PROTIV KOGA, PROTIV JANŠE

PROTIV KOGA, PROTIV JANŠE

17. veljače, 2013.

 

POLITIČKI VJETROVI S JULIJSKI ALPA foto

Što se događa u Deželi ?

Piše: Franjo Dobrović

Šta se to događa u susjednoj Sloveniji i kakva je politička pozadina slovenske krize? To je nezaobilazno pitanje koje se postavlja u svim političkim krugovima ne samo u okruženju već i u EU. Je li samo korupcija uzrok masovnog nezadovoljstva i višemjesečnih zahtjeva nezadovoljnih Slovenaca koji traže neopozivu ostavku Janeza Janše i njegove vlade, te može li se i najnovije antikorupcijsko raspoloženje u Sloveniji raširiti na cijelu regiju?

U tom kontekstu treba sagledati i činjenicu da su svi važni procesi na ovim prostorima, dakle, na prostorima bivše Jugoslavije upravo počinjali u Sloveniji. Očekivani i mogući rasplet situacije zasad je potpuno neizvjestan i nepredvidiv.

BORBA ZA MEDIJE

Istodobno  dugo traje i borba za nadzor nad medijima.  Borba za kontrolu nad medijima tijekom prve Janšine vlade bila je izrazito ideološka, dok sadašnja Janšina vlada kontrolu nad medijima provodi suptilnije što potvrđuju nedavne promjene na čelu novinskih kuća Delo i Večer. Smatra se kako je vlasnik oba slovenska medija Pivovarna Laško. Kad se izlista knjiga dioničara hmeljske industrije iz Laškog i povežu svi konci mnoge stvari postaju jasnije.

Dokaz tome su direktne, nedvosmislene i provokativne poruke korumpiranim slovenskim političarima napisane na transparentima na mnogim  trgovima i ulicaima slovenskih gradova. Intenzitet demonstracija svakim danom sve više jača i na rubu je otvorenog uličnog nasilja. Tome treba pridodati lažnu sliku financijskog blagostanja koju je Slovenija uživala posljednjih nekoliko godina, posebno u dijelu javnosti građana bivše Jugoslavije koje su je gledali kao financijski i demokratski uzor, premda je situacija i u Sloveniji daleko od idealnog. Urušavanje financijskog sustava, raspad gospodarskog i evidentna korupcija u državnim institucijama začinjena od strane političkih elita samo su mali dio i vrh nezadovoljstva građana Slovenije.

PAROLE NA ULICI

Ustavni sud, koji se više nego očito postavio na stranu Janšine vlade, odlučio se svojim odlukama na  smanjenje socijalnih prava u Sloveniji,  a u danima koji slijede može značiti samo dalju radikalizaciju protesta i demonstracija, kao i otvoreniju radikalizaciju sve brojnijeg dijela slovenske populacije koja se osjeća prevarenom od strane “desnice“. Sve to se može pročitati i na transparentima demonstranata među kojima izdvajamo neke koji su nam zapeli za oko:  „Janšu u zatvor”, “Banksteri, gotovi ste”, “Slaba banka = slabo rješenje”, „Janez Janša se klima kao pokvareni zub“, “Protiv koga? Protiv Janše!”. Prosvjednici slovenskoj vladi, i osobito premijeru Janezu Janši na svim protestima pale svijeće. Nije prošlo ni nezapaženo da je više stotina demonstranata protestiralo i ispred američkog veleposlanstva u Ljubljani.

U prilog navedenom govori i vrlo neobičan događaj koji se dogodio u inače mirnom i turističkom Bledu kada je krajem prosinca 2012. godine na kući predsjednika suda Ustavnoga suda Republike Slovenije, prof.dr. Ernesta Petriča, osvanuo prijeteći grafit u obliku „crne ruke“ s jasnom političkom porukom. U svojoj izjavi slovenskim medijima nakon tog zabrinjavajućeg ekscesa prof.dr. Petrič je rekao i usput upozorio: „V Sloveniji gremo v čudno smer in to ni dobro“. Identičan grafit slovenska policija evidentirala je na lokalnoj crkvi i na zgradi općine u Litiji.

