POSLIJE RATA ISPITIVANJA NISU BILA U MILICIJI NEGO U KOMITETU

POSLIJE RATA ISPITIVANJA NISU BILA U MILICIJI NEGO U KOMITETU

11. rujna, 2021.

 

 

U knjizi su i neki (inače, ima ih još i još!) od niza sačuvanih dokumenata u kojima se recimo pok. Pavla Gažija, bivšeg člana CK SKJ, simbola jugoslavenskog unitarizma, sekretara unutrašnjih poslova Hrvatske, bivšeg Udbaša i  jednog od osumnjičenika za smrt Stjepana Đurekovića, optužuje među ostalim i za njegovu protuhrvatsku djelatnost. Nu, negativna partijska „karakteristika“  i te kako mu je dobro došla

Kako se  radilo u Koprivnici tako je bilo i u drugim partijskim sredinama.

Sve su one imale svoje jelice radojčević, kuruce, jovice, marijane, željkece, zvonkece,  ili gažije

Piše: Mladen Pavković

I u Molvama sam predstavio svoju knjigu  „Iz arhive Općinskog komiteta SK“, zajedno s urednikom Marijanom Ivančanom i Ivan Keglevićem. Govorio je i fra Zdravko Tuba, gvardijan i župnik. U knjizi su objavljeni brojni faksimili dokumenata za Grad Koprivnicu, ali i šire, koje sam „povadio“ nakon šest mjeseci istraživanja. Mediji u Koprivničko-križevačkoj županiji to nisu ni zabilježili, iako je knjiga naišla na odlično zanimanje čitatelja. Nu, nema tu ničega što se „ne zna“, ili nije znalo. Naime, u vrijeme bivše Jugoslavije, odnosno komunizma, svi ti ljudi, čija se imena mogu naći u ovoj knjizi,  manje-više bili su iznimno ponosni na Partiju. Poglavito se to odnosi na one koji su obavljali istaknute općinske i druge političke i ine funkcije. Što su više bili aktivniji i što su više bili „na liniji“ tim su više napredovali, ali ne samo oni nego i cijele njihove obitelji. Bez „karakteristike“ Općinskog komiteta gotovo se nitko nije mogao zaposliti, a osobito ne u tvrtkama poput banaka, tvornica, pravosuđa… Svaki sudac ili državni odvjetnik morao je biti „vjeran“ i nepokolebljiv na „Titovu putu“, sve do početka 90-tih godina prošlog stoljeća. A kad je stvorena hrvatska država eto tih i sličnih ponovno na važnim državnim funkcijama, (svaka čast iznimkama), iako su do jučer (ne svi) proganjali i sudili sve one koji su na bilo koji način bili domoljubi, nacionalisti, borci za Hrvatsku…

Počasni građanin Pavle Gaži

U knjizi su i neki (inače, ima ih još i još!) od niza sačuvanih dokumenata u kojima se recimo pok. Pavla Gažija, bivšeg člana CK SKJ, simbola jugoslavenskog unitarizma, sekretara unutrašnjih poslova Hrvatske, bivšeg Udbaša i  jednog od osumnjičenika za smrt Stjepana Đurekovića, optužuje među ostalim i za njegovu protuhrvatsku djelatnost. Nu, negativna partijska „karakteristika“  i te kako mu je dobro došla (da ti pamet stane) da ga Grad Koprivnica 2019.  proglasili i počasnim građaninom! (za što, za zasluge u radu Udbe i sličnih organizacija?). Tu „titulu“ nije dobio ni jedan koprivnički hrvatski branitelj i stradalnik, ali Gaži – jeste.

U ovom slučaju ovdašnja „oporba“ je bila kao protiv, ali nitko od njih nije javno u svezi toga protestirao, kao ne će svoj svoga!

