POBUNA ZBOG NASTUPA MIROSLAVA ILIĆA U JASKI

POBUNA ZBOG NASTUPA MIROSLAVA ILIĆA U JASKI

10. ožujka, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

page
Organizator koncerta koncert najavio na Veliku subotu, dakle pred Uskrs, što je apsolutno neprihvatljivo ne samo hrvatskim braniteljima, već svim katolicima. Štoviše, hrvatski branitelji to doživljavaju kao posebnu provokaciju jer će samo pet dana kasnije biti obilježena 25. obljetnica „Krvavog Uskrsa na Plitvicama“ (sjećanje na 31.3.1991. godine, kada je pala prva žrtva za domovinu Hrvatsku, redarstvenik Josip Jović). Kako bi spriječio koncert, ratni zapovjednik 140. domobranske pukovnije Jastrebarsko otišao je na razgovor kod gradonačelnika Zvonimira Novosela.Od strane gradonačelnika nije dobivena potpora u smislu odgađanja ovog provokativnog koncerta, uz obrazloženje da rukovodstvo grada tu ne može ništa, jer se koncert održava na privatnoj parceli organizatora te je potpuno zakonito organiziran

Priredio: Franjo Dobrović
Fotografija: www.jaska.eu

Koncert Miroslava Ilića bi se trebao održati u Jastrebarskom 26. ožujka, samo nekoliko dana prije Uskrsa, navjerojatnije je odgođen prije nekoliko dana za kasniji datum, konkretno za 15. travnja 2016. godine. Međutim, najavljeni koncert sukladno promjenama uskrsnog termina i dalje ne smiruje strasti među građanima Jastrebarskog. Između ostalog, to je bio povod mirnim prosvjedima u organizaciji braniteljskih udruga grada Jastrebarskog.
U nastavku donosimo priopćenje od strane Koordinacije braniteljskih udruga grada Jastrebarskog, i to kako slijedi:
Slijedom događanja proteklih dana u gradu Jastrebarskom, a u svezi održavanja koncerta srbijanskog pjevača Miroslava Ilića u Jastrebarskom, priopćujemo sljedeće:
“Informacija kako će u Jastrebarskom biti održan koncert srbijanskog pjevača Miroslava Ilića (poznatog po njegovim provokativnim pjesmama i nastupima još iz devedesetih godina, u kojima veliča velikosrpske interese spram teritorija naše Domovine te veličanje zločinca i četničkog generala Draže Mihailovića), zapanjila je hrvatske branitelje grada Jastrebarskog. Dodatnu sablazan izaziva i činjenica kako je organizator koncerta koncert najavio za 26.3.2016. godine, odnosno na Veliku subotu, dakle pred Uskrs, što je apsolutno neprihvatljivo ne samo hrvatskim braniteljima, već svim katolicima. Štoviše, hrvatski branitelji to doživljavaju kao posebnu provokaciju jer će samo pet dana kasnije biti obilježena 25. obljetnica „Krvavog Uskrsa na Plitvicama“ (sjećanje na 31.3.1991. godine, kada je pala prva žrtva za domovinu Hrvatsku, redarstvenik Josip Jović). Kako bi spriječio koncert, ratni zapovjednik 140. domobranske pukovnije Jastrebarsko otišao je na razgovor kod gradonačelnika Zvonimira Novosela. Nažalost, od strane gradonačelnika nije dobivena potpora u smislu odgađanja ovog provokativnog koncerta, uz obrazloženje da rukovodstvo grada tu ne može ništa, jer se koncert održava na privatnoj parceli organizatora te je potpuno zakonito organiziran. Mi se s tim ne slažemo, niti ćemo se pomiriti s ovakvom situacijom.

Branitelji žele da se koncert nikada ne održi

Nezadovoljni odgovorom gradonačelnika Grada, grupa branitelja o svemu obavještava sve u tom momentu dostupne predsjednike udruga branitelja u gradu Jastrebarskom, a sa predsjednicima tri udruge obavljen je telefonski razgovor. Istog dana na društvenim mrežama, konkretno na stranici organizatora, objavljeno je da se koncert Miroslava Ilića odgađa sa 26.3.2016. na 15.4.2016. godine.
Koordinacija udruga hrvatskih branitelja grada Jastrebarskog na sastanku održanom 3.3.2016. donosi konsenzusom odluku gdje eksplicitno tražimo od organizatora i rukovodstva grada Jastrebarsko da se otkaže koncert. Konkretno, Koordinacija udruga hrvatskih branitelja Jastrebarsko zahtijeva od organizatora da koncert Miroslava Ilića ne može biti održan u Jastrebarskom niti 15.4.2016. niti bilo kojeg drugog dana. Koordinacija udruga hrvatskih branitelja iza sebe ima potporu svog cjelokupnog članstva, građana Jastrebarskog, što je itekako bilo vidljivo na društvenim mrežama, ali i u javnosti te potporu svih udruga hrvatskih branitelja kao i ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata cijele Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika na čemu im posebno zahvaljujemo.
Koordinacija udruga hrvatskih branitelja grada Jastrebarskog se nada da će organizator kao i strukture vlasti Grada imati razumijevanja te da se koncert nikada neće održati u Jastrebarskom. Konsenzusom je također dogovoreno kako ćemo, ukoliko organizator ne prihvati naš prijedlog, a sukladno zakonskim propisima, pokrenuti mirni prosvjedni skup protiv održavanja koncerta Miroslava Ilića u našem gradu uz potporu svih građana i udruga hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske.”

