PROSVJETNE INSPEKCIJE SU POLITIČKI DIRIGIRANE

PROSVJETNE INSPEKCIJE SU POLITIČKI DIRIGIRANE

13. ožujka, 2014.

 

 

vrticMS

Nisu reagirale ni na prijave mobbinga desetak odgajateljica u vrtiću Milan Sachs

 

Napisao: Damir Kramarić

Pravu eksploziju reakcija izazvao je naš tekst  “U vrtiću strave tete plaču više od djece”, što je, po svemu sudeći, najbolja potvrda da smo otvaranjem teme zlostavljanja zaposlenica dječjeg vrtića Milana Sachsa dodirnuli u bolno mjesto. Zvali su nas poznati i nepoznati, javljali se na facebook, kako bi nas izvijestili da već duže vrijeme znaju za suze i učestala obolijevanja djelatnica te za nezdravo ozračje u vrtiću u zagrebačkom Folnegovićevom naselju.

Lavina komentara ispod teksta, osoba koja su po svemu sudeći upućene u zbivanja, također je potvrdila da za događaje u vrtiću Milana Sachsa postoji interes javnosti.

Nakon svega izrečenog u samom tekstu, te u suvislim komentarima ispod teksta (vrijeđanja ne računamo), otvara se veliko pitanje: kako je moguće da u vrtiću Milana Sachsa već godinama, po svemu sudeći, vlada nezdrava atmosfera, odnosno ozračje straha i mobbinga, a da nadležne institucije i inspekcije uporno tvrde da je u tom vrtiću sve u najboljem redu.

Novinaru portala Tjedno, da podsjetimo, obratilo se više djelatnica Dječjeg vrtića Milana Sachsa, koje su se kroz tjeskoban razgovor, na rubu plača, požalile na psihičko maltretiranje od strane ravnateljice Gordane Lešin. Njihove riječi potvrdio je i dr. Ante Leskur, psihijatar u Programu prevencije zlostavljanja na radu, koji je naglasio da su iskazi djelatnica vrtića posve autentični.

ISKUSTVO INSPEKTORICE IZ SPLITA

Kako je moguće da inspekcije u takvim okolnostima tvrde nešto posve suprotno, odnosno je li vjerojatno da inspektori katkada ne diraju u pojedine osobe zbog “viših interesa”, upitali smo za mišljenje uglednu splitsku prosvjetnu inspektoricu Nadu Stanović.

-Inspekcije najčešće ne ulaze u meritum problema, nego sve rješavaju birokratskim metodama. Radije čeprkaju po površini, nego da ulaze u suštinu i dubinu. Zašto? Jer je to oportuno. Decidirano tvrdim da je prosvjetna inspekcija politički dirigirana, što znači da je za prosvjetnu inspekciju politički diktat jedina važna obaveza. Nažalost, živimo u društvu u kojem se degradira čovjek koji ima svoj stav i znanje. Traže se prevrtljivci – pojašnjava Nada Stanović.

Podsjetimo ovdje da je inspektorica Stanović u vrijeme vladavine Ive Sanadera otkrila više od šest stotina krivotvorenih diploma Splitskog otvorenog učilišta, gdje se u pozadini krilo veliko pranje više milijuna kuna. No, to njezino otkriće do danas je zanemareno i zataškano. Krivotvorene diplome i dalje vrijede, prava istraga pranja novca nije provedena, a u cijeloj priči stradala je samo Nada Stanović jer je otkrila aferu koja je sezala do samog vrha vlasti.

Nakon toga, šef splitske prosvjetne inspekcije, Ivan Ivanda inspektoricu Stanović poslao je na put u automobilu s pokvarenim kočnicama, nakon čega je ona više puta javno za različite medije naglasila da je to bio pokušaj ubojstva! Ivanda je nikada zbog toga nije tužio.

-Etiketu nepoćudne osobe dobila sam još 2003. godine kada sam se počela suprostavljati kriminalnim postupcima prosvjetne inspekcije. A sve je počelo 2001. kada sam otkrila da je sestra moćnog HDZ-ovca Duje Marasovića zaposlila svoju kćer u ‘svojoj’ školi iako joj kći još nije bila diplomirala. Mama je na nastavi zamjenjivala kćer sve dok ona nije zavšila fakultet, na što sam izdala rješenje o zabrani rada dotične mlade dame. Drugi put su me suspendirali nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u splitskoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea (utvrdila da je sin poznate pjevačice Zorice Kondže upisao treći razred s negativnom ocjenom iz prethodnog razreda), gdje su, nakon moje suspenzije, razriješili i cijeli Školski odbor te su tako poništili i posve legalan izbor nove ravnateljice – prisjeća se Nada Stanović problema koje si je stvorila pukim iznošenjem istine u ova dva slučaja, a koja je na koncu pokrenula spor protiv Republike Hrvatske zbog višegodišnjeg mobbinga na poslu.

