RAT ŽUPANICE I MARIJANE PETIR

RAT ŽUPANICE I MARIJANE PETIR

12. listopada, 2013.

 

 

1209 repica u4

Marina Lovrić Merzel najavila sudsku tužbu

 

Napisao: Josip Frković

Fotografija:www.glaskoncila.hr

Bogdan Rkman se ovdje trebao već odavno ispričati obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskim braniteljima i ratnim stradalnicima, te cjelokupnoj hrvatskoj javnosti za sve ono što je činio u vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku. Pozvao sam ga i opet ga pozivam s ove govornice da podnese neopozivu ostavku na mjesto dožupana Sisačko-moslavačke županije, jer svojom nazočnošću i na ovoj radnoj sjednici uznemiruje osjećaje svih onih za koje su vrijednosti slobodne Hrvatske krvavo plaćene u Domovinskom ratu neupitne“. Tim je riječima na trećem zasjedanju županijskoga parlamenta vukovarski ratni veteran, predsjednik Županijskoga vijeća HSP-a i Županijske skupštine sisačko-moslavačke Željko Soldo na odstup opetovano pozvao bivšeg pripadnika 21.Kordunskoga korpusa sao krajine. Kao i 8. srpnja, kada je Bogdana Rkmana tražila da se izjasni je li kao novinar Rtv-a Knin u vidovdanskom prijenosu vojne parade okupatora kazao da je Slunj srpski grad, prošireno vijećničko pitanje o nesvakidašnjem političkom skandalu i na aktualnom satu trećega zasjedanja Skupštine (30. rujna) postavila je HSS-ova čelnica Marijana Petir. Za srpanjske sjednice, kada je Rkmana pokušala opravdati i zaštititi županica Lovrić Merzel („Ne dopuštam raspirivanje niskih strasti!“ – op.a.) Marijani Petir i javnosti uskraćen je bilo kakav odgovor. Zbog toga se  14. srpnja priopćenjem HSS-a županije traži neopoziva ostavka Bogdana Rkmana, Marine Lovrić Merzel i Željka Solde.  Tim više očekivali su oporbeni vijećnici obećano Rkmanovo očitovanje županici o teškim medijskim optužbama i dokazima protiv njega. Očitovanje, drže mnogi, nametnuta  dožupana trebalo se proslijediti i uznemirenoj javnosti. Kako drukčije nazvati poziciju čovjeka koji se licemjerno i nakaradno dopustio kandidirati za dužnosnika regionalne samouprave, u većinskoga naroda i ljudi brutalno napadnutih od velikosrpske soldateske koje je odreda zvao ustašama. Štoviše, promatrao ih kroz ciljnik snajperske puške, te pred mikrofonima i kamerama okupatorske radio-televizije sadistički ismjehivao u tragičnim trenucima njihovih ratnih stradanja.  Nije se stoga teško složiti s konstatacijom Željka Solde da je četnik u fotelji dožupana posljedica politikantskog pogodbenjaštva HDZ-a i SDSS-a, iza čega stoje Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac. Doista nije teško dočarati ciničan smijeh po velikosrpstvu znana dvojca pri predlaganju Rkmana iz redova SDSS-a za profitabilnu funkciju u ratom teško stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji.

MILNOVIĆEV NALOG

Kao da u Sisku i županiji nema cijenjenih i moralno čistih pripadnika srpske manjine – poput Milana Stojanovića, Đure Tadića, dr. Rodoljuba Džakule, Đure Šorgića i drugih. Kad se, nadalje, zna da hrvatski premijer Zoran Milanović gotovo tepajući govori o „Srbima, mojim biračima“ i onom što će im ispuniti u Vukovaru, nije teško zaključiti kako je konačan dogovor postignut na Iblerovu trgu. Marina Lovrić Merzel, koja se  još za drugoga mandata, protivila kandidiranju izvršnoga sekretara SDSS-a i sukobljavala sa samozvanim liderom hrvatskih Srba Pupovcem (o tome svjedoči bivši funkcionar stranke – op.a.). Očigledno je morala popustiti zahtjevima partijskoga šefa.  Ako je politika umješnost mogućega, pretpostavka autora ovoga teksta potvrđuje da je barem blizu istine. Članicu Predsjedništva SDP-a, vladajuće stranke, partijska stega svakako je obvezivala. S obzirom da su za gotovo tromjesečne šutnje cinično nasmiješena Rkmana, koji uz zamašnu plaću službenim automobilom i o trošku poreznih obveznika na relaciji Perna-Sisak dnevno prevaljuje 130 kilometara,  nastavljeni medijski napisi s dokazima o srbočetničkoj prošlosti i sudjelovanju u agresiji, Marijana Petir pokušala je i na sjednici zadnjega dana rujna predsjedavajućem Skupštine predati predstavku, sa zahtjevom da se Rkman pisano očituje vijećnicima i široj javnosti. Da si županica Lovrić Merzel politički želi osigurati bokove, rječito svjedoči njena preporuka predsjedatelju da ne prima zahtjev Petirove s Rkmanovim kompromitirajućim tiskanim i audio-vizualnim uracima. „ Jer, vi s izborom Bogdana Rkmana na mjesto dožupana, kao i ja, nemate nikakve veze. Prema tome, mi smo izabrani po jednom zakonu, a on po zakonu o manjinama koji je donio HDZ s HSS-om. Njegovo kandidiranje i izbor posljedica je rada tadašnje Vlade spomenutih koalicijskih stranaka. Oni znaju zašto su takav zakon donijeli. Vi ste predsjednik Županijske skupštine, nemate zakonske ovlasti i potrebu, osim političke smicalice u koju vas se želi uvući, da zatražite očitovanje Bogdana Rkmana. Ne vjerujem da vijećnica HSS-a ne može prijeći nekoliko koraka i sama uručiti zahtjev dožupanu. To je stvar koju oni mogu riješiti izvan ove dvorane…“.  U nastavku je kazala kako se slučaj Rkman stalno potencira kako bi se ljudima pokušalo predočiti da izbor po tom zakonu ima veze s izborom županice i dvojice zamjenika, Zdenka Vahovca i Ivana Nekvapila. Uz glasno negodovanja iz vijećničkih klupa, Marina Lovrić Merzel pripomenula je kako će se srpski dožupan javno očitovati, ne u Županijskoj skupštini, negoli ondje gdje to sam odluči?!

