačkim bolnicama i strukom za mene je onda bio jako impresivan. Bio sam mlad ambiciozan i silno sam želio učiti. Od profesora Olivarija, koji je bio svjetsko ime, jako puno sam naučio. On me je podupirao. Bio je naš čovjek rodom i Gradaca kod Makarske, veliki stručnjak i jedan od pionira njemačke plastične kirurgije. Kod njega su se u to vrijeme radile vrlo zahtjevene operacije koje se nigdje drugdje u Njemačkoj nisu mogle vidjeti. Primjerice, prvi je u Njemačkoj napravio opreaciju buljavih očiju. Učiti kod njega bio mi je užitak, kao i kasnije sve to primjeniti na pacijentima, koji su me ovdje u Frankfurtu, gdje sam prije imao kliniku na Zeilu, u centru grada. Prof. Olivari me je i jako lijepo primio jer je imao istu iseljeničku sudbinu kao ja . Završio je Zagrebu medicinu, a onda silom prilika krenuo na specijalizaciju u “bijeli svijet”. Poslije sam se ovdje u Frankfuretu družio i sa kolegom dr. Antom Radeljićem, kojemu sam često asistirao i puno toga od njega naučio.Posljednjih 12 godina radim u sklopu Keteler- Krankenhaus u Offenbachu i odlično mi ide. Svakodnevno sam krcat pacijentima. Inače plastična kirurgija je jako osjetljiva. Pacijenti, posebno ovdje u Njemačkoj uvijek su u pravu i vrlo zahtijevni. Od samog početka sve radim da ispunim njihove želje.Izgled je mnogima jedna od najbitnijih stvari, posebice ljepšem spolu koji mi se najviše obraća s povjerenjem i to me najviše veseli. Poslije sam se dalje još usavršavao i kod uglednog prof. Tiziana koji je iz čuvene bečke škole, zatim prof. Milezzia.

Kako gledate na plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj?

-Imamo dobrih plastičnih kirurga od kojih bi izdvojio prof. Zdenka Staneca iz KGB Dubrava u Zagrebu , koji ima svjetski nivo, zatim dr. Zambelli u Rijeci, koji ima image i znanje. A onda imamo i puno medijski razvikanih zvijezda koji se uče raditi na ljudima, a to je neprihvatljivo. Važno im je da svaku operaciju i osobu “prijavljuju” svojim ljudima u medijima. Inače kod nas je problem što plasitčnu kirugiju rade i lječnici specijalisti za uho, grlo i nos, a to je u Njemačkoj neprihvatljivo. Znate, pa onda nije ni čudo da ima mnogo toga fuša, pa čak i da im pacijenti preminu za vrijeme ili nakon operacije, koje se rade u neadekvatnim uvjetima, koji ne ispunjavanju medicinske standarde. To su dobro regulirali Amerikanci i Brazilci koji su svojim specijalistima ORL jasno rekli da nemaju što tražiti u plastičnoj kirurgiji. Što se tiče plastične kirurgije Hrvatska je za Europu još uvijek daleko, izuzev cijena koje su kod nas znatno povoljnije i jeftiniji smo za 40 posto od Nijemaca. No, što se tiče tog vida djelatnosti za Nijemce su najprihvatljiviji Poljaci i Česi, koji su došli na zavidnu razinu i s cijenama su jako povoljni, pa dosta Nijemaca odlazi na ta tržišta. Sa druge strane koliko pacijenti uštede na cijeni operacije, oni su zbog udaljenosti kasnije van dometa garancije i ako nešto krene po zlu, onda pacijenti imaju problem, jer ih mora obrađivati netko drugi koji nije radio operaciju. Zbog toga se Nijemci na jedan način i nerado odlučuju za odlazak u druge zemlje. Radije plate višu cijenu operacija kod kuće u svojoj zemlji, a onda imaju adekvatnu garanciju, ako nešto krene po zlu. A naposlijetku operacije u tim zemlajma su jeftinije jer od proizvođača dobivaju znatno nižu cijenu proizvoda, recimo primjerice silikonskih umetaka koji u Njemačkoj koštaju 500 eura, a u Hrvatskjoj se dobiju za 250 eura, a botox koji ovdje košta 430 eura se dobije za 200 eura, dok proteza 480 u Hrvatskoj iznosi nešto više od 200 eura. Zanimljivo je da su to totalno isti kvalitetni proizvodi, orginalni i da ih Nijemci zemljama bivšeg istočnog dijela daju po jeftinijim cijenama. U budućnosti naša zemlja i zdravstvo imaju izgleda da napreduju u plastičnoj kirurgiji. Najvažinje je da imamo kvalitetne ustanove koje se nalaze na frekventnim prometnim mjestima. Jako nam je značajno da naši lječnici sada iskoriste mogućnsoti koje im pružaju razni EU fondovi, kako bi otvorili svoje privatne klinike i medicinski ih adekvatno opremili, ali također je vrlo značajno da naše zdravstvo jače krene u privatizaciju i da se pored naših bolnica brže razvijaju privatne klinike, tako da bude konkurencije , a s time i kvalitetnija usluga, te da se izbjegnu razna dugačka i neshvatljiva čekanja, koja neke znaju koštati života.