POLITIČARI UKRALI „DEŽELU“ I SLOBODU

Na sve veće jačanje nepovjerenja slovenskih građana utječe i činjenica da je Janez Janša, osobno, jedan od optuženih u sudskom procesu zbog korupcije prilikom prodaje  vojnih vozila finske tvornice “Patrija”  za potrebe slovenske vojske. Finsko tužiteljstvo je poslije pet godina istrage, i službeno podiglo optužnicu zbog korupcije protiv nekoliko službenika “Patrije” zbog podmićivanja “visokih slovenskih dužnosnika i visokih vojnih časnika”, a među kojima se spominje i predsjednik slovenske vlade Janez Janša. Inače, protiv Janše već teče postupak zbog primanja mita u Okružnom sudu u Ljubljani, ali on se sve češće odgađa jer se Janša ne odaziva pozivu suda i izbjegava ročišta pod izgovorom “važnih državničkih dužnosti”. Takve „jeftine“ Janšine poteze  kritizirao je i dosadašnji predsjednik Slovenije Danilo Türk. Međutim, kako sada stvari stoje, čini se da će ubuduće slične kritike zasigurno izostati, obzirom da je novi slovenski predsjednik Borut Pahor izabran zahvaljujući glasovima desnice,odnosno Janeza Janše. Zbog toga se i očekuje da će njegova buduća retorika prema Janši i potezima desne slovenske vlade biti mnogo blaža i nježnija nego što je bila od njegovog prethodnika Danila Türka.

Takvu prozirnu retoriku već duže vremena trpe mnogobrojni građani Slovenije, stoga nije ni čudo da smo na posljednjem prosvjednom skupu u Ljubljani održanom prije nekoliko dana imali u televizijskom prilogu „uživo“ vidjeti stariju građanku Slovenije kako u suzama progovara kako su im političari ukrali „deželo“ i da to nije ono u što su vjerovali i čemu su se nadali kada su slavili osamostaljenje prije više od 20 godina. Više je nego očito da je slovenska vlast  sve nervoznija u trenucima dok deseci tisuća prosvjednika pjevaju ulicama Slovenije  poznatu „Internacionalu“.

Društvo slovenskih pisaca (DSP) također otvoreno podržava demonstracije te u izjavi za javnost napominje da je Janšina vlada  “izabrala za taoce građane Slovenije i ukrala ne samo državu, nego i slobodu”. Osim toga, DSP dodaje i slijedeće: “Postali smo taoci političkih elita, koje si još od osamostaljenja prisvajaju zasluge, koje nisu njihovo vlasništvo nego rezultat na referendumu izražene volje građana Slovenije da žele svoju vlastitu državu”.

Zbog urušavanja financijskog stanja u njihovoj zemlji mnogi Slovenci ponekad ozbiljno, a ponekad u šali, kažu kako će uskoro račune za vodu, struju i telefon morati ići plaćati u banke ili pošte u susjednoj Austriji i Italiji.

ZOKIJEVI KOMENTARI S MARKOVA TRGA

I sam Zoran Milanović, u svojim posljednjim izjavama je hrvatskim građanima poručio da pogledaju što se događa u Sloveniji, koja ‘nam je nekada bila u mnogočemu uzor, ali to više nije’. Milanović je također nedavno izjavio i to kako je hrvatska situacija, doduše, loša, ali da je ipak bolja od one u susjednoj Sloveniji. Sve se to događa  u trenucima dok traju završni  razgovori između Slovenije i Hrvatske oko konačne ratifikacije hrvatskog ulaska u EU. Slovenija je  jedna od posljednjih  zemalja EU koja još nije ni uvrstila to pitanje na dnevni red svog parlamenta.

Posljednji događaji s povlačenjem slovenskog ministra vanjskih poslova, gospodina Erjavca s pozicije pregovarača između Slovenije i Hrvatske od strane Janeza Janše, dodatno zaoštravaju poziciju pregovora i daju tom političkom događaju ton daljnje neizvjesnosti.

JANŠA I MILANOVIĆ U RALJAMA ULICE

Izgubi li Janša parlamentarnu većinu, to vjerojatno neće biti zbog provođenja reformi na tragu EU regulative, nego zbog ideoloških razloga, a u tom će se slučaju vrlo lako provesti proces izglasavanja konstruktivnog nepovjerenja Vladi i unutar istoga parlamentarnog saziva formirat će se najvjerojatnije alternativna vlada lijevoga centra. Također je važno napomenuti da Slovenija ima drugačiji izborni sustav od Hrvatske, a da politička kriza u Hrvatskoj za sada postoji isključivo u novinarskoj mašti. Slovenska Vlada jednim je zakonom izmijenila čak 51 zakon a uskoro će donijeti i Zakon o reprezentativnosti te reformirati Zakon o radu.

