PREMIJEROVA PARALELNA STVARNOST

PREMIJEROVA PARALELNA STVARNOST

25. rujna, 2013.

 

 

201208020247-6511-

Istina je da ni u kontejnerima više onoga što gladni traže  

 

 

 

Piše: Saša Radović

Godišnje izvješće Vlade RH, 24. rujna 2013. moglo je donijeti prosječnom građaninu srčane tegobe, a onim snažnijim bijesno stiskanje šaka. Razlog tomu je premijerov sat na kojem smo čuli friziranu farsu, ali je nervozu nacije izazvalo i izlaganje laburista od 20 minuta u kojem je jezgrovito i istinito iznesena hrvatska stvarnost.

U Milanovićevoj lakirovki začinjenoj milijunskim i milijardskim brojkama, čuli smo o prosperitetu, o uvođenju reda, o smanjenju državnog duga, o konsolidaciji državnih financija, restrukturiranju i racionalizaciji državnog i javnog sektora, te o donošenju mjera za oporavak i novi rast gospodarstva. Govorio je o „našem stabilnom sustavu“, o transparentnosti odluka, o tome da svaki zločin treba biti istražen… no, sve se moglo relativno mirno saslušati dok nije spomenuo da „pravosuđe mora biti od povjerenja“ i „neka se pravosuđe nosi s odgovornošću“. Dobro da nije spomenuo Bajića koji je zanemario zločinačku 97 postotno nezakonitu pretvorbu. O sasvim kratkom osvrtu na Lex Perkovića spomenuo je da nikada neće dozvoliti našu inferiornost prema drugim državama. No, spomen nekakve zaštite branitelja u svezi tog sramotnog zakona smiješno je, ali i bezobrazno. U cijelom izlaganju Zorana Milanovića nije bilo ni traga samokritičnosti.

ANEMIČNI KARAMARKO

U 20 minutnom osvrtu, liberal Vukšić realno se osvrnuo na stanje. Počeo je sa zaključkom da više ni u kontejnerima za smeće nema onoga što traže gladni starci. No, to u paralelnom svijetu u kojem živi Vlada RH nema nikakve važnosti. Oni se igraju s Lex Perkovićem, s ćirilicom, s „nepravdom“ Europe prema nama (kao pilić Kalimero!), s opasnošću da nam netko uhiti branitelje… Njih jedino zanima nabavka 1750 novih, skupocjenih BMW-a i audija. Ne bi se mogli voziti u dovoljno ugodnim, ali jeftinijim škodama. Naveden je podatak o bačenim milijunima za 10550 telefona, pretežito onih najskupljih, pametnih… U paralelnom svijetu Vlade RH nema razmišljanja o smanjenju pregolemog birokratskog aparata, o apsurdnom broju općina (429) i gradova (127), o grabežljivim (lihvarskim) bankama, o divljem kapitalizmu, o iracionalnom inatu premijera u svezi Lex Perkovića… Zemlja je previše rizična za inozemna ulaganja, potrebno je bolje upravljanje vlasti, a ne rasprodaja Hrvatske, od 1000 hrvatskih građana 209 je ispod granice siromaštva, sustav je u kolapsu… Na kraju svoga iznošenja istinitih podataka, Vukšić je spomenuo izjavu Vlade RH da se više nećemo zaduživati – a da je Linić upravo na putu u SAD zbog novog kredita od milijardu (ili više!) dolara!

Karamarkovih 20 minuta prošlo je umjereno kritično i apsolutno anemično. IDS-ov predstavnik (dio Kukurikua) bio je tipičan komunistički aparatćik koji veliča vođu, a blizu tomu bio je i „nezavisni“ Kajin. No pitanje je koliko će im to ulizivanje koristiti. Sljedeći govornici bili su ispod nivoa da bi bili zabilježeni. No, Pupovca treba ipak zabilježiti – on se usudio izreći čak i takvu floskulu da je Milanovićevo izlaganje – jedno od najboljih do sada! 

HRVATSKO VIŠESTRANAČJE

Ovo Godišnje izvješće Vlade RH još je jednom pokazalo hrvatsko višestranačje promašajem. Dvije kapitalne hrvatske stranke i ukrasni koloplet ostalih strančica, popločile su put u pakao. Kriminal, milijardski dugovi, te hedonizam i rastrošnost dviju vodećih stranaka dovele su u 22 godine Hrvatsku na prosjački štap. Dio građana preživljava, a dio vegetira na rubu ili ispod ruba egzistencije. Tu realnost Hrvatske ne vidi ili ne želi vidjeti elita koja živi u izobilju – u svom paralelnom svijetu.