Općinske organizacije Saveza komunista u pravom su smislu  bile – svemoguće. Nitko s njezinim članovima ili odlukama nije mogao čak ni polemizirati. U Koprivnici je „bog i batina“ bila i Jelica Radojčević. Mnogi su drhtali kad je ona nešto izgovorila, a jedno vrijeme, kao „osmoškolka“, bila je i sudac za prekršaje!? Tada se nije pitalo za školsku naobrazbu, već za partijsku.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, partija je bila jača i od tadašnje milicije. Naime, nije se u policijskim stanicama ispitivalo ljude, već i u prostorijama komiteta!

A kako su izgledala ta ispitivanja neke od tih dokumenata predstavio sam i u ovoj knjizi.

Tadašnji drug, a današnji gospodin

Inače, u tim općinskim organizacijama bili su zaposleni isključivo podobni. Oni su i birani u rukovodstva. Partija je određivala i tko će završiti neku školu ili fakultet, tko će biti na čelu policije, škole, tvornice, dječjeg vrtića, urednik novina ili radija, predsjednik sindikata, pionira, omladine, pa čak i tko će organizirati izložbe, objavljivati knjige… Evo, jedan je „doajen“ ovdašnjeg novinarstva napisao knjigu „Tito u Koprivnici“, ali nikada nije ugledala svjetlost dana, jer navodno drugovima iz komiteta nisu odgovarale neke fotografije.

Tadašnji „drug“, a današnji „gospodin“, koji je godinama bio glava i rep za muzejsku djelatnost, primjerice, također je imao zadaću pisati karakteristike za svoje kolege, „kulturnjake“, a za to je bio nagrađen dobrim rukovodećim mjestima i brojnim privilegijama gotovo sve do današnjih dana.

Bez komiteta nije se mogla održati ni jedna veća i značajnija zabavna priredba.

U kinodvoranama mogli su se prikazivati samo i isključivo filmovi u kojima se veličala partizanska borba i njezini rukovodioci.

Šef tadašnje milicije nije mogao kazniti ni jednog značajnijeg partijskog druga, ako nije pitao SK  za mišljenje. Kakav sud! Sudovi su bili za – sirotinju.

Najgore su prolazili članovi partije koji su se zamjerili – partiji. Tko je to učinio taj nije mogao biti ni pomoćni nogometni sudac! Poglavito su u tom pogledu teške posljedice snosili razno-razni direktori, koji danas tvrde da su bili izbačeni iz partije ili da su sami otišli, a prema dokumentima i više je nego jasno da su bili na optuženičkoj klupi samo i isključivo iz razloga što su na račun partije otuđivali, odnosno neopravdano se bogatili.

Iz dokumentacije se vidi i da su se nekada iz Općinskih komiteta u više organizacije  svaki tjedan morali dostavljati „tjedni izvještaji“. (Danas se kao ne moraju.)

Zanimljivo je da su se već tijekom 1989. rukovodeći partijski kadrovi (drugovi) dobrano razmjestili u najvažnije institucije, od banaka, policije, medija, muzeja, pravosuđa, škola pa do vrtića i omladinskih organizacija, jer su pretpostavljali što se sprema. Tako je dugogodišnji koprivnički šef partije od tada pa sve do nedavno zauzimao najistaknutije mjesto u jednoj velikoj koprivničkoj banci.

Sve po zakonu!

Nu, kako se  radilo u Koprivnici tako je bilo i u drugim partijskim sredinama.

Sve su one imale svoje jelice radojčević, kuruce, jovice, marijane, željkece, zvonkece,  ili gažije. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 15 rujna, 2021, 01:05

