PREDAVANJE LJILJE VOKIĆ U SISKU

PREDAVANJE LJILJE VOKIĆ U SISKU

7. svibnja, 2016.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u petak, 6. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bila je prof. Ljilja Vokić, a održala je predavanje na temu „Uloga žene i majke u obitelji, Crkvi i društvu“.

U svom predavanju u kojem je donijela brojne primjere iz vlastitog obiteljskog života, te dugogodišnjeg rada u školi prof. Vokić je istaknula kako je vjera, koja igra veoma važnu ulogu u životu čovjeka, prije svega dar za obitelji. „Upravo u crkvu djecu prvo vode roditelji, kao prvi poučavatelji u vjeri. Jedno istraživanje govori kako ukoliko otac ide redovito u crkvu 44% djece će nastaviti ići u crkvu, a ako ide samo majka nastavit će ići tek 2-5% djece. Iz vlastitog iskustva mogu posvjedočiti da je večernja molitva mog oca uvelike odredila moj život, kao i njegova hrabrost u doba komunizma. Također, vedro lice moga vjeroučitelja, u prvim danima koje pamtim, isto je tako bilo presudno za moju vjeru. Vjeroučitelj i svećenik je ogledalo vjere koju propovijeda i ne smije svojim postupcima odbaciti ni jedno ljudsko stvorenje, te mora ne samo formalno, već dušom i srcem živjeti vjeru“, rekla je prof. Vokić te dodala kako je ipak najveći pedagog Svemogući Bog. „Božja je pedagogija pristupati svakom čovjeku u skladu s njegovom naravi. U Božjem zagrljaju se obavljaju i mijenjaju svi odnosi s Bogom i sa samim sobom, s drugima i sa svijetom“.

U nastavku upozorivši na važnost oca, a posebno majke u odgoju i poučavanju vjere u Krista, predavačica je istaknula kako su upravo majke one koje prve uče svoju djecu moliti. „Mogli bismo reći da siju sjeme vjere koja će jednom proklijati. Sjetimo se onih koji se pod starost požele vratiti Bogu, poput pokojnog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema. On iako je bio uvjeren komunista, pred smrt se na zahtjev svoje majke vratio Bogu, ispovijedao i molio. To ne bi znao da u djetinjstvu nije bilo posijano baš to sjeme vjere. Majka je ona koja kad sije sjeme to ne radi nikakvim filozofskim mislima nego principom zornosti. Ako mi izvršavamo ono što želimo djeci nametnuti onda to ide bez problema. Čovjek nije plod prirodnog procesa već ga je stvorila Božja ljubav i učinila manjim od sebe, slavom i čašću okrunila… Što čovjek onda mora raditi? On je dužan usavršavati Božje djelo koje mu je dano i povjereno, drugim riječima odgajati. Samim začećem majka preuzima ulogu donositeljice života, te je blagoslovljena da to i može. Bog je stvoritelj začeća čeda u krilu majke i sve koji ga se boje On vodi i čuva, a rođenjem djeteta počinje ona viša razina hrabrosti za očeve i majke kako to dijete odgojiti i usmjeriti. Sastavni dio odgoja uz majku pripada ocu, njih dvoje bi trebali djelovati suglasno. Upravo je obitelj najodgovornija za djetetov kasniji duhovni i tjelesni razvoj te sve vrste odgoja“, rekla je prof. Vokić te upozorila kako u današnjem društvu obitelj kakvu znamo prolazi kroz dezintegraciju.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji, posebno istaknuvši otvaranje kauze za proglašenje blaženim brata Bonifacija Ivana Pavletića koja će se dogoditi 13. svibnja u Rimu, ovogodišnje Kvirinovo, 4. lipnja, na kojem će središnje misno slavlje predvoditi Porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan, te koncert Marka Perkovića Thompsona za stipendiranje studenta preko Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ koji će se održati 11. lipnja u Sisku. (SV)T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jovo
  #1 Jovo 8 svibnja, 2016, 01:42

  Je li, bolan, Frano sereš u gaće od NDH. Dobro smo vam zapaprili da se još uvek češete.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 7 svibnja, 2016, 16:20

