Policija hapsila demonstrante

Policija hapsila demonstrante

10. veljače, 2014.

photo-region-kosovo-protest-pristina studenti01 u 310795461 Custom

Više desetina povređenih i 33 uhapšene osobe, među kojima je i civilni aktivista Ilir Deda – ovo je bilans studentskih demonstracija u glavnom gradu Republike Kosova, gde akademci već devet dana protestuju * Novi protesti u ponedeljak

Više stotina studenata Prištinskog univerziteta i predstavnici civilnog društva u petak je pokušalo da uđe u dvorište Rektorata Prištinskog univerziteta, ali policija ih sprečila koristeći sprej. U pokušaju da probiju kordon, studenti su policajce gađali raznim predmetima, izveštava Anadolija.

Studenti traže momentalnu ostavku rektora Ibrahima Gashija i otpočinjanje istrage u vezi zloupotreba na Univerzitetu i formiranje mehanizama koji će verifikovati sve akademske titule, uklanjanje uticaja vlasti na rad Univerziteta i ukidanje Upravljačkog odbora Univerziteta.

Ispred Rektorata su tokom sukoba demonstranata i policije Kosova povrijeđena 32 policajaca i 39 demonstranata. Među 33 uhapšenih je i učesnik protesta ispred civilnog društva Ilir Deda, javlja RSE.

Za razliku od prethodnih dana, policija je u petak blokirala prilaz dvorištu Rektorata, što je demonstrante razljutilo. Nakon što je sukob eskalirao policija je reagovala, rasteravši demonstrante upotrebom velike količine suzavca.

Na protestu u petak povređeno je više desetina demonstranata

Photo: Anadolija

U ime civilnog društva Kosova, studentima se na početku protesta obratio Ahmi Zadžijani, koji je rekao da je u Skupštini Kosova dokazano da rektor Gaši ne može podnijeti ostavku, jer mu to ne dozvoljavaju “šefovi“ u vladajućoj koaliciji. Civilno društvo podržava protest studenata, te smatraju da trebaju nastaviti sa protestima dok ne postignu cilj.

Protesti su usledili nakon što su kosovski mediji prošle nedelje objavili da  je većina naučnih radova rektora, koji su bili potrebni za njegov doktorat, objavljeni u jednom neuglednom naučnom magazinu u Indiji.

Najveća opozicona partija, Demokratski savez Kosova, saopštila je da sa zabrinutošću prati dešavanja na Prištinskom Univerzitetu. DSK smatra da je sada Vlada jedini krivac, jer nema volju da se prevaziđe nastala situacija na UP-u.

 

Photo: Anadolija

DSK-a, takođe, navodi da se sa poslaničkim grupama Alijansa za budućnost Kosova i Samoopredeljenje, već dva dana trudi da progura preporuke kojima bi se situacija okrenula na bolje, ali da zbog bojkota sednice Skupštine Kosova, od strane poslanika vladajuće Demokratske partije Koosva, to nije moguće.

Demokratski savez Kosova ističe da Vlada Kosova “ne može da štiti nezakonitosti na Univerzitetu, vršeći nasilje i hapšenja studenata i građana Kosova”. DSK poziva Vladu da ukloni svoje ljude sa Univerziteta i otvori put normalizaciji te institucije.

Protesti u Prištini su privremeno završeni i biće nastavljeni u ponedeljak.

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code