PROMOCIJA ”OKLOPA OD PAPIRA” IGORA MANDIĆA

PROMOCIJA ”OKLOPA OD PAPIRA” IGORA MANDIĆA

10. lipnja, 2014.

oklop od papira pozivnica Custom

Promocija najnovije knjige Igora Mandića “Oklop od papira” (V.B.Z., Zagreb, 2014.)  održat će se u srijedu 11. lipnja u Knjižarsko –galerijskom centru ”Fadil Hadžić” Ilica 13.

Uz autora o knjizi će govoriti: Stjepan  Ravlić, Velimir Visković, Bruno Kragić, Gordan Duhaček i  Boris Rašeta.

“U razdoblju od 1966. do 2013.  – želio sam predočiti kao vrtoglavu tobogansku vožnju preko staza i bogaza tih proteklih desetljeća, kao usamljeničku plovidbu između Scile i Haridbe, vođen devizom da postupam s minimumom kompromisa, ali zato s maksimumom kontroverzija. Ovaj treći svezak autobiografije razlikuje se od prva dva (Sebi pod kožu, 2006., i U zadnji čas, 2009.), u kojima sam razotkrivao mnogošto iz svojeg privatnog, intimnog iliti osobnoga života – djetinjstva, školovanja, studiranja, ljubavi, braka i roditeljstva – utoliko što je “Oklop od papira   napravljen od samih tekstova »koji su me obilježili i razgraničili«. Desetljećima se ta masa tekstova (kritika, feljtona, polemika, intervjua…) gomilala i slagala, stvarajući oko mojega intimnoga bića zaštitnu barijeru, oklop tvrđi od čelika, ispod kojega ostajem netaknut, poput – ribe u soli! Ovdje preobjavljujem neke tekstove koji su me tako obilježili da sam bio etiketiran (po sistemu pljuni pa prilijepi), neke koji su ostali dosele slabije poznati široj javnosti, a u kojima se razgraničavam (po sistemu MOJ RAZLAZ SA SVIMA) te brojne intervjue u kojima sam se slobodnije iskazivao nego kad literariziram činjenice (po sistemu zini, izvali pa što bude).

Dugotrajno je bilo meandriranje kroz kontradiktornosti idejno-političkih prilika, tijekom burnih i (ne)slavnih desetljeća, ali mislim da sam, »na liniji vlastite savjesti«, ovu veliku »amplitudu«, kao raspon između mladenačke euforije (1966.) i skepse (pre)zrelih godina (2013.), doveo do katarze zahvaljujući kojoj mogu reći kako je ovaj treći svezak autobiografije, zapravo, »MOJ OPROŠTAJ SA SVIMA«,Igor Mandić je napisao o svojoj najnovijoj knjizi. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Davor
  #1 Davor 12 lipnja, 2014, 06:01

  Je li to onaj koji je, sezdesetih godina proslog stoljeca, terorizirao ‘mantijase, jurisnike, HKL-ovce itd? Je li to tip sunarodnjak svih nas i suplemenik Ante Cilige, najveceg teoretika marksizma u Hrvatskoj i visokog duznosnika Ministarstva vanjskih poslova NDH? Ma je li taj, ili je samom sebi zgulio kozu s lica, pa kao ‘Fantomas’ stavio viseslojnu masku, da ga ne bi prepoznali ljubitelji ‘salse’ koju je on zagorcio grckom pogrcenoscu???

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. odagluposti
  #2 odagluposti 11 lipnja, 2014, 17:50

  Boze koliko pozornosti i publiciteta toj ljudskoj nistariji, jadniku koji boluje od bezrazloznog kompleksa vise vrijednosti. Taj jado iz “kukavicjeg gnijezda” umislio da je on nekakvo mjerilo vrijednosti u normalnom ljudskom drustvu. Jadniji od njega su oni koji toj niskoristi mizeriji daju prostora u medijima. Da li je taj covjek ikada ista korisno napravio u zivotu? Da li je za novac koji su mu rezimlije davali ista vrijedno za ljuski rod napravio?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code