  ČIJE SU ŽRTVE K O M U N I Z M A ?????
  NAŠI DINARSKI , KATOLIČKI ,ANTROOPIDNI TALIBANI ,SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA PITAJU ČIJE SU ŽRTVE KOMUNIZMA.??? A TAKVIH ŽRTAVA N IJE BILO JER SVI KOJI SU NESTALI U CRNOJ RUPI A BILI SU STEPINČEVI KRIŽARI ILI PRAVOSLAVNI BRADATI KRVOLOČNI ČETOBOJCI, PLJAKAŠI, NISU ŽRTVE VEĆ ZLOČINAČKE HORDE RAZBOJNIKA ,SPODOBE . ALI POSTAVLJA SE ,JEDNO PROTUPITANJE ZA SVE ONE KOJI DANAS OPTUŽUJU SOCIJALIZAM I NARODNO-OSLOBODILAČKU REVOLUCIJU,
  A ČIJE SU ŽRTVE KATOLIČKOG KAPITALIZMA IZ ČIJIH DRUŠTVENIH ODNOSA JE EMANIRAO ONAJ NAJEKSTREMNIJI KATOLIČKI NACIFAŠIZAM KOJI JE PROIZVEO 55 MILIJUNA LJUDSKIH ŽRTAVA, A MATERIJALNA RAZARANJA SE NISU NI VREDNOVALA ,JER JE TO BIO APSURD VREMENA.
  EVROPSKA REZOLUCIJA JE SMIŠLJENA POLITIČKA PREVARA ,NAMJENJENA ISKLJUČIVO ZA NOVO-PRIKLJUČENE DRŽAVE ISTOČNE I JUGOSITOČNE EVROPE I BALKANA ,IZ NEKADAŠNJEG SOCIJALISTIČKOG LAGERA ,DA IH SE ODMAH OBILJEŽI KAO ČLANICE IZ KOMUNISTIČKOG LAGERA ,KOJI JE VEĆ DAVNO ,U ZAPADNOJ KATOLIČKOJ, NACI-ŠOVINISTIČKOJ SVIJESTI PROKAZAN KAO NAJODIOZNIJI POJAM DRUŠTVENIH ODNOSA I TREBALO IM JE ODMAH ODUZEITI PRAVO NA ŽRTVU OD TE ISTE NACI-ŠOVINSTIČKO-PLJAČKAŠKE EVROPE KOJA JE SVA ,OD NARVIKA DO GIBRALTARA, BILA NACI-KATOLIČKO-ZLOČINAČKA HORDA KOJA JE PALILA ,RUŠILA ,UBIJALA SVE ONE DRUGE I DRUGAČIJE KOJI SE NISU EUGENIČKI UKLAPALI U GENETSKO USTROJSTVO NOVOG ČOVJEKA ,ARIJEVCA. DAKLE ,TA DANAŠNJA EVROPSKA MUMIJA KOJU SADA VODE POTOMCI , ČIJI OČEVI SU EUGENIČKI RAZVRSTAVALI EVROPSKE GRAĐANE IZ KOJE SE DANAS ŠIRI TAJ SMRAD KAPITALISTIČKE-KATOLIČKE DEMOKRACIJE PO ČIJIM MJERILIMA GRAĐANI ,ŽRTVE OČEVA DANAŠNJIH UPRAVLJAČA I PLJAČKAŠA EVROPSKE MUMIJE, NEMAJU ATEST TAKOZVANE DEMOKRTASKE PRAKSE ZAPADNE KATOLIČKE –PLJAČKAŠKO-ZLOČINAČKE EVROPSKE MUMIJE, JER SU IZ KOMUNISTIČKOG BLOKA A TAMO SE NIJE USELILA ,KAKO TO TUMAČI ,KATOLIČKO-PLJAČKAŠKA I ZLOČINČAKA EVROPSKA MUMIJA ,TA NJIHIOVA DEMOKRACIJA . PA IH SE DANAS SUMNJIČI ZA NEPODOBNE JER SU ŽIVJELI I POBJEDILI NACIZAM ,PROTJEREALI GA S’ PUŠKOM U NJEGOVU JAZBINU, U TU NJEGOVU KATOLIČKU EVROPU IZ KOJE SU SE I IZLEGLI KAO POŠAST. I NARAVNO , DANAS SE NE MOGU POMIRITI DA SMO KAO LJUDI I GRAĐANI SA SVIM CIVILIZACIJSKIM SPOZANJAMA RAVNOPRVANI DA U NOVIM UVJETIMA STVARAMO NOVE I DRUGAČIJE DRUŠTVENE ODNOSE.
