PUSIĆKIN MVEP POD NADZOROM POVJERENICE ZA INFORMIRANJE

PUSIĆKIN MVEP POD NADZOROM POVJERENICE ZA INFORMIRANJE

19. kolovoza, 2014.

V.Pusic foto Custom

Kako neslužbeno saznajemo Ministarstvo za vanjske i europske poslove Republike Hrvatske na čijem je čelu ministrica Vesna Pusić, nalazi se pod nadzorom državne institucije Povjerenstva za informiranje koju vodi Anamarija Musa.

Povjerenica Musa sukladno zakonu ima zadatak pratiti primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama od javnog karaktera, odnosno, koliko tijela javne vlasti daju informacije građanima, pravnim osobama i svakome tko informacije traži. Također povjerenica za informiranje ima dužnost promovirati to Ustavom zajamčeno pravo, educirati građane i podizati svijest o potrebi veće transparentnosti javne vlasti, koja je među građanima još uvijek relativno niska jer nisu upoznati sa svojim pravom da traže informacije.

Razlog nadzora je ogluha ministarstva koje vodi ministrica Pusić kao i netransparentnost u dostupu informacija, te nepostavljanje Zakonom utvrđenog službenika za informiranje u MVEP-u. Osim toga, na službenim internetskim stranicama MVEP-a nema vidljive informacije o navedenom kao niti zakonom utvrđenog elektonskog formulara kojim bi se građani mogli službeno obratiti činovnicima Pusićkinog ministrastva. Zanimljivo je da su zakonom utvrđene kazne za odgovorne osobe prilično velike.

Antikorupcijsko zakonodavstvo i pravo na pristup informacijama bili su jedni od uvjeta koji su se posebno nadzirali u vremenu od potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU do trenutka samog pristupanja EU. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code