NAJBOGATIJA ŽUPANICA ŽELI ISPOVIJED

Dobivši riječ za ispravak netočnoga navoda, Marijana Petir odbacila je potom županičinu konstataciju kako su svi političari isti. Dodala je  aluziju o većini koja pošteno živi i radi, ali i onima koji dobro žive na račun poreznih obveznika i koji su diplome kupili. Nikada, veli, nije uzela ni jednu dnevnicu, a na račun županije nije kupovala luksuzne stvari, o kojima je u javnosti već bilo dosta riječi. Predbacila je najbogatijoj županici najsiromašnije županije što 700.000 kuna za nabavu novih automobila nije preraspodijelila za pomoć nezaposlenima i socijalno potrebitima. Pitala je k tome Marinu Lovrić Merzel hoće li ubuduće poštivati zakon o javnoj nabavi i odreći se sukoba interesa u slučajevima pogodovanja autobusnoj tvrtki, čijoj je sisačkoj podružnici bila na čelu, ali i pogodovanja nećakovoj tvrtki koja radi za tetinu bivšu firmu. Nekadašnja zamjenica županice očito je mislila na mladića koji je – kako svjedoči vlastovnica – za 2 milijuna kuna kupio stan u elitnom središtu Zadra. Marina Lovrić Merzel „zahvalila je na ovako očitanoj moralnoj lekciji, pa bi mogla na ispovijed, ako bi me gospođa Petir ispovijedila“. Tendenciozno aludirajući na volonterski angažman praktične vjernice Petir u Sisačkoj biskupiji, Lovrić Merzel se možda prisjetila nimalo ugodne predizborne lavine oporbenih optužbi o sumnji na mutne poslove i basnoslovnu bogatstvu članova svoje obitelji.  Primjedbu županice o mogućoj indulgenciji popratio je muk vijećnika. U zaključku Lovrić Merzel je izustila:„Samo ću tražiti tonski zapis. Pozorno sam slušala i ima jako puno elemenata koji su meni važni“. Poslije zaključnoga spomena odgovornosti, poštenja i transparentnosti, te povjerenja koje i trećim mandatom uživa kod građana, navijestila je županica više nego izglednu sudsku tužbu. Dodala je k tome da ubuduće neće pridavati pozornost osobama koje to ne zaslužuju.   T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Hssovac
  #1 Hssovac 16 listopada, 2013, 10:56

  Pa bolje naša članica izgleda od ove sisačko moslavačke Štefanije Balog..

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Shampoo
  #2 Shampoo 15 listopada, 2013, 14:55

  [quote name=”dublin”]Shampoo, ili trebaš bolje naočale, ili to Petirka piše pod pseudonimom[/quote]
  [quote name=”dublin”]Shampoo, ili trebaš bolje naočale, ili to Petirka piše pod pseudonimom[/quote]
  Ne nosim naočale i frizer sam iz Zagorja kojeg zovu Shampoo i poznat sam po friziranju plavuša. Zato sam i gdji Petir dao ocjenu odličan jer mislim da jako dobro izgleda.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. danijel
  #3 danijel 15 listopada, 2013, 12:17

  Da baš je to tema…………..četnik je vlast u Hrvatskoj, a vas dvojica komentirate Marijanu Petir! Uvijek iznova me zaprepasti neizmjerna količina ljudske gluposti i moralne i duhovne bijede! Ako nemate što pametno reći na tekst, a nemate jer vam je koncentraciji kao u stonoge pa niste u stanju pročitati više od dvije rečenice, onda šutite!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. dublin
  #4 dublin 14 listopada, 2013, 22:25

  Shampoo, ili trebaš bolje naočale, ili to Petirka piše pod pseudonimom

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Shampoo
  #5 Shampoo 14 listopada, 2013, 13:29

  M.Petir je izuzetno lijepa žena…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code