  IZ TE ISTE EVROPE, KOJU SADA VODE POTOMCI TOG ZLOČINAČKOG DUHA ZAPADNE KAPITALISTIČKE EVROPE KOJA JE SVA ,OD NARVIKA DO GIBRALTARA , LOJALNO I PREDANO PROVOPDILA NACIFAŠISTIČKI PROGRAM TREĆEG REICHA O ISTREBLJENJU POJEDINIH NARODA ,RASA I VEJERSKIH SKUPINA A POSEBNO SLAVENSKIH NARODA, SADA NAS OPTUŽUJU ZA TOTALITARIZAM, ZA NEKE ZLOČINE PO NJIHIOVIM KATOLIČKIM MJERILIMA, TE NAM NAMEĆU POSEBNI DRUŠTVENI USTROJ KOJI TREBA BITI KAO NJIHOV ,PLJAČKAŠKO KATOLIČKO-KAPITALISTIČKI ,A SVE ONE GRAĐANE KOJI SE PROKAŽU ILI SE ZA NJIH ZNA DA SU BILI PROTIVNICI KAPITAL ODNOSA ,A I DANS SU, TREBA IH LUSTRIRATI PA IH SUDITI I OSUDITI JER ON I MIRIŠU NA KOMUNIZAM. DAKLE, ZEMLJE SOCIJALISTIČKOG LAGERA SU MORALE PRIHVATITI ONU ZAPADNO KAPITALISTIČKO-KATOLIČKU DOGMU DA JE KOMUNIZAM ZLOČINAČKI DUH IAKO JE ,NA SVA IZNENAĐENJA, BIO GLAVNI OSLONAC I SNAGA KOJA JE POBJEDILA TAJ NACIFAŠIZAM, TE IZ TOGA RATA IZIŠAO KAO POBJEDNIK NAD POBJEDNICIMA ,ŠTO MODERNOJ TEHNIKI I TEHNOLOGIJI AMERIKE NIJE NIKAKO BILO PRIHVATLJIVO . ON JE DRUŠTVENI ODNOS KOJI NE PRIZNAJE PRIVATNO VLASNIŠTVO ,ŠTO JE NAJOSNOVNIJA PREPREKA SURADNJE AMERIKE SA ISTKOM,A POGOTOVO ŠTO TAJ DUH ANTIKAPITALIZMA ZNAČI NOVI RAT. DAKLE , SADA NOVA ZAPADNA EVROPA ,ALI PO DUHU SVOJIH NACIKATOLIČKIH AMBICIJA NIJE NIŠTA DRUGAČIJA, JER JU VODE SINOVI JUČERAŠNJIH KREATORA NAJZLOGLASNIJEG PROGRAMA UNIŠTENJA NACIJA,NARODA ,RASA,VJERSKIH ZAJEDNICA I BIOFIZIČKIH STRUKTURA ,EUGENIČKI OCIJENJEIH KAO NESPOSOBNE DA SE PRODUCIRAJU U ZDRAVE EVROPLJANE, ARIJEVCE. PREMA TOME NJENA DRUGA I VAŽNA SVRHA JE DA SE SKINE ODIOZNOST SA NACIKATOLICIZMA I BREME RATNOG ZLA PREBACI NA TAJ NOVI DRUŠTVENI ODNOS ,SOCIJALIZAM, KOJI JE, NARAVNO ,DIKTATURA VEĆINE NAD MANJINOM, ALI APSOLUTNO NEPRIHVATLJIV ZA KATOLIČKO-KLASNI PROIZVODNI ODNOS. REZOLUCIJOM SE TAKOĐER TREBA SKINUTI SVA ODIOZNOST SJEĆANJA NA NACIFAŠIZAM