PRIJE 23 GODINE IZAŠAO PRVI BROJ “GARDISTA”

PRIJE 23 GODINE IZAŠAO PRVI BROJ “GARDISTA”

25. listopada, 2014.

Scan0003 Custom

Prije 23 godine 25. listopada 1991. iz tiska je izašao prvi broj “Gardista”. Riječ je o prvom hrvatskom vojnom listu, koji je kontinuirano izlazio sve do 1992., a kojeg su na prvim crtama obrane primali i čitali hrvatski branitelji. Osnivač i glavni urednik ovih novina, koje su izlazile u sklopu slavne 117. brigade Koprivničko – križevačke županije, odnosno tada vojne pošte 2139, bio je Mladen Pavković, dok su se u njegovu radu iznimno iskazali i dragovoljci Domovinskog rata Vladimir Kostjuk, Dragutin Rendić, Antun i Bojan Mijatović, Dragan Vicković te Stanko Gazivoda. Glasilo se, besplatno, moglo nabaviti i na novinskim kioscima, a često je bilo jedina veza između branitelja i članova njihovih obitelji.

U uvodu ovog lista, Pavković je uz ostalo napisao: “Mora ih se pobijediti”, a  u tom komentaru je uz ostalo dodao i ovo: “Srpski okupatori ne poštuju nikakva pravila. Njih se ne može preokrenuti, njih se  mora – pobijediti!”. I to se dogodilo!

“Gardist” je na svojim stranicama redovno pratio sve što je bilo u svezi tadašnjeg Zbora narodne garde (ZNG), odnosno obrane i stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Prije izlaska ovog lista, Pavković i Kostjuk osmislili su i već legendarni ratni plakat s nazivom “Hrvatska vas zove”, koji je tijekom rujna 1991. osim u Koprivničko-križevačkoj županiji tiskan i oblijepljen u Osijeku te prikazan i u nekoliko ratnih filmova.

Pavković je i o “medijskom ratu Hrvata” objavio i knjigu “Istinom protiv sile”.

No, najveće priznanje uredništvu “Gardista” dao je prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman prigodom prve ratne izložbe fotografija u Hrvatskoj, koju su također priredili urednici ovog lista, u Zagrebu, u veljači 1992., kad im je rekao: Zahvaljujući “Gardistu” i ostalim medijima, ne pobjeđujemo samo na vojnom, već i na propagandnom planu”.

Prije nekoliko godina, ove su novine objavljene i kao reprint.

Dragan VickovićT

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ivan
  #1 ivan 28 listopada, 2014, 07:17

  Nema šta, svaka častttt!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. violeta
  #2 violeta 27 listopada, 2014, 23:12

  Čestitke Pavkoviću na jubileju. Hvala vam.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zlatko, prof
  #3 zlatko, prof 25 listopada, 2014, 21:55

  Volio bih imati ovakve novine. To je povijesna vrijednost. Zna li tko kako do njih?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. branitelj
  #4 branitelj 25 listopada, 2014, 13:01

  Ove su nam novine koje je pokrenuo g. Pavković jako mnogo značile. Sjećam ih se dobro i čuvam nekoliko brojeva kao svetinju. Hvala Pavkoviću.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code