PREDAVANJA O EGIPATSKOJ MITOLOGIJI

PREDAVANJA O EGIPATSKOJ MITOLOGIJI

12. prosinca, 2013.

AMZ-egipatska-mitologija

Prvo u nizu predavanja najavljuje početak djelovanja Zagrebačke škole egiptologije koja započinje u ožujku 2014. godine.

Predavanje Igora Uranića Egipatska mitologija održano je 12 prosinca 2013. Arheloškom muzeju u  Zagrebu. Predavač će na predavanju nastojati ukazati na pojedina otvorena pitanja, pa i propitivati glavne teme iz mitologije i svjetonazora Egipćana u faraonskog doba koje će biti obrađivane u kolegiju, kao i škole posvećenom mitologiji. Ovo predavanje postavlja temeljna pitanja iz ove kompleksne tematike poput: Možemo li danas razumjeti način promišljanja svijeta od prije 5000 godina? O kakvim oblicima svijesti svjedoče mitologije starog vijeka? Kako je nastala egipatska religija i slika svijeta? Je li podjela na monoteizam i politeizam ono što uistinu objašnjava promišljanja predkrščanskog svijeta?

Zapravo Igor je Uranić ugledni muzejski kustos (egiptolog) u Arheološkom muzeju, a s pravom naglašuje kako je Egipat civilizacija čiji se životni ciklus tisućljećima odvijao znatno prije (antičke) grčke i rimske civilizacije – iz kojih je izravno izrasla europska kultura. Zbog toga ga doživljavamo kao udaljen i ne tako poznat. Od jezika do praktičkih znanja Egipćana sve je bilo zaboravljeno, ali duhovnost i misaoni svijet Egipta najveća su zagonetka baš te kulture. Ograničeni svojom kulturno uvjetovanošću pridodali smo im pojmove koji ih ne prikazuju na pravi način.

Je li izazov promišljanja teoloških i mitoloških ideja toga doba onkraj naših sposobnosti razumijevanja?

Kroz mitologiju Egipćana esencijalizam i eternalizam te „djece Sunca“ otkriva nam se svijet pun mistike i ljepote, sklada s okolišem i mašte u kojoj bogovi plove nebom i rijekom Nil oblikujući ljude i obraćajući im se kroz zvijezde, životinje, biljke i slike prirode.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code