Četničke pjesme na “Kupusijadi”

Miroslav Ilić je 30. svibnja 2015. na Prvom programu HRT-a gostovao u emisiji „Lijepom našom“ snimljenoj u Ludbregu. Tada smo pisali kako na YouTubeu postoji snimka njegova nastupa na „Kupusijadi“ u Ilićevu rodnom mjestu Mrčajevci, može se vidjeti i čuti kako ovaj pjevač „praši“ četničku pjesmu „Morem plovi jedna mala barka“ u kojoj se uz ostalo ističe: „Došla majka sina da potraži, pa se javlja đeneralu Draži“, itd., i tako redom. Tu pjesmu „posudio“ je iz repertoara srpskog „velikana“ Baje Malog Knindže, koji pjeva i „Stante paše i ustaše“.
Miroslav Ilić je rođen u Mrčajevcima pored Čačka 10. prosinca 1950. Ilić je u Čačku završio gimnaziju, a nakon toga je upisao Elektrotehnički fakultet u Skoplju. Svoju pjevačku karijeru Miroslav Ilić je započeo 1972. godine singlom „Voleo sam devojku iz grada“, tekstopisca Obrena Pejovića. Nakon te pjesme, veliki uspjeh ostvario je sa LP pločom “Sreli smo se, bilo je to davno” koju je 1979. snimio za Produkciju gramofonskih ploča RTB, a na kojoj su se nalazile pjesme kao što su „Oj, Moravo, tija reko“, “Luckasta si ti”, “Hej mladosti”. Ubrzo su usljedili hitovi kao što su “Joj Rado, joj Radmila” (1980.), “Najljepša si kad se smeješ” (1981.)”Tako mi nedostaješ” (1981.), „Šumadija“ (1982.).
1983. godine dolazi do izdavanja albuma “Pozdravi je, pozdravi”, koji je prodan u preko milijun primjeraka. Turneja po tadašnjoj državi koja je usljedila je bila izuzetno uspješna: na koncertu na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru, oboren je rekord od preko 35.000 posjetitelja,u košarkaškom domu Gripe u Splitu bilo je preko 4.000 posjetitelja, sala beogradskog Doma sindikata je bila više dana rasprodana.
Brigu oko njegove karijere preuzima menadžer Raka Đokić i nastupa na koncertima sa Lepom Brenom kao najtraženiji i najtiražniji estradni duet. Snimaju i mini-LP sa hit-pjesmom „Jedan dan života“ (1985.).
Slijede veliki hitovi koji su evergreen narodne muzike: “Tebi” (1986.), “Balada o nama” (1988.), “Lažu da vreme leči sve” (1989.), Naljutićeš me ti” (1993.), “Amerika, Amerika” (1993.), “Prošlost moja” (1993.), “Božanstvena ženo” (1996.), “Bili smo drugovi” (1996.), “Lidija” (1998.)…
Najviše je surađivao sa skladateljima Obrenom Pjevovićem, Draganom Aleksandrićem i Predragom Vukovićem Vukasom i tekstopiscem Radmilom Todorović Babić, koji su zaslužni za nastanak njegovih najvećih hitova.Prve singlove i albume je snimio za izdavačku kuću “Diskos” iz Aleksandrovca, da bi krajem 70-ih prešao u PGP RTB i za njih nastavlja snimati i danas.
Miroslav Ilić je na glasu kao umjeren čovjek i nakon rata jedan od prvih srbijanskih pjevača koji su počeli nastupati u Hrvatskoj i nije prestao koncentrirati do danas. Epizoda s Kupusijade u Mrčajevcima očito hrvatskoj javnosti nije bila dobro poznata.T


7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Vlaški čopor
  #1 Vlaški čopor 16 studenoga, 2020, 07:35

  Miroslave, nemaš ti pojma o tzv. srpsko-srbijanskim kanibalima i vlaškom čoporu. Suzdrži se, makar bio iste martološke sorte dvonožaca.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Čuvaju ga Dražine bajonete
  #2 Čuvaju ga Dražine bajonete 16 studenoga, 2020, 07:33

  Pošla majka sina da traži, pa se javlja đeneralu draži. Đenerale, gde je moje dete? Čuvaju ga srpske bajonete. Pa neka Miroslav i dalje peva u Jaski, možda i na katoličkim kirvajima…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Miroslav
  #3 Miroslav 15 studenoga, 2020, 17:54

  Zadojeni majmuni besom i mrznjom. Pesma je pesma

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Zwt
  #4 Zwt 20 ožujka, 2016, 10:19

  Miroslav gedzo fuj odvratan tip i njakanje

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Majamy
  #5 Majamy 13 ožujka, 2016, 21:12

  Branitelji ….ovi, oni …. svi se žale na srpske pjesme ….a do prije rata su svi slušali Ilićeve hitove, a i tisuće ostalih.
  To su gluposti ….rat nije za ljude, glazba i pjesma je!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. dragovoljac
  #6 dragovoljac 10 ožujka, 2016, 11:30

  Ništa neobično. Okolica Jastrebarskog je puna noćnih klubova gdje se u sitnim večernjim satima puštaju cajke.

  Odgovorite na ovaj komentar

<