PHILLIP MORRIS ANGAŽIRAO 161 LOBISTA U BRUXELLESU

PHILLIP MORRIS ANGAŽIRAO 161 LOBISTA U BRUXELLESU

9. listopada, 2013.

eu parliament building~2

Europski parlament je  u utorak, 8. Listopada  na plenarnoj sjednici u Strasbourgu donio novu direktivu koja regulira proizvodnju, prodaju i oglašavanje duhanskih i srodnih proizvoda.

Od 2001. godine, kada je donesena zadnja direktiva, broj pušača u EU ubrzano opada u svim dobnim kategorijama osim kod mladih. Upravo zato, glavni cilj prijedloga nove direktive bio je otežati duhanskoj industriji regrutiranje novih pušača.

Veliki dio novih mjera i restrikcija je prošao glasanje, no neke su ili izbačene iz zakonodavnog prijedloga ili oslabljene. Rezultat je to dosad nezabilježenog lobiranja duhanske industrije u Europskom parlamentu. Tako je samo duhanski gigant  Phillip Morris angažirao 161 lobista u Bruxellesu, na što su potrošili preko pola milijuna eura. Europski mediji su objavili podatak kako su duhanski lobisti doprli do najmanje trećine zastupnika.

Iako nisu prošle sve mjere koje je predložila zastupnica zadužena za izradu direktive, gospođa Linda McAvan iz političke grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, postignut je napredak u odnosu na dosadašnje stanje.

– Oko 70 % pušača počinje pušiti prije osamnaeste godine, a njih 94 % prije dvadeset i pete godine, što znači da pušeći oštećuju svoje zdravlje desetljećima. Imajući na umu starenje populacije i sve veći pritisak na naše zdravstvene sustave, svaka sadašnja odluka višestruko će nam se isplatiti u budućnosti. A kamate na naše propuštene prilike plaćat će buduće generacije –  upozorila je zastupnica Biljana Borzan tijekom rasprave na plenarnoj sjednici.

Izglasano:

 • Upozorenja na kutijama cigareta će prekrivati minimalno 65 % površine  i sastojat će se od tekstualnog upozorenja i slike.
 • Kutija će sadržavati minimalno dvadeset cigareta, a pakiranje duhana za motanje najmanje dvadeset grama.
 • Zabranjena su pakiranja koja podsjećaju na npr. kozmetiku i parfeme jer ciljaju na mlade žene.
 • Kako ne bi sugerirala kako su neke cigarete manje štetne, zabranjeno je na kutiju tiskati  količine katrana i nikotina.
 • U EU se neće moći prodavati cigarete s dodacima poput raznih okusa, vitamina, kofeina, taurina itd. Dakle, sve što može sugerirati da cigarete s takvim dodacima imaju blagotvoran učinak na zdravlje ili vitalnost je zabranjeno.
 • Mentol cigarete će biti zabranjene u roku od 8 godina.
 • Nije izglasano:

 • Slim cigarete neće biti zabranjene.
 • eCigarete se neće morati registrirati kao medicinski već kao duhanski proizvodi.
 • Nema zabrane slatkiša koji imitiraju duhanske proizvode.
 • Strasbourg, 8. listopada 2013.

  ZASTUPNICA BILJANA BORZAN – URED U OSIJEKU

  HRVATSKA – 31000 OSIJEK – ŠETALIŠTE KARDINALA FRANJE ŠEPERA 12

  Tel. + 385 (0)31 283-565 – Email: [email protected]

  www.biljanaborzan.eu T

  3 komentara

  Uskoči u raspravu

  Nema komentara!

  Počnite s raspravom.

  Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

  *

  code