 Za razliku od Milanovića, Janšu mnogi smatraju rigidnim desničarom, iako on za sada ne uspijeva pobjeći od ideološkog dijeljenja slovenskog političkog tijela, svojom dosadašnjom politikom on nije ugrozio socijalni dijalog kao hrvatski premijer Zoran Milanović. Kao dokaz navedenom navodimo primjer kako se Hrvatska vlada nije niti počela suočavati s pitanjem nerazmjera plaća u javnom sektoru, pa su tako, npr. u Zagrebu vozači tramvaja dugi niz godina bolje plaćeni nego srednjoškolski profesori u cjelokupnom školskom sustavu Republike Hrvatske. Poučak cijele priče moguć je u obliku relativno brzog izlaska hrvatskih građana na ulice s porukama malo žešćim od onih koje imamo priliku vidjeti sa slovenskih trgova.T

14 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Velika Noč
  #1 Velika Noč 28 veljače, 2013, 00:22

  Za novo mandatarko Bratušek je glasovalo 55 poslancev , proti je bilo 33 poslancev. Mag. Alenka Bratušek je izvoljena za novo predsednico vlade RS. Vladi je bila s tem podeljena nezaupnica, Janša in ministri so iz funkcij razrešeni. Alenka Bratušek je prisegla v državnem zboru.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. današnje novice
  #2 današnje novice 26 veljače, 2013, 23:07

  Več kot tri leta po tem, ko je varuh konkurence družbi Delo naložil prodajo Večera, so iz Pivovarne Laško včeraj sporočili, da so za 80-odstotni delež mariborske časopisne hiše našli kupca. Po neuradnih informacijah so pogodbo, ki vključuje odložne pogoje, sklenili z nemškim podjetjem Medici v lasti Andréa Warneckeja, kupnina pa naj bi znašala okoli pet milijonov evrov.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. press clipping
  #3 press clipping 25 veljače, 2013, 15:07

  Na pressici za novinare predsjednik SLS-a Radovan Žerjav izjavio je kako je njegova stranka napustila koaliciju. Uz samog Žerjava, koji je u vladi bio ministar za gospodarstvo i tehnologiju, ostavku je dao i ministar za poljoprivredu i prostor Franc Bogovič. Izjave o ostavci odmah su dostavili i premijeru Janezu Janši.Nakon Građanske liste Gregora Viranta te Demokratske stranke umirovljenika Karla Erjavca, SLS je treća stranka koja je u zadnjih mjesec dana napustila vladu, a njezini ministri dali ostavke. Sve tri na to su se odlučile nakon Janšinog odbijanja da podnese ostavku nakon što su u javnost procurile informacije da je Janša zatajio više od 200.000 eura u svojoj imovinskoj kartici!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. nina
  #4 nina 25 veljače, 2013, 12:38

  Svoju vladu 84 posto Slovenaca smatra neuspješnom, dok je 14 posto zadovoljno njenim djelovanjem, pokazala je anketa što su je u nedjelju, 24.2.2013. objavile televizijska postaja POP-TV i ljubljanski ‘Dnevnik’, a riječ je o najlošijem rejtingu vlade premijera Janeza Janše do sada u redovitim mjesečnim anketama koje za te medije radi agencija Ninamedia.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. TONČICA
  #5 TONČICA 23 veljače, 2013, 00:23

  MEĐULJUDSKI ODNOSI IZMEĐU SLOVENACA I HRVATA SU ODLIČNI ALI SU NAŽALOST DRŽAVNI VIŠE NEGO SKANDALOZNI.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Valter
  #6 Valter 21 veljače, 2013, 04:03

  Slovenska tvrtka »Plinovodi«, koja je u državnom vlasništvu, zaposlila je mimo propisa kćerku slovenskog premijera i sina predsjednika njegove zastupničke skupine, što je protukorupcijska komisija nakon ispitivanja slučaja u srijedu ocijenila koruptivnim činom za koji je odgovorna uprava.
  »Niki Janša i Tadeju Tanku bila je omogućena imovinska i neimovinska korist jer su zaposleni u suprotnosti s propisima, što odgovara definiciji korupcije«, navela je u svom nalazu komisija.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 20 veljače, 2013, 04:15

  Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak za televizijsku postaju POP-TV da je do ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskog unijom u Sloveniji moglo doći već početkom ožujka da ga premijer Janez Janša nije neočekivano smijenio kao pregovarača za pitanje Ljubljanske banke. Erjavec će u petak,22.2.2013.dati izjavu o svojoj ostavci na mjesto ministra vanjskih poslova koja će po njegovim riječima postati izvršna kad se s njom formalno upozna parlament, na redovnoj sjednici početkom ožujka, a iz vladajuće koalicije povući će se i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Bosss
  #8 Bosss 19 veljače, 2013, 06:52

  Nisu dogovorili ništa, pa valjda je to vidljivo svima

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. A.
  #9 A. 19 veljače, 2013, 00:11

  Kaj sta se dogovorila Erjavec in Pusićeva na Otočcu, v SLO javnosti še ni dokončno znano.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code