KOJI JE EMANACIJA KATOLIČKOG DUHA TOTALITARIZMA ZAPADNE EVROPE I KOJI ŽELI EVROPU SAMO KATOLIČKU , ČISTU PO TRADICIJI, KULTURI ,RASI I DUHOVNIM NAZORIMA, PA JE SVRHA REZOLUCIJE DA SE KOMUNIZAM ,KOJEG PO SUŠTINI TEORETSKOJ NI PRAKTIČNOJ NIJE NIKADA BILO U EGZISTENCIJI NA OVOJ NAŠOJ GEJI, NATOVARI EVROPSKOJ SVIJSTI NOVIH GENERACIJA KAO GLAVNI UZROK DRUGOG SVIJETSKOG RATA . MEĐUTIM TO JE I PROGRAM AMERIČKOG I ENGLESKOG KAPITALA KOJI SE POSLIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA OSJETIO PRIKRAČEN, TIČUĆI SE UTJECAJA ,NE SAMO U ZAPADNOIJ EVROPI NEGO I ISTOČNOJ ,PA JE U TU SVRHU SMIŠLJEN I HLADNI RAT ,INAUGURIRAN ČERČILOVOM IZJAVOM IZ FULTONA 1946 GODINE, DA SE NJOME KONAČNO SKINE SA DNEVNOG REDA KATOLIČKI NACIFAŠIZAM KOJI JE PLOD TOTALITARNOG KAPITALIZMA KAO EMANACIJE KATOLIČKOG DUHA.
  DAKLE ,GOSPODO, NIJE NEVAŽNO SPOMENUTI I OCIJENITI VAŠE ISTUPE I PISANJA U KOJIMA SE VI PREDICIRATE ,LIČNO, POJEDINAČNO,SVOJIM ATAVISTIČKIM KATOLIČKIM PREDRASUDAMA KADA PIŠETE SLIJEDEĆE: NIJE BEZ VEZE ZA DATUM IZABRAN 23 KOLOVOZA ,JER JE TAJ DAN 1939 GODINE U MOSKVI POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU NACISTIČKE NJEMAČKE I SSSR-a O NENAPADANJU = DALJE ,IZ VAŠIH TEKSTOVA I JAVNIH NASTUPA SE STALNO SPOMINJE PODJELA INTERESA ,KOJI SE PROTEGAO DO RUMNUJSKE.MAŠALA!!!.
  ALI GOSPODO ,TKO ŽELI MERITORNO O TOM VAŽNOM POVJESNOM DOGAĐAJU SUDITI I OVAKO GA PLASIRATI PO NOVINSKIM ČLANCIMA I JAVNIM ISTUPIMA, MORAO BI IMATI I IZVJESNOG ZNANJA ,U PRVOM REDU POVIJESNOGA ,A JOŠ VAŽNIJE JE DA IMA MERITORNO DRUŠTVENO POLITIČKO OBRAZOVANJE.MORAO BI TAJ PISAC I JAVNI TELAL DA NEŠTO KAŽE I O RAĐANJU TOGA ZLOČINAĆKOG SISTEMA ,NACIZMA ,IZ ČEGA JE ON EMANIRAO I ZAŠTO.
  DA BIH BIO JASNIJI ŠTA ŽELIM REĆI, CITIRAT ĆU NJEMAČKOG FILOZOFA ,KARAL JASPERSA, IZ NJEGOVE KNJIGE =PITANJE KRIVNJE= IZ KOJE ĆE BITI POUČNO ZA VAS ČUTI UPRAVO DRUGAČIJI POGLED NA SVA ZBIVANJA TOG PREDRATNOG VREMENA KOJA DAJU SASVIM DRUGAČIJU SLIKU NACIZMA I NJEGOVIH KATOLIČKIH KORIJENA KAPITALIZMA.CITIRAM: U RANO LJETO 1935 GODINE VATIKAN JE SKLOPIO KONKORDAT S HITLEROM.PAPEN JE VODIO PREGOVORE. BILA JE TO PRVA VELIKA POTVRDA HITLEROVU REŽIMU,SILAN PORAST HITLEROVOG PRESTIŽA.ISPRVA JE IZGLEDALO NEMOGUĆE.ALI BILA JE ČINJENICA . I NAS ,U NJEMAČKOJ JE UHVATILA JEZA;
