RAZLIČITOSTI SU DRUŠTVENO BOGATSTVO

RAZLIČITOSTI SU DRUŠTVENO BOGATSTVO

9. veljače, 2014.

 

 

Prva manjina Vukovar-2 Custom

Konferencija o pravima manjina održana u Vukovaru

 

 

Napisala: Zorica Živković Farina

Na konferenciji ‘Prava manjina – održivo društvo’ koja se održala u subotu, 8. veljače, s početkom u 11 sati, u hotelu Lav, Ulica J. J. Strossmayera 18,  u Vukovaru, Grupa OR, udruga koja od 2004. godine promiče održivi razvoj (okolišnu, društvenu i ekonomsku održivost) otvorila je raspravu na temu problematike prava manjina u RH.

Nakon referenduma o ulasku definicije braka kao zajednice žene i muškarca u Ustav Republike Hrvatske te inicijative za raspisivanje referenduma ‘o ćirilici’ kojim bi se smanjila prava nacionalnih manjina na korištenje oznaka na jeziku ili pismu manjine, hrvatsko društvo se ideološki polarizira i antagonizira.

 

ZAŠTITA SVAKOG POJEDINCA I NJEGOVE SLOBODE

“Stvara se dojam kako civiliziran, pristojan, demokratski dijalog o ovim temama nije moguć među osobama ili skupinama koje o ovim temama misle na različiti način, a kako bi društvo bilo održivo ljudi u društvu moraju komunicirati, uspostavljati dijalog te na demokratski način iznositi argumente kojima brane svoje stavove i istovremeno slušati argumente druge strane, pokušavati uspostaviti razumijevanje i kada se međusobno ne slažu. Prava manjina, kako nacionalnih tako i seksualnih, pojedinci koriste kao priliku da bi dizali političke tenzije te time otežavali da se pokrene kulturni akt na pristojan način. Mi smo tu da povedemo miran i razuman govor na ovu temu” – riječi su kojima je Mirela Holy, predsjednica stranke OraH otvorila konferenciju.

 U ime predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića nazočnima se obratila Zrinka Vrabec Mojzeš, predsjednikova savjetnica za društvena pitanja.

“Predsjednik ističe kako je zaštita svakog pojedinca i njegove slobode, a osobito zaštita najranjivijih društvenih skupina temelj svake istinske demokracije. Najveća je žalost to što veću isključivost u svakom pogledu pokazuju mladi čiji sustav vrijednosti kao društvo nismo uspjeli izgraditi i zato se već godinama zalaže da baš u Vukovaru započne s radom Nova škola koja će pružiti mogućnost izbora roditeljima srpske i hrvatske nacionalnosti da njihova djeca zajedno pohađaju isti razred. To je jedno od rješenja održivog razvoja ove zajednice” – poručila je Vrabec Mojzeš u ime predsjednika RH.

 

VELEPOSLANIK NORVEŠKE 

Svojim prisutstvom konferenociju je uveličao i norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad koji je naglasio kako izolacija nije rješenje problema te da djeca u svrhu krajnjeg cilja, održivog društva, trebaju  harmonično živjeti skupa te se zalaže za miran suživot svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Ekonomski razvoj, tj. nerazvoj RH doveo je do propitkivanja gorućih pitanja- rata i ćirilice. Puno je lakše nešto srušiti nego izgraditi. Ajmo ne rušiti, ajmo se baviti izgradnjom mira!”, zaključio je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, ističući da je za opće društvo štetan potez o kojemu većina odlučuje o pravima manjina.

“I oni koji mrze i oni koji ne mrze trebaju raditi na tome da se neke stvari ne ponove”, zaključila je konferenciju ‘Prava manjina- održivo društvo’ predsjednica OraHa, Mirela Holy ističući kako su različitosti među ljudima upravo najveće društveno bogatstvo.

Na konferenciji su također sudjelovali: prof. dr. sc. Marina Biti, ORaH; Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije; Kristijan Grđan, voditelj programa zaštite ljudskih prava u udruzi Sjaj; dr. sc. Igor Peternel, HHO; don Anton Šuljić, svećenik i pjesnik; Zoran Šangut, vukovarski branitelj i spisatelj.

Po završetku konferencije otvorena je javna diskusija na kojoj su prisutni građani i građanke Vukovara iznijeli svoje probleme i stavove. T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Pero
    #1 Pero 11 veljače, 2014, 09:16

    Niš od ove male. Čista ekološka fatamorgana… Dobro je reko Čačić da ima lepu malu glavicu.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code