PLENKOVIĆ SE U SABORU NE PONAŠA EUROPSKI, TAKVO PONAŠANJE VIDIMO  ISTOČNO OD HRVATSKE

PLENKOVIĆ SE U SABORU NE PONAŠA EUROPSKI, TAKVO PONAŠANJE VIDIMO  ISTOČNO OD HRVATSKE

29. travnja, 2021.

 

 Povijest nas uči da ponekad moramo donositi odluke koje na prvi pogled ne izgledaju racionalne, ali koje su jedine moguće i ispravne. Nisam ušla u politiku kako bih bila dio povlaštene političke kaste, već sam ušla u politiku da Hrvatsku promijenimo i učinimo državom u kojoj svi imaju jednake mogućnosti, pravednom Hrvatskom, onakvom kakva je bila san svih onih generacija koje su se za hrvatsku slobodu borile. Moja odluka je teži put, ali, nadam se i vjerujem, jedini ispravni. Hrvatska treba vjerodostojnu politiku. To, pak, znači politiku čistih računa bez tajnih nagodbi i trgovina.

Moćnici u Hrvatskoj su navikli da si sami biraju protivnike koje onda mogu zastrašiti, potkupiti ili na bilo koji drugi način ušutkati. Ne spadam u nijednu od tih skupina. Izabrali su me građani, i njima sam odgovorna

Razgovarao: Mladen Pavković

Malo je onih na hrvatskoj političkoj sceni poput Karoline Vidović Krišto. Za nju se slobodno može reći da je beskompromisni borac. Iznimno je obrazovana, stručna i samo i isključivo argumentima  „rastura“ u brojim raspravama u Hrvatskom saboru, gdje je već prepoznatljiva zastupnica. Uvijek se bori s velikom energijom i puno strasti.

Da, to je žena, koja će prema svemu sudeći, imati i iznimnog uspjeha kad relativno brzo osnuje i svoju političku stranku. Već sada se mnogi slažu da tada ništa više u hrvatskoj politici ne će biti isto.

Prvo smo je pitali: što očekuje od predstojećih lokalnih izbora, odnosno može li nakon što se održe, u Hrvatskoj biti bolja politička scena, ili će sve i dalje ostati „kao lani“. Rekla je:

-Hrvatska počinje politički sazrijevati, i vjerujem da ćemo kroz različita lokalna pozitivna iznenađenja napraviti korak naprijed prema onom cilju koji je neminovan – to su duboke, korijenite promjene u Hrvatskoj.

Korupcionaški karakter zagrebačke uprave

Nu, kako se vidi, najveća je „gužva“ za mjesto gradonačelnika Grada Zagreba. Tko po Vama ima šanse da zauzme mjesto pok. Milana Bandića?
– Nažalost, uz časne iznimke, one opcije kojima se daje najveće šanse možemo smatrati sistemsko-kvalificiranim kandidatima koji će sve učiniti da se korupcionaški karakter zagrebačke uprave ne promijeni i ne dovede u pitanje.

A, jeste li dobro napravili kad ste se odlučili da više ne budete član političke skupine, da
ćete se boriti kao nezavisna zastupnica…?

– Povijest nas uči da ponekad moramo donositi odluke koje na prvi pogled ne izgledaju racionalne, ali koje su jedine moguće i ispravne. Nisam ušla u politiku kako bih bila dio povlaštene političke kaste, već sam ušla u politiku da Hrvatsku promijenimo i učinimo državom u kojoj svi imaju jednake mogućnosti, pravednom Hrvatskom, onakvom kakva je bila san svih onih generacija koje su se za hrvatsku slobodu borile. Moja odluka je teži put, ali, nadam se i vjerujem, jedini ispravni. Hrvatska treba vjerodostojnu politiku. To, pak, znači politiku čistih računa bez tajnih nagodbi i trgovina. Jer, politika tajnih nagodbi i trgovina služi pojedincima, ali nanosi štetu većini hrvatskih ljudi.

S obzirom da ste tek u prvom mandatu u Hrvatskom saboru, jeste li i koliko zadovoljni
kako ta visoka državna institucija (općenito) funkcionira?

– Naravno da nisam zadovoljna funkcionalnošću Hrvatskog sabora, jer vladari hrvatskog društva su onesposobili sve relevantne institucije kako bi svoje nečasne radnje mogli nesmetano izvršavati. Kada gledamo parlamente drugih europskih država onda postajemo svjesni koliko je niska funkcionalnost Hrvatskog sabora, a cilj je jasan. Ako ne funkcionira parlament, onda Vlada može raditi što ju je volja.

