POGREBNI SAJAM U GORNJOJ RADGONI

POGREBNI SAJAM U GORNJOJ RADGONI

9. travnja, 2013.

Sajam20pogrebniC5A1tva foto

U Gornjoj Radgoni završio je u nedjelju, 7. travnja specijalizirani pogrebni sajam „Post Viva“ koji se inače održava već treću godinu za redom na prostorima Pomurskog sajma. Neki slovenski mediji ga  od njegovog uvođenja u kalendar sajmova nazivaju morbidnim, međutim, neki su mišljenja da ta manifestacija djeluje upravo suprotno i da je namjena sajma razbijanje tabua povezanih sa smrću i pogrebima. Organizatori napominju da se slični sajmovi već organiziraju u srednjoj Europi. Na trodnevnoj poslovno-pogrebnoj sajamskoj manifestaciji u Gornjoj Radgoni sudjelovalo je pedest izglagača iz sedam zemalja.

U poslovnom vodiču sajma, organizatori posebno ističu da svaka osoba, bez obzira na status, političko uvjerenje, bogatstvo, spol ili boju kože, iznad svega, zaslužuje pristojan „posljednji zbogom“ s ovog svijeta. Organizator je u trodnevnom programu imao i okrugli stol svih sudionika, a potpisan je i Etički kodeks među pogrebnicima i grobarima Slovenije. U deželi je registrirano trideset javnih komunalnih poduzeća koja se bave pogrebništvom, i oko osamdest pojedinaca, tj. obrtnika kojima je to osnovna djelatnost.

U izložbenim prostorima Pomurskoj sajma „Post Viva“ mogla se razgledati najrazličitija pogrebna oprema i dobiti cjenik pogrebnih usluga i popratne opreme. Tako se, npr., mogao razgledati najjeftiniji lijes po cijeni od 150 eura kojeg proizvodi pogrebno poduzeće Menina d.d. iz Kamnika, koja inače zapošljava 114 radnika i godišnje proizvede oko 65 tisuća lijesova. Navodno tri četvrtine tih drveno-dizajniranih sanduka završi na tržištu EU, gdje se ekskluzivni modeli prodaju po visokotarifnoj cijeni od dvije tisuće eura, pa na više.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code