SAVA SE VRAĆA ZAGREBU

SAVA SE VRAĆA ZAGREBU

26. travnja, 2018.

 

 

Kraj tramvajskog okretišta Savski most počeli su radovi čišćenja i održavanja površina u inundacijskom pojasu rijeke Save. Radove izvode Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb kako bi Grad Zagreb uređene obale Save u dužini od sedam kilometara s obje strane rijeke mogao uzeti u zakup te provesti projekt „Aktivnosti na Savi“.

Zagrebačke obale Save bile su zanemarene više od pola stoljeća i krajnje je vrijeme da im udahnemo novi život. Građevinski strojevi upravo skidaju sloj zemlje s popločene obale Save. Upravo nam to otkriva smjer u kojem trebamo ići – na temelju zagrebačke prošlosti oblikovati njegovu sadašnjost s vizijom budućnosti“, kazao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

S ciljem vraćanja građana na Savu i urbanog oživljavanja zagrebačkih obala rijeke Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada kreće u implementaciju prvonagrađenog natječajnog rješenja Međunarodnog natječaja Europan 13 s temom „Prilagodljivi grad“. Rješenje je to koje potpisuju Carlos Zarco, Sara Palomar i Jose Luis Hidalgo iz Španjolske i Zuhal Kol iz Turske.

Na pet će lokacija s obje obale Save biti smješteni privremeni montažni objekti među kojima su sustav za prikazivanje filmova, višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni. Pri oblikovanju takvog urbanog krajolika grada poštujemo zeleni pojas inundacije, ali se brinemo i o suvremenim potrebama građana. Međusobno umreženi javni prostori stavljaju se u funkciju višenamjenskog korištenja različitih društvenih skupina. Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto“, najavila je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te izrazila nadu da ovaj projekt bude prvi korak prema projektu „Zagreb na Savi“.

Zvonko Marenić, direktor vodnogospodarskog odjela za gornju Savu u Hrvatskim vodama, kazao je kako pripremni radovi u inundacijskom pojasu Save odlično napreduju te da će na vrijeme sve biti spremno za iduću fazu projekta „Aktivnosti na Savi“.

Novouređene lokacije građanima će nuditi sportsko-rekreacijske, kulturno-zabavne i ugostiteljske sadržaje. T

31 komentar

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 28 travnja, 2018, 20:01

  Pročitajte samo pjesmu o Savi iz Posavine i sve će vam biti jasno.
  Kada jednom nešto zaribate nema više povratka, samo može biti gore.

  Zagađivanje je već odavno počelo,,sad se još hoće instalirat reciklažna dvorišta.

  Zar nije dovoljno lokalnim šerifima bunt većine stanovnika da to ne žele u središtima, a imaju pogodnije lokacije.

  Eto vam slučaja u Petrinji, Martinskoj Vesi i u metropoli.
  Sve je na slikama i papiru lijepo i krasno,
  A u stvarnosti…..Više smeća manje cvijeća.
  Pa najveća mafija je pri otpadu…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code