U Saboru ste često „na meti“ predsjednika, a poglavito i predsjednika Vlade…?
– Moćnici u Hrvatskoj su navikli da si sami biraju protivnike koje onda mogu zastrašiti, potkupiti ili na bilo koji drugi način ušutkati. Ne spadam u nijednu od tih skupina. Izabrali su me građani, i njima sam odgovorna. Radim prema savjesti, a politički cilj je jasan, i oko njega nema kompromisa, a to je pravedna Hrvatska u kojoj je funkcionalna vladavina prava. To mnoge nervira, ali će ih još više nervirati. I to je dobro za Hrvatsku. Mi jednostavno moramo uspostaviti jednakost svih građana pred zakonom. Trenutačno su u Hrvatskoj moćnici iznad zakona i to je glavni uzročnik naših problema.

A,  je li „normalno“ da se recimo predsjednik Vlade na pomalo arogantan, pa ponekad i
bezobrazan način „razračunava“ s pojedinim zastupnicima?

– S obzirom na sociološko okruženje predsjednika Vlade, te njegovu dosadašnju karijeru, to me ne čudi. Međutim, to nisu europski standardi. Takvo ponašanje u parlamentima vidimo u državama istočnije od Hrvatske, ali ne u stabilnim demokratskim državama kojima Hrvatska u biti pripada.

Uloga medija je ogaditi politiku

Nego, gospođo Vidović Krišto, često se priča i piše o cenzuri u medijima. Koliko Vi to osjećate kao saborska zastupnica?
– To osjećam ja, i to osjećaju hrvatski birači. Zato u Hrvatskoj njih čak 55% ne izlazi na izbore. Jer, uloga današnjih medija je da ogade politiku običnom hrvatskom čovjeku, ubiju mu nadu, te zaštite trenutačne političke moćnike. Bez slobodnih i odgovornih medija ne će biti niti promjena u Hrvatskoj.

Nu, mnogi se žale, osobito na program HRT-a. Kako Vam danas ta medijska kuća izgleda nakon što ste je napustili?
– Devastirano.

A, kako gledate na hrvatske branitelje? Imaju li oni dostojno mjesto u našem društvu?
– Branitelji su najčasniji dio hrvatskog naroda. Hrvatska je od vladajućih moćnika tako posložena da postoji jedna uska šačica privilegiranih, koja u velikom dijelu potječe iz struktura bivšeg komunističkog režima. S druge strane postoji ogromna većina hrvatskih građana koja je obespravljena, i, da apsurd bude veći, financira ovu prvu skupinu. Hrvatskom vladaju ljudi koji su rat gledali na televiziji, te kako 90.-ih nisu imali hrabrosti ni plemenitosti, tako i danas bez ikakve empatije sudjeluju u razgradnji hrvatskog društva. Zato bez promjena u političkom životu ne će biti ni stvarnog društvenog poštovanja prema hrvatskim braniteljima koje oni zaslužuju. Tu treba dodati da državna politika mora biti takva da hrvatske branitelje što više uključi u aktivni život Hrvatske. Pogledajmo primjere Izraela, gdje nitko ne može imati značajniju društvenu ulogu ako nije bio izraelski vojnik. Zato i jesu tako uspješni.

Tko su, po Vama,  ti koji marginaliziraju, prešućuju i „gaze“ ljude koji su najviše dali za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu?
-To su vladajuće strukture koje drže sve bitne poluge vlasti, ali tomu se ne trebamo čuditi. Imamo države koje su provele lustraciju, poput Poljske, Mađarske, Češke i Njemačke, i koje zato imaju gospodarski rast i razvijaju se. I imamo Hrvatsku, u kojoj svim moćnicima na jednostavan način možete dokazati ili osobnu, ili obiteljsku komunističku pripadnost. Rezultat vidimo.

Rođena ste u Vukovaru. Što Vam danas znači taj grad, ima li on dostojno mjesto i u
odnosu na njegovu suvremenu povijest?

–  Naravno da Vukovar nema onaj tretman koji zaslužuje. Jer, nemojmo zaboraviti da je Vukovar tadašnjoj svjetskoj javnosti, poslije pada berlinskog zida, bio doslovno šok. Svijet se zgražao slikom ulaska prljavih, neurednih srpskih terorističkih postrojbi koje su pjevali onu „čuvenu pjesmu o salati i Miloševiću“. Počinitelji tih zločina i njihovi politički predstavnici traže zaborav Vukovara, ali i nastavak jugo- komunističko-klevetničkog tretmana Hrvatske po pitanju NDH, itd. Svakom je jasno da susjedna Republika Srbija nije prošla svoje suočavanje s prošlošću, što je prvenstveno najveća šteta za same srbijanske građane. Međutim, to hrvatsku državu kao članicu EU i NATO-a obvezuje da djeluje na suočavanju s prošlošću i demokratizaciji naših susjeda. U to svakako spadaju i isplata ratne odštete i iskreno žaljenje zbog ratnih zločina.

