RIJEČKA INDUSTRIJSKA PRIČA

RIJEČKA INDUSTRIJSKA PRIČA

15. ožujka, 2014.

rop-s3

Riječka  industrijska priča” naziv izložbe fotografija Stanislava Beličke koja se otvara u četvrtak 20. ožujka, 2014. u Muzeju grada Rijeke, a koja zapravo pokazljivo na dojmljiv način predočava ukazujući na problematiku uglavnom napuštenih a iako među njima ima i djelomice aktivnih pojedinih industrijskih objekata u Rijeci.

Više je razloga baš u ovom trenutku za održavanje ove Beličkine izložbe, prije svega jer fotograf  uvjerljivo ukazuje građanima na izniman značaj i svekoliki potencijal zapuštene industrijske graditeljske baštine grada Rijeke, a koja je uvelike bitna za ovodobni identitet grada a, trebala bi biti bitište gradskog identiteta.  Ipak o svemu tomu RIP – riječka industrijska priča opširnije će govoriti Ema Aničić na posebnoj press konferenciji za medije, koja se održava u utorak, 18. ožujka, u 11 sati u Muzeju grada Rijeke. Kad će muzejska kustosica Ema Aničić sadržajno i argumentirano predstavit i uvelike tumačit Projekt RIP, i izložbu i monografiju autora fotografija Stanislava Beličke, uz ravnatelja MGR, Ervina Dubrovića .

Zapravo više je razloga zašto je industrijska baština naglašivo bitna za grad Rijeku. Stoga se Projektom RIP na jednom mjestu predstavlja problematika napuštenih, i nekih barem djelomično aktivnih industrijskih objekata u Rijeci, a pritom je riječka industrijska priča prikazana uvjerljivo kroz okular uglednog fotografa Stanislava Beličke.

Izložba je popraćena monografijom baziranom na znanstvenom istraživanju, kojeg je provela povjesničarica umjetnosti Eme Aničić, u kojoj se kataloški prikazuje cjelokupna povijest riječke industrijske baštine; topografski od zapadne industrijske zone grada Rijeke prema istočnoj od 1750. godine do II. svjetskog rata. Monografija sadrži dodatak digitalnog dokumentarnog filma na istu temu, a uvelike je popraćena fotografijama Stanislava Beličke, kao i arhivskim povijesnim snimcima.

Izim realizacije velike kulturne manifestacije smisao ovog istraživanja je prinos ozbiljenijem poznavanju riječkih industrijskih lokaliteta i ukazivanje na njihov značaj i poticanje mogućih rješenja vezanih za budućnost kulturno industrijske ostavštine a po kojoj je Rijeka europski prepoznatljiva.

Sve u svemu Riječka industrijska priča dojmljivo je prikazana na izložbi okularom riječkog fotografa Stanislava Beličke i pomno komentirana sposobnošću kustosice Eme Aničić, koja se zaista potrudila baš kako bi što uvjerljivije pričom predstavila i što bolje protumačila riječku industijsku baštinu i njezin ovodobni potencijal gađanima Rijeke.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code