RASULO U SISAČKOM SDP-u

RASULO U SISAČKOM SDP-u

22. svibnja, 2014.

 

 

koalicija-sdp-dc Custom

Savjetnici županice postaju volonteri

 

Napisao: Josip Frković

Nijedna, pa ni Sisačko-moslavačka županija – tim prije što joj čelnica nije na kraćem odmoru ili seminaru u inozemstvu – ne može se unedogled voditi iz zatvora. Takvim stanjem, odnosno posljedicom upravo nevjerojatnih zakonskih odredbi o lokalnoj samoupravi koje vrijeđaju zdrav razum, krše se zakon i Statut županije. Ne podnese li osumnjičena  za kriminalnu  zloporabu položaja i ovlasti, odnosno učinjenu štetu od 10,5 milijuna kuna ostavku, narednih bi se mjeseci dosad nezabilježena farsična priča u zemlji mlade partijske demokracije mogla nastaviti.  Nakon što je prije 16. svibnja priprijetila prikupljanjem trećine vijećničkih oporbenih potpisa i sazivanjem izvanredne sjednice Županijske skupštine po sili zakona, odnosno raspisivanjem novih izbora, ustvrdila je to HSS-ova Marijana Petir. Zajedno s HDZ-ovim predsjednikom Kluba vijećnika Ivom Žinićem, na 6. zasjedanju županijskoga parlamenta, Petirova je na početku skupa trojicu dožupana i vijećnike pozvala da podnesu ostavke. Tako bi se prekinula skandalozna i nemoralna agonija političke institucije, u kojoj je puna dva mandata, do 1. travnja, autokratski vladala Marina Lovrić Merzel. Županije  u kojoj SDP-kukurikavci  predvode mnogočlanu koaliciju, usprkos činjenici da im je bivša predsjednica i županica iza rešetaka Remetinca. Kako je lišena slobode upravo njega imenovala svojim zamjenikom u županiji, Zdenko Vahovec (SDP) kazao je kako cjelokupna županijska uprava i tzv. savjetnici funkcioniraju normalno. Ostavku stoga ne misli podnositi. Štoviše, „želi i dalje raditi u interesu boljitka svih građana“. Njegove izjave pred vijećnicima i tiskovinama o stabilnosti vladajuće koalicije koja odluke donosi većinom glasova, međutim, samo neupućenima mogle su zazvučati obećavajuće.

„POŠTENJE I ČISTI OBRAZI“

Kako se tzv. savjetnicima županice iz proračuna godišnje isplaćivalo 2,2 milijuna kuna, HSS-ova Dražena Pejakovića zanimalo je kakav im je polugodišnji učinak i pokazuju li spremnost na ostavke. Do dolaska na sadašnju dužnost ozbiljan poduzetnik, 66-godišnji dožupan Vahovec  iz kutinskoga Međurića u javnom je istupu – s obzirom na potrebu štednje i jednu od Uskokovih inkriminacija – najavio mogućnost volonterskoga „rada“ članova triju županičnih savjeta. Pokazat će se, međutim, vrlo brzo da za neke primatelje nezasluženih 5.000 (i triput više) kuna mjesečno, tu prestaju lojalnost i zahvalnost županici. Uz ostalo, za zapošljavanje bračnih drugova, rođaka i susjeda, prestaje privrženost šarolikoj koaliciji različitih političkih predznaka i interes za rad namijenjen općem dobru. Premda je Josip Takač tijekom krize kriminalom „ovjenčane“ županije medije znao obavještavati i s  privatne elektroničke pošte, minuloga ponedjeljka o sjednici županijskoga SDP-a nije bilo ni slovca najave. Održana je gotovo u poznatoj „crvenoj“ ilegali.  Da u redovima socijaldemokrata „koji se zaklinju u poštenje i čiste obraze“ vladaju rasulo i anarhija svjedoči  neslužbeni podatak da se skupu nisu odazvali predstavnici sedam partijskih ogranaka. Pouzdani izvor nadalje upozorava kako je, želeći  stručne i političke autoritete konzultirati i upozoriti na potrebu štednje, Zdenko Vahovec otpočeo konzultacije o mogućem besplatnom nastavku rada navodno legalno imenovanih savjetnika. A hibridni su se plaćenici konzultanti na to naprosto povampirili. Pogotovo veterani, Jura Lisak i Milena Pavković  Novotni, esdepeovci iz Kutine i Novske, koji su već inkasirali preko pola milijuna kuna. Za njih dvoje raspitivao se i funkcionar središnjice SDP-a. Tu su i veterani pljeskatori  Rajko Žika Mladenović  (HDRS), Milivoj Tičarić (DSU) i najmlađi podupiratelj MLM, Emil Franjević (HSU), čelnici familijarnih stranaka koje interesno okupljaju i susjede i prijatelje. 

ISPLATA KONZULTANATA ŽUPANICE

Dvostruki  zamjenik  Marine Lovrić Merzel, Zdenko Vahovec, zamoljen je pritom da kod ministra uprave Bauka zatraži papir potvrde legalnosti triju savjeta i isplata mjesečnih (nezarađenih) nagrada. Strateški savjetnik županijske razvojne agencije Žika, štoviše, predlagao je da se Vahovcu za 3.000 kuna smanji plaća „ako do naredne skupštine ne osigura isplatu naknada konzultanata županice…“  Upozoren od resornog upravnoga sluge Milanovićeve vlade na protuzakonitost dosadašnjih i daljnjih isplata, obnašatelj dužnosti odustao je ipak od rizika. Svim nepotrebnim isplatama iz županijskoga proračuna treba dodati i visoke putne troškove koje uzrokuju i učestali dolasci u Sisak pojedinaca zainteresiranih za isplate. Jedni uređuju kuće, drugi vikendice, treći se pripremaju za ljetovanje… Ipak, Đapić-Srbovi pravaši, koji su 2009. bili najljući protivnici županičina snubljenja birača u Srbiji, izjasnili su se protiv nastavljanja plaćeničke prakse. Časna je iznimka HSLS, čiji čelnik nikad nije tražio novac.  I dok se ogranak u Kutini  ograđuje od ovakve koalicije, svih nezakonitosti  i svoga sudjelovanja u toj kriminalnoj vlasti, županijsko vodstvo predsjednika Dubravka Obadića navodno očekuje naputke središnjice. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, pak, prepušta odluku terenu, ali s najavom i očekivanjem da se nekad uspješni kutinski HSLS-ov  gradonačelnik Davor Žmegač na prijevremenim izborima kandidira za novoga župana.  U očekivanju raspleta nesvakidašnje krize, neki politički analitičari očekuju raskol u Županijskom odboru SDP-a – kad već silno obogaćena Marina Lovrić Merzel odbija dati ostavku – poziv na njeno isključenje iz partije.  Za kraj, upravo je pristigla vijest da će počasni predsjednik antifašista (bez Pupovac-Teršeličkine i Pusićkine „ljige“) Stipe Mesić pred sudom odgovarati za korupciju u slučaju „Patrije“. Još samo da pokrovitelj županice Lovrić Merzel izrekne bar poneku o danima feštanja i muljanja o trošku poreznih obveznika. Uostalom, da se prisjeti i čudom nestala čeka na pola milijuna dolara hrvatskih Australaca…T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code