SLUČAJ VRTIĆA STRAVE

 kakve sad veze ima slučaj Nade Stanović s događajima u dječjem vrtiću Milana Sachsa? Neposredno, nikakve. No ono što se događalo inspektorici Stanović, kada je otkrivala kriminal i nepravilnosti u koje su umiješani pojedini moćnici i osobe koje imaju političko zaleđe, baca, moguće je, novo svjetlo i na slučaj ‘vrtića strave’.

Inače, u vrtiću “Milana Sachsa” ovaj je tjedan, prema informacijama koje imamo, bilo neuobičajeno mirno. Nakon objave teksta ‘U vrtiću strave tete plaču više od djece’ djelatnice više nisu bile ‘na tapeti’ ravnateljice, no one s kojima smo razgovarali pretpostavljaju da je to samo zatišje pred buru. Jer u vrtiću se u četvrtak 13. ožujka održava seminar u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, zbog čega tamo ovih dana, kako kažu, izbjegavaju bilo kakve dodatne tenzije. No, kad seminar završi…, pitanje je što će se događati.

Zanimljivo je istaknuti da tema seminara koji će se održati u vrtiću kojega mnogi povezuju s mobbingom, glasi: “Kvalitetni odnosi – izvor osobnog i profesionalnog zadovoljstva”. Pravo mjesto za pravu temu, bez ikakve sumnje!

Inače, djelatnice vrtića s kojima smo razgovarali kažu da su se pojedini roditelji potiho raspitivali o navodima objavljenim u tekstu portala Tjedno. No za ‘tete’, navodno, nije uputno razgovarati s roditeljima.

Psihijatar koji je, na neki način, i otvorio godinama pod tepih guranu mučnu priču o zlostavljanju djelatnica Dječjeg vrtića Milana Sachsa i danas stoji iza tvrdnje da su iskazi odgajateljica, spremačica i stručnih suradnica, po njegovu mišljenju, posve autentične i vjerodostojne.

-Zbivanja su u tom vrtiću doista prevršila mjeru. Stalno se govori o odgoju bez nasilja, školama bez nasilja, a ovdje smo imali nasilje prema djelatnicama vrtića. Prirodno sam na strani slabijih i ugroženih, pa mislim da je normalno ukazivati na ovakve stvari – zaključuje dr. Ante Leskur. T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jure
  #1 Jure 14 veljače, 2017, 18:07

  Nasa podrska red rad disciplina im — obicaji Poz jure

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 14 veljače, 2017, 18:05

  Gordana je najbolja ravnateljica

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Marac
  #3 Marac 21 listopada, 2016, 20:42

  Dr.Ante Leskur daleko najprofesionalniji i najbolji dr. našem Zg.Puno pozdrava dr. od vašeg starog pacijenta Marka.Prava je šteta šta ste otišli iz Remetincu.Pozz

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Jadranka iz dubca
  #4 Jadranka iz dubca 13 ožujka, 2014, 17:00

  Slažem se.Odgajatelj je najbitniji.ako je odgajatelj nesretan i doživljava mobing od Mladenke tj.Gordane,ma ni sama ona ne zna kako se zove kako će taj odgajatelj biti dobar odgajatelj u skupini.Odgajatelj je nosioc odgojnog obrazovnog procesa,a ravnatelj je taj koji će omogućiti odgajateljima da rastu i napreduju u svom poslu za dobrobit djece,a ne za tzv.estetiku izvana i za politiku.djeca su bitna,a ne ravnatelj i dirigenti politike.Gogi posveti se ti studiju,a djecu i odgajatelje pusti da rastu zajedno u ljubavi i veselju.Shvati Gogi djeca su prije svih nas,nemoj se gurat da si ispred djece.Ti očito nisi išla u vrtić pa misliš da je lijepo tako se ponašat.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Odgajatelj
  #5 Odgajatelj 13 ožujka, 2014, 16:39

  Samo hrabro do kraja! DOSTA DIKTATURA I DIKTATORA NA SVIM RAZINAMA U OVOJ JADNOJ ZEMLJI! Odgajatelj sam, savjesna, ,odgovorna, znam i volim svoj poziv. I želim zivjeti kao čovjek! I, da , ,ZASLUZUJEM poštovanje svih nadleznih i nadredenih jer JA, ODGAJATELJ SAM NOSIOC DJELATNOSTI!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code