Tražeći razloge rasapa države Hrvatske dolazimo do izvora naših nevolja. To je DNK stranaka; ideje, začeci i tvorci. Utemeljitelj SDP-a (SKJ), samozvani maršal Tito nastavio je s modelom komunističkih diktatura. Uvršten među 10 najvećih svjetskih zločinaca, drug Tito vladao je željeznom rukom. Ako bi netko rekao da je maršal „ljubičica zelena“ umjesto bijela ili plava, čekalo ga je premlaćivanje i višegodišnje tuckanje kamena na Golom otoku. Mnogi su tamo ostavili kosti.

HDZ utemeljio je na istim principima general JNA bez završene srednje škole, Franjo Tuđman. Razlika je bila samo u ideji implementacije elementa nacije u program, tako da su Tuđmanovi udbaši kojima je bio okružen, postali hrvatski domoljubi. No, Tuđman nije imao snagu svoga učitelja. Dok je Tito samo sebi i vrlo uskom krugu omogućio bajkovit život, Tuđmanovo udbaško okružje otelo se kontroli. Nakon Tuđmanove „kupnje“ vile Vrus i kupnje banke Kaptol svome unuku za tri milijuna DEM, stotine siromašnih članova partije okomile su se na hrvatske resurse. Ratno profiterstvo, pretvorba! Kralo se i pljačkalo na sve strane. Ostali su milijardski dugovi, milijarde na tajnim računima novokomponiranih tajkuna – i napuštene tvornice.

Vrijeme Ivice Račana samo je nastavak modela, a Sanaderov mandat doveo je po istom modelu kriminal i pljačku do savršenstva. Jadranka Kosor sa svojim broševima, smiješnim pocupkivanjem i pljeskanjem samoj sebi samo je produžila agoniju.

Na takvim trulim temeljima dviju izvorno komunističkih stranaka – samo je pitanje vremena konačni krah Republike Hrvatske. To nije idejni problem nego čisto matematički. To je čas kada Slavko Linić ne bude više mogao dobiti kredit; milijardu, dvije ili tri, dolara ili eura za daljnje funkcioniranje države. Ostat će nam samo dugovi – dakle minus koji se nikako ne može pretvoriti u nulu, a još manje u plus!

Danas na vrhu vlasti imamo, kako Europa kaže, bahatog, bezobraznog i neodgojenog Zorana Milanovića – repliku navedenih vrhovnika. Od Tita, Tuđmana, Račana i Sanadera uzeo je po nešto. Ni on ne podnosi drukčije mišljenje svojih partijskih drugova i drugarica (izbacivanje Aleksandre Kolarić,…). Današnjim izvješćem premijera pred Hrvatskim saborom bez trunke samokritičnosti i bez potrebne isprike svekolikom puku za svakodnevno osiromašenje – nameće se imperativ traženja nekog drugog modela vlasti – neke Druge Hrvatske!

 

Anno Domini MMXIII. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. e bella ciao
  #1 e bella ciao 26 rujna, 2013, 17:10

  Očigledno, po prethodno iznesenom ovdje, autor ovog članka živi u paralelnoj “stvarnosti”. :-)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. probuđeni
  #2 probuđeni 26 rujna, 2013, 06:39

  Točno, jer je ta eurokracija korumpirana s mnooogo vrijednijim iznosima u US$ nego što službeno prima, kao plaču, u eurima.
  Kaže se: “lova buši gdje burgija neće” i “tko je jači – taj tlači”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zen
  #3 zen 26 rujna, 2013, 05:05

  “Druge Hrvatske” – više nikada neće biti, jer iz ničega-hrvatskog ne može se stvoriti više – “nešto hrvatsko”. Hrvatska jest formalno (na papiru) članica EU ali po kredite i savjete uvijek se ide u USA … a “onom” kojem (sve više) duguješ – njegov si rob (sve više).
  Hrvatska se tako pretvorila u prvorazrednu američku banana državu gdje će se, ako USA-gazdama bude trebalo, uvesti i Pinochet-ov “način” upravljanja.
  Stoga, pamet u glavu autore, nije ovo vrijeme za “toliku hrabrost bez mudrosti”.
  Vidite kako već naš “civilni-Pinochet” (Zoki) razgovara sa EU pa, uz pomoć USA – pobjeđuje, jer i EU(rokracija) mora slušati USA.

  Pozdrav Sanji.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code