PRIJE 23 GODINE IZAŠAO PRVI BROJ “GARDISTA”

PRIJE 23 GODINE IZAŠAO PRVI BROJ “GARDISTA”

25. listopada, 2014. 7 komentara

Scan0003 Custom

Prije 23 godine 25. listopada 1991. iz tiska je izašao prvi broj “Gardista”. Riječ je o prvom hrvatskom vojnom listu, koji je kontinuirano izlazio sve do 1992., a kojeg su na prvim crtama obrane primali i čitali hrvatski branitelji. Osnivač i glavni urednik ovih novina, koje su izlazile u sklopu slavne 117. brigade Koprivničko – križevačke županije, odnosno tada vojne pošte 2139, bio je Mladen Pavković, dok su se u njegovu radu iznimno iskazali i dragovoljci Domovinskog rata Vladimir Kostjuk, Dragutin Rendić, Antun i Bojan Mijatović, Dragan Vicković te Stanko Gazivoda. Glasilo se, besplatno, moglo nabaviti i na novinskim kioscima, a često je bilo jedina veza između branitelja i članova njihovih obitelji.

U uvodu ovog lista, Pavković je uz ostalo napisao: “Mora ih se pobijediti”, a  u tom komentaru je uz ostalo dodao i ovo: “Srpski okupatori ne poštuju nikakva pravila. Njih se ne može preokrenuti, njih se  mora – pobijediti!”. I to se dogodilo!

“Gardist” je na svojim stranicama redovno pratio sve što je bilo u svezi tadašnjeg Zbora narodne garde (ZNG), odnosno obrane i stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Prije izlaska ovog lista, Pavković i Kostjuk osmislili su i već legendarni ratni plakat s nazivom “Hrvatska vas zove”, koji je tijekom rujna 1991. osim u Koprivničko-križevačkoj županiji tiskan i oblijepljen u Osijeku te prikazan i u nekoliko ratnih filmova.

Pavković je i o “medijskom ratu Hrvata” objavio i knjigu “Istinom protiv sile”.

No, najveće priznanje uredništvu “Gardista” dao je prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman prigodom prve ratne izložbe fotografija u Hrvatskoj, koju su također priredili urednici ovog lista, u Zagrebu, u veljači 1992., kad im je rekao: Zahvaljujući “Gardistu” i ostalim medijima, ne pobjeđujemo samo na vojnom, već i na propagandnom planu”.

Prije nekoliko godina, ove su novine objavljene i kao reprint.

Dragan VickovićT

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ivan
  #1 ivan 28 listopada, 2014, 07:17

  Nema šta, svaka častttt!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. violeta
  #2 violeta 27 listopada, 2014, 23:12

  Čestitke Pavkoviću na jubileju. Hvala vam.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zlatko, prof
  #3 zlatko, prof 25 listopada, 2014, 21:55

  Volio bih imati ovakve novine. To je povijesna vrijednost. Zna li tko kako do njih?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. branitelj
  #4 branitelj 25 listopada, 2014, 13:01

  Ove su nam novine koje je pokrenuo g. Pavković jako mnogo značile. Sjećam ih se dobro i čuvam nekoliko brojeva kao svetinju. Hvala Pavkoviću.

  Odgovorite na ovaj komentar

<

*

code