PROMOCIJA ”OKLOPA OD PAPIRA” IGORA MANDIĆA

PROMOCIJA ”OKLOPA OD PAPIRA” IGORA MANDIĆA

10. lipnja, 2014.
Print Friendly, PDF & Email

oklop od papira pozivnica Custom

Promocija najnovije knjige Igora Mandića “Oklop od papira” (V.B.Z., Zagreb, 2014.)  održat će se u srijedu 11. lipnja u Knjižarsko –galerijskom centru ”Fadil Hadžić” Ilica 13.

Uz autora o knjizi će govoriti: Stjepan  Ravlić, Velimir Visković, Bruno Kragić, Gordan Duhaček i  Boris Rašeta.

“U razdoblju od 1966. do 2013.  – želio sam predočiti kao vrtoglavu tobogansku vožnju preko staza i bogaza tih proteklih desetljeća, kao usamljeničku plovidbu između Scile i Haridbe, vođen devizom da postupam s minimumom kompromisa, ali zato s maksimumom kontroverzija. Ovaj treći svezak autobiografije razlikuje se od prva dva (Sebi pod kožu, 2006., i U zadnji čas, 2009.), u kojima sam razotkrivao mnogošto iz svojeg privatnog, intimnog iliti osobnoga života – djetinjstva, školovanja, studiranja, ljubavi, braka i roditeljstva – utoliko što je “Oklop od papira   napravljen od samih tekstova »koji su me obilježili i razgraničili«. Desetljećima se ta masa tekstova (kritika, feljtona, polemika, intervjua…) gomilala i slagala, stvarajući oko mojega intimnoga bića zaštitnu barijeru, oklop tvrđi od čelika, ispod kojega ostajem netaknut, poput – ribe u soli! Ovdje preobjavljujem neke tekstove koji su me tako obilježili da sam bio etiketiran (po sistemu pljuni pa prilijepi), neke koji su ostali dosele slabije poznati široj javnosti, a u kojima se razgraničavam (po sistemu MOJ RAZLAZ SA SVIMA) te brojne intervjue u kojima sam se slobodnije iskazivao nego kad literariziram činjenice (po sistemu zini, izvali pa što bude).

Dugotrajno je bilo meandriranje kroz kontradiktornosti idejno-političkih prilika, tijekom burnih i (ne)slavnih desetljeća, ali mislim da sam, »na liniji vlastite savjesti«, ovu veliku »amplitudu«, kao raspon između mladenačke euforije (1966.) i skepse (pre)zrelih godina (2013.), doveo do katarze zahvaljujući kojoj mogu reći kako je ovaj treći svezak autobiografije, zapravo, »MOJ OPROŠTAJ SA SVIMA«,Igor Mandić je napisao o svojoj najnovijoj knjizi. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Davor
  #1 Davor 12 lipnja, 2014, 06:01

  Je li to onaj koji je, sezdesetih godina proslog stoljeca, terorizirao ‘mantijase, jurisnike, HKL-ovce itd? Je li to tip sunarodnjak svih nas i suplemenik Ante Cilige, najveceg teoretika marksizma u Hrvatskoj i visokog duznosnika Ministarstva vanjskih poslova NDH? Ma je li taj, ili je samom sebi zgulio kozu s lica, pa kao ‘Fantomas’ stavio viseslojnu masku, da ga ne bi prepoznali ljubitelji ‘salse’ koju je on zagorcio grckom pogrcenoscu???

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. odagluposti
  #2 odagluposti 11 lipnja, 2014, 17:50

  Boze koliko pozornosti i publiciteta toj ljudskoj nistariji, jadniku koji boluje od bezrazloznog kompleksa vise vrijednosti. Taj jado iz “kukavicjeg gnijezda” umislio da je on nekakvo mjerilo vrijednosti u normalnom ljudskom drustvu. Jadniji od njega su oni koji toj niskoristi mizeriji daju prostora u medijima. Da li je taj covjek ikada ista korisno napravio u zivotu? Da li je za novac koji su mu rezimlije davali ista vrijedno za ljuski rod napravio?

  Odgovorite na ovaj komentar

<