NJEMAČKA BOLJA OD PADOVE

Tvrdite da je Njemačka što se tiče presađivanja jetre i operacija prostate bolja od Padove i Innsbrucka.

-Naše mlade kolege lječnike bilo bi dobro da pošaljemo na neko vrijeme na dodatnu edukaciju u Njemačku, da vide kako se tu radi. Primjerice imamo jednog uglednog njemačkog kirurga i vrhunskog stručnjaka profesora dr. Bechsteina koji je u Frankfurtu na Sveučilišnoj klinici Goethe, direktor Njemačke lige za transplataciju jetrei šef kirurgije. Jedan vrhunski stručnjak čija je žena Hrvatica i uvijek je spreman pomoći, Hrvatska ga naveliko impresionira. Sada i ovaj ulazak u EU trebamo adekvatno iskoristiti za napredovanje u medicini, iskoristiti i te naše lobije u svijetu. Nije mi jasno što se tiče presađivanja jetre, zašto smo se kao pijani plota uhvatili samo Padove, kada ovdje u Njemačkoj imamo bolje stručnjake za transplataciju. Isto tako što se tiče prostate uhvatili smo se Innsbrucka, a u Offenbachu već godinama imamo najboljeg profesora dr. Tunna, koji je bio broj 1 u Njemačkoj, i prvi je u Europi, nakon Chicaga uveo brahio terapiju kod karcinoma prostate( njezino lokalno zračenje), pa mu je i na opreaciju došao vlasnik Aldija. Prije desetak godina imao sam pacijenta iz Kaštela kojemu su u Splitu u bolnici kazali da ide kući, jer mu nema još dugo života. Nekako je saznao za moje dobre kontakte sa prof. Tunnom i obratio mi se. Došao je tu i podvrgnuo se terapiji i eno ga dan danas živ i zdrav. Nažalost mi u Hrvatskoj , iako smo mala zemlja, možda i zbog toga imamo svoje hirove, medijske hirovi i veze koje promičemo, ne željevši vidjeti i druge stvari. A trebamo ići duboko i široko da bi zadovoljili europske medicinske standarde i dobili potrebnu kvalitetu. Imamo mi i naših odličnih specijalista, daleko od toga, samo im nedostaje prateća infrastruktura i šansa da napreduju da se strukovno razvijaju.

Zvijezde i uljepšavanje ?

-Da vidio sam Severina je imala problema sa usnama. Puno joj je to bilo nateknuto. Prava šteta, lijepa je i tko je radio trebao se više potruditi. A i Stavros se izmjenio, kažu pomladio, navodno radili su ga kući u Hrvatskoj. Dolaze mi često i naši poznati. Zanimljivo je da obično dođu kada se nađu u problemima i kada ih drugi isfušaju. Nedavno sam operirao jednu našu poznatu zvijezdu kojoj je malo tko više mogao pomoći. Dao sam si truda i ona je sada zadovoljna. Ne pada mi na pamet kao kolegama u Hrvatskoj da bi iakda otkrivao imena svojhih pacijenata.Takva reklama mi ne treba. Jer onaj tko želi kvalitetu pronaći će me. A posla ionako imam pune ruke, jer malo tko ne želi biti mlad i lijep.

HRVATSKOJ JE SPREMAN POMOĆI

Poznati ste po humanosti i raznim akcijama pomoći za Hrvatsku?

-Zajedno sa svojim kolegama još na početku rata sam se uključio u prikupljanje medicinske pomoći za domovinu. Poslali smo dolje na tone lijekova i medicinske opreme. Nositelj sam i brojnih priznanja, zahvalnica i jako mi je drago kada mogu pomoći svojoj zemlji. Prije nekoliko godina u Šibeniku sam sa kolegama izveo akciju prikupljanja sredstava za obnovu lica zgrade gradskog kazališta na Poljani. Imam ideju, mogućnosti i voljan sam i sada organizirati jednu akciju za našu šibensku bolnicu. Spreman sam u Šibenik dovesti i poznate kolege plastične kirurge među kojima i uglednog profesoar Ninkovića iz Münchena, koji je svojevremeno liječio Ivicu Račana. Svi oni pomogli bi i operirali nekoliko dana besplatno, te tako prikupili potrebita sredstava za nabavu nekih neophodnih uređaja. Ja sam spreman, neka mi se samo iz šibenske bolnice i stižem sa ekipom. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code