POLICAJCU ODLIČJE, A NE SUSPENZIJA

POLICAJCU ODLIČJE, A NE SUSPENZIJA

21. studenoga, 2013.

Brkić

Pismo Vesne Balenović

Napisala: Vesna Balenović,predsjednica udruge „Zviždač“

Vijest da je priveden i suspendiran policijski inspektor Josip Vrbić koji je sudjelovao u pretrazi velebne vile na zagrebačkom Prekrižju  u vlasništvu Nadana Vidoševića, privukla je pozornost mnogih.

Naime,  kao što je poznato sumnjiči ga se da je novinarima Jutarnjeg lista dao fotografije tajnog bunkera u kojemu je bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević poput hrčka, godinama gomilao impresivno bogatstvo umjetnina, slika i skulptura, na kojima bi mu sigurno pozavidio i sam Ali Baba i gotovo svaka bolja galerija ili muzej.

SRAMOTA ZA POLICIJU

Nije nam namjera komentirati moralnost Nadana Vidoševića, niti zakonitost njegovih postupaka. To će vjerojatno odraditi Policija, DORH, USKOK i pravosuđe. Našu pozornost privukao je postupak inspektora Vrbića i posljedice koje zbog toga trpi.

Kad se dogodi teža prometna nesreća, u pravilu sve novine i portale preplave brojne fotografije s mjesta udesa. Kad se dogodi pljačka banke ili pošte na svim tv kanalima prikazuju se snimke nadzornih kamera iz svih kutova, uz detaljan uvid u zbivanja i opis počinitelja. Nikome nikada  nije palo na pamet sumnjičiti osobu koja je fotografije dostavila medijima za zlouporabu položaja i ovlasti. Suprotno, čak se pozivaju očevici i sve osobe koje bi svojim saznanjima eventualno mogle upotpunile priču o počinjenom kaznenom djelu.

Zašto je ta praksa u slučaju Vidošević izmijenjena? Zašto je u slučaju teških razbojstava i krvnih delikata dozvoljeno javnosti da vidi fotografije s mjesta zbivanja, a u slučaju Vidoševićevog bunkera prepunog dragocjenosti i umjetnina objava se zabranjuje i kriminalizira, unatoč spoznaji da ti detalji ne mogu niti najmanje naškoditi istrazi. Zašto? Kome to smeta i koga se tom promjenom prakse pokušava zaštititi?

Preparirani polarni medvjedi i dobri dupini u društvu raznih egzotičnih, ugroženih i zaštićenih vrsta ne odražavaju Vidoševićevu sramotu, već sramotu vodstva Policije i DORH-a, koji godinama nisu ništa željeli vidjeli, niti čuti, nisu ništa posumnjali, a niti su reagirali.

GRAĐANI IMAJU PRAVO ZNATI

Objavljene fotografije nije trebao snimiti i objaviti inspektor Josip Vrbić, već osobno ministar policije Ranko Ostojić. Trebao je odmah osobno učiniti te fotografije dostupnim svim građanima Republike Hrvatske, jer građani imaju pravo znati tko potkrada Hrvatsku, tko je umalo postao Predsjednik RH i što se dešava s vodećim političarima kad zbog objesti i pohlepe potpuno izgube razum, tlo pod nogama, osjećaj za realitet i vrijeme u kojem žive.

Objavljivanje fotografije ni u kojem slučaju ne štete istrazi koja je u tijeku, već naprotiv jačaju svijest građana o većoj mobilizaciji svih nas u borbi protiv kriminala i korupcije i jačaju spoznaju da nam je potrebna učinkovitija, bolje vođena i ustrojena policija.

Vješti odvjetnici u sudskom postupku do kojeg će sigurno doći s lakoćom će uvjeriti suca da je dan zapravo noć, a bijelo zapravo crno, ali ne mogu izbrisati iz kolektivne memorije Vrbićeve fotografije, koje su našle put do javnosti. Niti tisuće riječi nebi bile dovoljne da opišu ono što je prikazala samo jedna jedina Vrbićeva fotografija. Zbog toga je čin inspektora Vrbića vrijedan svake pohvale, a ne osude.

Zbog svog hrabrog čina, koji odudara od uobičajene policijske prakse, ali je u javnom interesu, nad inspektorom Josipom Vrbićem hitno treba obustaviti disciplinski postupak i ukinuti suspenziju.

Umjesto kažnjavanja, inspektoru Vrbiću trebalo bi dodijeliti odličje, jer je radio u interesu svih građana Republike Hrvatske i onemogućio potencijalno zataškavanje i prikrivanje razmjera nemoralnog grabeža i lopovluka, koji je očito u političkoj katedrali na Markovom trgu popularan, cijenjen i društveno priznat.

Inspektor Vrbić pokrenuo je na razmišljanje brojne osiromašene građane, što sve po svojim zidovima i tajnim bunkerima skrivaju drugi vodeći političari. Ne znamo tko se objavljenim fotografijama mogao osjetiti tako silno ugrožen?  Čemu progon inspektora?

HRVATSKU NOSE U DŽEPU

Čini se da je odluka o kažnjavanju inspektora Vrbića posljedica straha vladajućih moćnika i poruka ostalim poštenim policajcima, da u nekim novim slučajevima nipošto ne prokažu i ne pokažu razmjere enormne pljačke, kako bi je na vrijeme stigli prikriti od javnosti.

Ovim putem Udruga „Zviždač“ daje svu potporu inspektoru Josipu Vrbiću na hrabrosti i služenju javnom interesu, te poziva ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da još jednom preispita svoju odluku o kažnjavanju i hitno vrati inspektora na radno mjesto s kojeg je suspendiran.

Ministar Ostojić kazneno bi trebao progoniti one, koji Hrvatsku nose u svom džepu, a ne one, poput suspendiranog inspektora Vrbića koji Hrvatsku nose u svom srcu.

Udaljenje s dužnosti inspektora Vrbića krajnje je promašeno i nemoralno.  Pri donošenju odluke ministar Ranko Ostojić trebao bi znati da ono što je nemoralno ne može biti ispravno, pravedno, a niti politički mudro. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. drazen
  #1 drazen 27 studenoga, 2013, 22:08

  bravo vesnice!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Lilly
  #2 Lilly 27 studenoga, 2013, 09:42

  [quote name=”R.”]Čestitke gđi. Balenović na građanskoj hrabrosti i ustrajnosti.[/quote]
  Samo tako.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. R.
  #3 R. 22 studenoga, 2013, 07:56

  Čestitke gđi. Balenović na građanskoj hrabrosti i ustrajnosti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Saša
  #4 Saša 21 studenoga, 2013, 09:15

  Vrbić nije pospremljen u bajbukanu samo zbog ovog bezveznog razloga. Bio je na finalnom tragu dvije slike koje je Bajić darovao Sanaderu. Našao je čak i pakpapir u koji su bile umotane…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code