PREDSTAVLJANJE „CRVENOG  FIĆE“  DANKA PLEVNIKA U VUKOVARU

PREDSTAVLJANJE „CRVENOG FIĆE“ DANKA PLEVNIKA U VUKOVARU

7. studenoga, 2014.

crveni-fico-630 Custom
U
utorak 11. studenog u  Gradskoj  knjižnici  u Vukovaru održat će se predstavljanje knjige Žarka Plevnika „Crveni fićo“.  Organizatori su  Matica Hrvatska i Institut Ivo Pilar.

Knjigu predstavlja profesor emeritus Stanislav Marijanović i autor ugledni novinar Danko Plevnik. U programu tekstove iz knjige prezentira dramska umjetnica Vlasta Ramljak uz glazbenu pratnju na gitari kantautora Darija Plevnika.

O KNJIZI:

Zasigurno se sjećate događaja 27. lipnja 1991. godine u Osijeku kada je tenk tadašnje JNA pregazio crvenog Fiću. Autor sam te TV snimke, koja je obišla svijet i koju vrlo često koriste brojne TV kuće, a koju sam snimio  tada na raskrižju Vukovarske i Klajnove ulice. Tijekom Domovinskog rata radio sam kao novinar u osječkom TV studiju snimajući brojne izvještaje iz Osijeka, Vukovara i drugih mjesta Slavonije i Baranje ali i Bosanske Posavine. Za svoj novinarski rad moje su me kolege proglasile „Novinarom godine 1991./1992.“.  U želji objektivnog prikaza događaja tih ratnih dana napisao sam knjigu pod naslovom „Crveni Fićo“ u kojoj obrađujem moje ratne TV zapise tih godina. Knjiga je tiskana u 5000 primjeraka. Cijena prodaje knjige je cijena koštanja 2 prostorna metra razminiranja Hrvatske tj.  25 kuna s PDV-om. Sav prikupljen novac namijenjen je za razminiranje 10.000 prostornih metara još uvijek opasnog područja pod minama u našoj zemlji. Ja kao autor ili bilo tko drugi za izdavanje knjige nemamo nikakvu financijsku dobit već sav prihod ide u akciju „Knjigom protiv mina“. U knjizi su i dijelovi događanja u Vukovaru, iz kojega sam izvještavao postavljajući TV studio na zadnjem katu hotela „Dunav“, događanja u Osijeku kao i brojnim drugim mjestima Slavonije i Baranje. Reportaže „Crveni Fićo“, Aljmaški šlep, Zapaljeno Hrvatsko narodno kazalište, Uništeni sakralni objekti, Uništene škole i druge samo su dio reportaža iz tih ratnih dana. Tu su i originalni radni nalozi i tekstovi iz toga vremena kao i brojna pisma i poruke koje su mi upućivati gledatelji tijekom emitiranja programa iz osječkog TV Studija. Uvodne recenzijske tekstove napisali su prof. dr. Zdravko Tomac, professor emeritus Stanislav Marijanović i novinar i TV urednik Miroslav Lilić.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code