  POŠTOVANA LJILJA VOKIĆ,
  JE PROFESORICA KATOLIČKE ZATUCANOSTI ,DINARSKO-HAJDUČKO-ALATAJSKO-RATNIČKO-PLJAČAKLKAŠKE PASMINE,POTOMAK NEKOG STEPINČEVOG KRIŽARA KOLJAČA I PLJAČKAŠA IZ ESKADRONA SMRTI ,KOJU JE MAROM DOBRE KRIŽARKE PROPOVJEDALA U VREMENIMA I POSLIJE KRIŽARSKOG ,KRVOLOČNOG RATA ,PO ŠKOLAMA OKUPIRANE I OPLJAČKANE ,DEVASTIRANE I PONIŽENE ,SAMOUPRAVNE, SOCIJALISTIČKE HRVATSKE, KOJU ORGANIZIRAŠE ZLOČINAČKA STEPINČEVSKA-KASTINSKA CRKVA UZ POMOĆ RAZJARENOG ZAPADNOG KRVOLOČNO-KASTNSKOG KRŠAĆANSTVA. SVE SE TO DEŠAVA POSLIJE RUŠENJA BERLINSKOG ZIDA KOJEG SU ONI SAMI PROIZVELI SVOJIM KRVOLČNO –HLADNO-RATOVSKIM PROVOKACIJAMA U NAMJERI OSTAVRIVANJA PROGRAMA III REICHA I VATIKANA ,=NACH OSTEN=, IZ CONCORDATA ,SKLOPLJENOG IZMEĐU III REICHA I BASTIONA SVIH OVO-ZEMELJSKIH ZALA VATIKANA.
  PA SE U TIM ,POSEBNO KRVOLOČNIM ,STEPINČEVSKO-TUĐMANOVIM RATNIM VREMENIMA, NARAVNO, NE SAMO LJILJA VOKIĆ ,NEGO CIJELA ALAŠA POTOMAKA STEPINČEVSKE -HOLOKAUSTSKE BOŽJE DRŽAVE ,AKTIVIRA U PRVE REDOVE PONOVNOG OŽIVLJAVANJA SJEĆANJA I PRAKSE ZA RESTAURACIJOM HOLOKAUSTSKE, SADA TUĐMAN-KAPTOLSKE SATRAPIJE. I BI TAKO.HRAVTSKU SE ,PO STEPINČEVSKOM AMANETU ČISTI OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH , PLJAČKA TA SOCIJALISTIČKA, NE KATOLIČKA ,VEĆ KOM UNISTIČAK STEČEVINA KOJA BIVA PODIJELJENA KAO PLIJEN TUĐAMNOVOJ ZLOČINAČKOJ FALANGI .
  PA SE DANAS , MI ANTIFAŠISTI ,SAMOUPRAVLJAČI, GRAĐANI HRVATSKE, PONOŽENI I OPLJAČKANI PONOVNO MORAMO ORGANIZIRATI I ZAPREČITI PUT OVIM SREDNJOVJEKOVNIM ALTAJSKIM KRIŽARIMA ,SA DINARASKIH OSOJA I PRISOJA ,STALNIM BOJOVNICIMA ZLOČINAČKOG KAPTOLA, DA SPASIMO ANTIFAŠISTIČKU HRVATSKU TERITORIJALONO ,NACIONALNO I KULTURNO,OD TIH ALTAJSKO-MONGOLSKIH ,RATNIČKO-KRVOLOČNO-PLJAČKAŠKIH ,HIBRIDIZIRANIH DINSRSKIH HRVATA .
  PA LJILJA VOKIĆ ,PO UZORU NA OSTALE KATOLIČKO-KAPTOLSKE , STEPINČEVSKO HOLOKAUSTSKE SKUPINE NACIONALNIH PROVOKATORA ,TRAŽI SVOJU PRILIKU DA SE PONOVNO OGLASI ,DA SVOJE AKTIVNOSTI PRIKLJUČI SKUPINI KATOLIČKO-DINARSKIH DRIPACA KOJE OKUPLJA ZATUCANI PRAVNIK ,POŠTOVANI GOSPODIN ŠEPAROVIĆ ,ILI SKUPINI TUĐAMANOVIH NEUKIH ,STEPINČEVSKO-SREDNJOVJEKOVNIH AKADEMIKA, KOJE OKUPLJA POŠTOVANI GOSPODIN PEČARIĆ.
  PA GDJE I NA KOJEM MJESTU I U KOJOJ PRILICI ,AKO NE U CRKVENIM SJEDIŠTIMA , U KOJIMA SE NAJČEŠĆE ORGANIZIRAJU ZLOČINAČKE AKTIVNOSTI STEPINČEVSKIH KATOLIKA SA SVOJIM PROGALSIMA SLIČNIM ONIMA KOJE JE KRVOLOK –HOLOKAUSTAŠ,STEPINAC,IZ SVEG SVOG TELALSKOG AVAZA ,URBI ET ORBI,SLAO TADAŠNJIM KATOLICIMA NOVE STEPINČEVE ,BOŽJE DRŽAVE ,NDH-AZIJE 1941 GODINE.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 25 svibnja, 2016, 11:01

   ti, srbočetniče nisi dostojan niti da joj stopalo poljubiš,
   zašto pišeš štampanim slovima -pitam se, možda zato što si polu pismen.(namjerno pisano malim slovom sve jer se radi o maloj srbočetničkoj gnjidi.)

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code