  1936 U BERLINU SE SLAVI OLIMPIJADA.ČITAV SVIJET SLIO SE TAMO; 1936 HITLER JE ZAPOSJEO RAJNSKU OBLAST,FRANCUSKA JE TO TOLERIRALA;
  1938 .TIMES JE OBJAVIO ČERČILOVO OTVORENO PISMO HITLERU, U KOJEM SU STAJALE REČENICE POPUT OVE : AKO BI ENGLESKU SNAŠLA NACIONALNA NESREĆA USPOREDIVA S NACIONALNOM NESREĆOM NJEMAČKE IZ 1918 , MOLIO BIH BOGA DA NAM POŠALJE ČOVJEKA SA SNAGOM VAŠE VOLJE I DUHA=;
  1935 GODINE ENGLESKA JE POSREDSTVOM RIBENTROPA SKLOPILA POMORSKI PAKT S HITLEROM. TO JE ZA NAS ZNAČILO : ENGLESKA ĆE ŽRTVOVATI NJEMAČKI NAROD SAMO DA MOŽE ZADRŽATI MIR S HITLEROM.=
  A POGLEDAJMO KAKO SU AMERIKA I ENGLESKA ,UOPĆE ,GLEDALE NA USPON NACIZMA, PIŠE NOAM CHOSKY:USPON FAŠIZMA U MEĐURATNOM RAZDOBLJU IZAZIVAO JE ZABRINUTOST,ALI SU AMERIČKA I BRITANSKA VLADA NA NJEGA UGLAVNOM GLEDALE PODOSTA BLAGONAKLONO, JEDNAKO KAO I POSLOVNI SVIJET I VELIKI DIO ELITNIH KRUGOVA. RAZLOG, DA JE FAŠISTIČKA INAĆICA
  EKSTREMNOG NACIONALIZMA OMOGUĆAVALA ZAPADU VELIK EKONOMSKI PRODOR,A UNIŠTAVALA ONO ČEGA SE ZAPAD TOLIKO BOJAO:RADNIČKI POKRET I LJEVICU I PREVELIKU KOLIČINU DEMOKRACIJE;
  GODINE 1939 FRANKLIN DELANO RUZVELT JE TALIJANSKI FAŠIZAM I DALJE SMATRAO POKRETOM KOJI JE IZNIMNO VAŽAN ZA CIJELI SVIJET , A GODINE 1938 JE SA ODOBRAVANJEM PRIMIO VIJEST O HITLEROVU MINHENSKOM SPORAZUMU KOJIM JE RASKOMADAO ČEOSLOVAČKU;
  U TRAVNJU 1941 GODINE ĐORĐ KENAN SA SVOJEG JE KONZULARNOG MJESTA U BERLINU PISAO DA NJEMAČKI VOĐE NIKAKO NE ŽELE DA „DRUGI PATE POD NJEMAČKOM VLAŠĆU“ KAKO“ SVIM SILAMA ŽELE DA NJIHOVI NOVI PODANICI BUDU SRETNI“ TE PRISTAJU NA“ VAŽNE KOMPROMISE“ KAKO BI OSIGURALI TAKAV POVOLJAN ISHOD;=
  DO IZBIJANJA RATA 1939 , PIŠE SCOTT NEWTON, BRITANIJA JE JOŠ VIŠE PODUPIRALA HITLERA A RAZLOG JE BIO JEDNOSTAVAN, DUBOKI KORIJENI ANGLO –NJEMAČKIM INDUSTRIJSKIM ,POSLOVNIM I FINANCIJSKIM VEZAMA.=