U Hrvatskoj nema lijevih i desnih

Mnogi Vas smatraju, odnosno žele da budete na čelu tzv. desnice. Vidite li se i Vi u
tome?

– Pitanje ideoloških klasificiranja je u Hrvatskoj, naravno, pitanje jedne velike manipulacije. Doista ne znam što je to u Hrvatskoj lijevo, što desno. Sebe smatram, europskim rječnikom rečeno, kršćanskom demokratkinjom. U Hrvatskoj je politička scena umrtvljena, tu uopće nema lijevih i desnih. Hrvatskom politikom dominira jedna osobina, a ta se osobina zove beskarakternost. Sve je podložno osobnom probitku koji ne mora nužno biti materijalne naravi, ali pretežito jest materijalne naravi, s jalovom obrazloženjima kako je po srijedi nekakav viši interes. Zasigurno ću se i dalje zalagati za druge standarde u hrvatskoj politici i okupljati hrvatske građane na toj platformi, a ona se zove pravedna Hrvatska.

Pa, zašto onda ne osnujete svoju političku stranku?
– Politička stranka će biti osnovana i pripreme su u tijeku. Baš iz razloga temeljite pripreme i, ako smijem to reći, učenja na greškama raznih političkih sudionika, koji su htjeli učiniti pozitivne promjene ali nisu bili dorasli zadatku, taj projekt mora biti ozbiljno pripremljen i mora uspjeti. Jer u Hrvatskoj je u principu sve jasno. Imamo Hrvatsku u kojoj postoji jedna uska skupina privilegiranih, koja skupa s pravosuđem i medijima kontrolira cijeli narod, te nažalost ključni politički sudionici ne razumiju potrebu današnjeg vremena, te – što iz oportunističkog nagodbenjaštva, a što iz političke nedoraslosti – igraju prema pravilima današnjih moćnika. Ta nova politička snaga na kojoj radimo će se izboriti za vladavinu prava u Hrvatskoj, a to će rezultirati rješavanjem 80% današnjih političkih problema s kojima smo suočeni. Današnja politička scena vlada putem laži i manipulacija. Citirat ću Evanđelje – istina će nas osloboditi – rekla je na kraju Karolina Vidović Krišto. T

17 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ANA
  #1 ANA 24 srpnja, 2021, 08:37

  BIJEDNI ČOVJEČE, TKO ŽIVI VIŠE NAGONSKI NEGOLI UPRAVO TI NAZOVI FILOZOFI KOJI SU STVORILI I “NADČOVJEKA” KAO STROJ ZA UBIJANJE MILIJUNE I MILIJUNE LJUDI; KOJI I DANAS SVODE ČOVJEKA NA RAZINU ŽIVOTINJE PO SVOJIM LGBT OPSESIJAMA, KOJI UNIŠTAVAJU I SEBE I DOMOVINU, KOJE ZAORAVO NITI NEMAJU.
  JADNI MOJ BRATE, UĐI U SEBE, ISPITAJ SVOJU SAVJEST, OBRATI SE BOGU I BIT ĆEŠ SRETAN!
  BOG TE BLAGOSLOVIO!
  ANA, PROF. U MIRU

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO-MARXISTA
  #2 FRANO-MARXISTA 30 travnja, 2021, 18:03

  KAROLINA VIDOVIĆ ,HOĆE BITI VIDOVITA I VJERNA KATOLKINJA , A TO JE NESPOJIVO.

