PANIKA ZBOG EU REFERENDUMA

PANIKA ZBOG EU REFERENDUMA

4. siječnja, 2012.


 

zastava-eu
Photo: novilist.hr

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za novinare izvijestila je o aktivnostima u vezi sa završnom fazom referendumske kampanje i pristupanjem RH EU-u, javlja HRT.

Vesna Pusić je službeno predstavila dokumente i druge informativne materijale koji će biti objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva: sažetak ugovora o pristupanju RH EU-u, sažeti pregled pregovora po poglavljima i odgovore na najčešće dvojbe građana o Europskoj uniji.

Ona je kazala da posao nije završen, unatoč općem stavu da je faza ulaska Hrvatske u EU završena potpisivanjem pristupnog ugovora 9. prosinca.

“Bit će onako kako građani Hrvatske odluče 22. siječnja”, kazala je Pusić.

Kampanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji temeljit će se na nekoliko elementa koji uključuju transparentnost i dostupnost svih službenih dokumenata u vezi s pregovorima i članstvom Hrvatske u EU, uključenost komercijalnih internetskih portala, sa svojim raspravama i intervjuima, video-poruke hrvatskih političkih dužnosnika hrvatskim građanima. Elektronički mediji će u svojim programskim shemama također provoditi javne rasprave o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

Informativni materijali i brošure će biti distribuirani svim kućanstvima, a građankama i građnima bit će dostupan i info-telefon Halo EU! (0800 622 622) gdje zainteresirani mogu dobiti odgovore na svoja pitanja.

Pusićeva je naglasila da je osnovni cilj Ministarstva do datuma referenduma ponuditi sve relevantne i točne informacije o dosadašnjim pregovorima o članstvu u EU i što to konkretno znači za građane kad postanemo zemlja članica.

Na državnom referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kojega je Hrvatski sabor raspisao za 22. siječnja, birači će zaokruživanjem odgovora “za” ili “protiv” odgovoriti na pitanje – “Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?”.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) propisalo je da glasovanje traje neprekidno od 7 do 19 sati. Obvezatnim uputama, objavljenima na internetskim stranicama DIP-a, propisano je i da se rokovi u inozemstvu računaju prema lokalnom vremenu mjesta u kojem se glasuje.

Prema tim uputama, ministar obrane odredit će glasačka mjesta na kojima će glasovati birači na službi u Oružanim snagama RH, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture odredit će ona na kojima će glasovati birači koji se kao članovi posade pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom na dan referenduma zateknu izvan granica Hrvatske, a ministar pravosuđa odredit će glasačka mjesta na kojima će glasovati birači lišeni slobode.

Navedeni ministri trebaju glasačka mjesta odrediti najkasnije do ponoći 11. siječnja. T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code