  PA POŠTOVANA GOSPODO , KAD JE POČEO I SKIM KOALIRATI NJEMAČKI NACIZAM I TKO GA JE PODRŽAVAO DO ZADNJEG ČASA???. DAKLE, SVI SPORAZUMI SA HITLEROM ,PO VAMA I DANAŠNJIM NJEČKIM POTOMCIMA TOG ZLOČINAČKOG NACIZMA ,KOJI NAPISAŠE OVAJ ANTIKOMUNISTIČKI PASQUIL, O OSUDI ,KOGA DRUGG NEGO, KOMUNIZMA ,SMATRAJUĆI DA JE TO VRLO UČINKOVITO, JER SE TIME SKIDA SVAKO ODIOZNO SJEĆANJE NA NACIZAM,A EFIKASAN NAČIN ZA TOTALNO RAZARANJE SVAKE POMISLI NA DRUGAČIJE DRUŠTVENE ODNOSE OSIM KAPITALISTIČKIH . KAKO STOJI U ARGUMENTIMA KOJE NAVEDOH, SVI UGOVORI I AKTIVNA SURADNJA ZAPADNIH KAPITALISTIČKIH DRŽAVA SU BILI JAVNI A SURADNJA AKTIVNA. A ŠTA JE STALJINU PREOSTALO KONSTATIRAJUĆI NAVEDENU SURADNJU ZAPADA SA HITLEROM?? RUSIJA JE BILA ,SASVIM NAČISTO DA SA HITLEROM NEMA SPORAZUMA KOJI BI OTKLONIO OPASNOST HITLEROVOG NAPADA NA SSSR.TO JE ,U TOJ KONSTELACIJI MEĐUNARODNIH ODNOSA MOGAO SVAK ZAKLJUČITI ,JER JE SSSR IPAK BIO GLAVNA META KAPITALIZMA SAMO ZATO ŠTO JE TO ANTIKAPITALISTIČKI SUSTAV I ŠTO JE ON POJAVA KOJA UGROŽAVA MITSKU AUREOLU KATOLIČKE CRKVE ,A TIME I NJEZINU PRIMAT U DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI. SSSR SE TAKOĐER JOŠ TEŠKO OPORAVLJAO OD KONTRAREVOLUCIJE I SVIH PRETHODNIH RATNIH I PORATNIH RAZARANJA PA JE I ON IMAO SVOJA PRAVA NA PROCIJENU SVIH ZBIVANJA O KOJIMA REKOH,DA JE NA MANEVAR HITLEROVE POLITIČKE ŠPEKULACIJE ,PONUDE IZVJESNOGA SPORAZUMA ,RAZUMNO ODGOVORIO ,OTKLANJAJUĆI ,MAKAR NA IZVJESNO KRATKO VRIJEME NAPAD NA SSSR.ŠTO JE TO ZA SSSR ZNAČILO MNOGO ,A ŠTO ĆE SE SAZNATI TEK POSLIJE RATA ,DA JE STALJIN SKLONIO SVU SVOJU INDUSTRIJU IZA URALA KOJA JE MOGLA ,CIJEORATNO VRIJEME RADITI BEZ IKAKVIH OMETANJA. TA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA ,IZA URALA ,JE BILA SPAS ZA ČOVJEČANSTVO,JER SU RUSKE ARMIJE POSTALE DOBRO NAORUŽANE MODERNIM I EFIKIASNIM SREDSTVIMA KOJIM SU ZAVRŠILE SVOJU ODISEJU ,SLAMANJEM BERLINA I KAPITULACIJU HETLEROVIH ARMIJA,OV O JE KOMENTAR JEDN OG MARXISTE KOJI DAJE PRAV U SUŠTINU EVROPSKLE ,.NACI8STIČKO-KATOLIČKE REZOLUCIJE POSLANE OV OJ SOCIJALISTIČKOJ SIROTINJI KOJU JE TUĐMAN OGOLIO!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code