  KATOLIK ,ZNAČI BIĆE KOJE NIJE SVJESNO SEBE KAO PREDMETA SVIJESTI ,VEĆ OTUĐENO BIĆE ČIJI RAZUM NOGAMA GAZI KORIJENE HUMANOSTI. I DOK SE VJERUJE U BOGA SVIJEST SPAVA, KAŽE HEGEL. NARAVNO , VJEROVATI U NEŠTO NADPRIRODNO, NEDOKUČIVO ,NESPOZNATLJIVIO ,KOJE NIKADA NIJE BILO PRIHVATLJIVO LJUDSKOJ SVIJESTI KOJA JE NA STUPNJU SPOZNAJE SEBE KAO PREDMEETA SVIJESTI I SVIJETA PRIRODE OKO SEBE. U PRILOG HEGELOVOJ DEFINICIJI I KONSTATACIJI, CITIRAT ĆU JEDNOG SREDNJOVJEKOVNOG FILOZOFA ,SKOLASTIKA, IZ GALERIJE UGLEDNIH SKOLASTIČKIH FILOZOFA,CRKVENE PATRISTIIKE , ERIUGENU, KOJI JE U SVOJOJ FILOZOSKOJ TEORIJI ,OBJAVLJENOJ 867 GODINE ,POD NAZIVOM =,DE DIVISIONE NATURE=, OSVRĆUĆI SE KRITIČKI NA SV.PISMO PITA SE: DA LI BOG ZNA ZA SEBE ?ŠTO ON O SEBI MOŽE REĆI KADA JE NIŠTA . BOG DAKLE ,NE ZNA ŠTO JE ON , KADA NIJE NIŠTA. DAKLE ,ON NE SAMO DA JE ,ZA LJUDSKI UM NESVATLJIV NEGO I ZA SAMOG SEBE,ZBOG TOGA ŠTO NE SPADA U PODRUČJE NEČEGA. AKO BI ON I SEBE SPOZNAO , TADA BI OPET POKAZAO DA NIJE NEOGRANIČEN, NI NESVBATLJIV, NI NEIZRECIV. AKO JE TAKAV ONDA ON NIJE BOG ,AKO JE BOG TADA SAM NE ZNA ŠTO JE ON=. RELIGIJA JE OPIJUM NARODA, REČE MARX , JER SE RELIGIJA UVJEK NADOMJEŠTA ILI BIVA NADOMJESTAK DUHOVNOJ I MATERIJALNOJ BIJEDI ,PA KAŽE CIRTIRAM MARXA: RELIGIJA JE UZDAH POTLAČENOG STVORENJA , DUŠA SVIJETA BEZ SRCA ,KAO ŠTO JE DUH BEZDUŠNIH PRILIKA , ONA JE OPIJUM NARODA=. DAKLE, KOD TIH BIĆA SVIJEST JE UVJEK NA NISKOMSTUPNJU RAZUMA , KOJI NIKADA NIJE SVJESTAN SEBE KAO PREDMETA ,VEĆ BIĆA PRIRODE ,A SVE ŠTO JE PRIRODNO TREBA OSTAVITI PRIRODI KAO NELJUSDSKO ,KAŽE HEGEL , JER TAKVA BIĆA PRIRODE , ŽIVE NAGONSKI I NAJČEŠĆE SE POVODE ZA UŽIVANJEM , A UŽIVANJA NA TOM STUPNJU SVIJESTI SU NAGONSKA ,ZNAČI NEKONTROLIRANA OD MEHANIZMA SVIJESTI KOJA NIJE NA NIVOU SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI KADA BIĆE, PO HEGELU ,POSTAJE ČOVJEK.
  OVA DJEVOJKA JE OPSJEDNUTA SVOJOM DINARSKO-EPSKO-TALIBANSKOM TRACIJIOM KOJU KITI NEKIM KATEGORIJAMA KOJE NI SAMA NE RAZUMIJE ,PA ĆE SE ,ONAKO,HIPOKRIZIJSKI ,SVOJSTVENO ZATUCANOM KATOLIKU ,POZIVATI NA GRIJEH , NESUŠTINSKU IMENICU ,KOJI JE , NIŠTA MANJE ,NIŠTA VŠE ,NAUČILA U ŽUPNOM UREDU, NA VJERNAUKU U NJEMAČKOJ ,KOD KATOLIČKE MISIJE KOJA JE INDOKTRINIRALA NAŠE RADNIKE U DUHU ANTIKOMUNIZMA ,A PROTIV NJIHOVE VLASTITE SVIJESTI I OSOBNOSTI.
  ZATO PORUČUJEM OVOJ DJEVOJCI DA SE OKANI KATOLIČKIH FALETANJA JER JE TO ZA NORMALNOG ,SVJESNOG HRVATSKOG GRAĐANINA UVREDA KADA MU JEDNA TALIBANKA SERVIRA SVOJE DINARSKO- EPSKE DAVORIJE KOJE SU JOŠ PRIHVATLJIVE SAMO U NJENOM DINARSKO-TRIBALNOM AMBIJENTU.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • kostresh
   kostresh 30 lipnja, 2021, 10:34

   gospon SOCIJALIST, a bas ste me zafz…. da na vase frustracije trosim vrijeme. ne uzbudjujte se Frane nisam isao do kraja.
   sto se KVK tice, frano-marxist crljeni fataljist.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code