PROMOCIJA NOVE KNJIGE SILVIJE ŠESTO

PROMOCIJA NOVE KNJIGE SILVIJE ŠESTO

4. listopada, 2012.

 Tinuninu KORICE

U subotu 6. listopada  s početkom u 18 sati  najavljena je promocija nove knjige Silvije Šesto„Tinuninu“ –  prve knjige samopomoći za djecu.

Uz uobičajene promotivne uzuse bit će upriličena i o’gradina tradicionalna tombola, te će neki sretnici autorski primjerak knjige dobiti besplatno, a ostali će imati priliku zgrabiti je u pola cijene, naravno s potpisom  raspoložene autorice.

Najavljuje se i domjenak, a možda će netko i svirati. U pozivnici piše da  uz  kolače, hranu i piće stigne i torta.  

O knjizi,  dr. sc.  Dubravka Težak je napisala:

Knjiga eufonična i asocijativno zanimljiva naslova TINUNINU nudi zbir vrstovno raznolikih, nekonvencionalnih tekstova smještenih u dječji svijet čije okvire često nadilazi. Izmjenjuju se, bez posebne pravilnosti, pjesme, kratke priče i igrokazi. No većinu tih raznolikih tekstova povezuje humor. Bilo da je riječ o banalnim šalama, o neočekivanim dosjetkama, o karikaturalnom pristupu zbilji, o duhovitim analogijama ili asocijacijama, o tek peckavim kritikama ili oštroj ironiji. Autorica i stilski varira tekstove od fingiranoga dječjeg govora, preko nonšalantnoga žargonskog pripovijedanja do napadno kićenoga rimotvornog iskaza.

Pjesme su najčešće aforistične ili basnovite, naglašene rime koja pojačava ritam, a svojom banalnošću ostvaruje šarmantni humor.

Mnoge priče i igrokaze obilježava intertekstualni pristup jer zahtijevaju poznavanje nekih starijih literarnih tvorevina kao što su malešnice (Išo medo u

dućan), književna klasika (Zločin i kazna), stripovi (Superman)…

Destruiranje strukture i kompozicije tradicionalne proze ovdje ukazuje na autoričinu želju da čitatelja začudi, nasmije, zabavi, ali i ponuka na razmišljanje.

Igrokazi često imaju strukturu vica ili su zaista dramaturški razrađeni i produljeni vicevi.

Teme o kojima autorica progovara uglavnom su univerzalne, ali obično s izrazito suvremenim rekvizitarijem što je svakako povoljno za dobru recepciju kod današnjih mladih čitatelja. Autorica progovara o generacijskom nerazumijevanju, ambicijama roditelja projiciranima u dijete, školskim problemima, prvim ljubavima, dječjim svađama, problemu djece rastavljenih roditelja….

Neke priče ostaju otvorenoga kraja s pozivom na kreativni literarni čin: završiti priču, dati odgovor na postavljenu enigmu…

Iako se na prvi pogled može učiniti da su svi ovi tekstovi u ludičkoj funkciji stvaranja veselja i zabave, sljedeća razina koju ćemo otkriti, čitajući ih, zapravo je zanimljiva socijalna slika položaja djeteta u današnjem društvu, njegovih problema i potreba. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code