OSTOJIĆ SLABIJI MINISTAR S BRAČA

OSTOJIĆ SLABIJI MINISTAR S BRAČA

30. svibnja, 2012.

 

ranko_ostojic
A ca, a ca rade Bracanina dva

Piše: Mihovil Tomić

Među nedavno novozaposlenim u MUP-u. posebnu pažnju plijeni ime jednog penzionera koji je bio zadnjih godina staža  u policiji degradiran, a poznat je po tome da je bio izvršitelj naručenih kaznenih progona pojedinaca koji nisu bili po volji odeđenim strukturama vlasti. Radio je upravo ono za što je SDP, dok je bio u oporbi, optuživao HDZ, a to je  da pišu  a zatim procesuiraju kaznene prijave po narudžbi.  Ime tog bivšeg policajca je Vladimir Nemec. Sad je novi pomoćnik za razvoj MUP-a. Svoje umirovljeničke dane provodio je u Postirama na otoku Braču. Da li je blizina otoka Brača i grada Splita kao prebivalište ministra Ostojića kumovala tom imenovanju, nije nam poznato. Posljednji događaji sa slučajem “Jadrankamen” iz Pučišća mogli bi se povezati s tim besprizornim likom kao mogućim kordinatorom te poznate policijske akcije. Nezapamćeme u povijesti ovog trećeg po veličini hrvatskog otoka.

 

VJEROVNICI TENISAČA S FUDBALERKOM

 

Vladimir Nemec  u svakom slučaju prikrivenom tankom linijom povezuje vlasnika Jadrankamena Brunu Orešara i člana NO te tvrtke Ivicu Mišetića, trenutno zaposlenog u Atlantic Grupi. Bolje  informiranim osobama  vrlo dobro je poznata činjenica da iza te naručene policijske akcije na Braču stoji Hypo banka i Hypo Consultants kao najveći vjerovnici Jadrankamena i tenisača s fudbalerkom.  Zato upravo suprotno od očekivanog fokus te akcije nije bio već kazneno prijavljen Bruno Orešar, već jadni i izmučeni djelatnici Jadrankamena. Akciju je nadgledao ministar unutarnjih poslova osobno i kao što je poznato pred javnosti je istu akciju opravdao. O uzrocima  dosadašnjeg neprocesuiranja Orešara i družine zbog bezočne pljačke Jadrankamena svih ovih godina nije ništa rekao. Kada se sagledava stanje u Jadrankamenu treba svakako pogledati i sastav svih Nadzornih odbora te tvrtke koji su takodjer bili u funkciji realizacije i prikrivanja kaznenih djela u toj firmi. Nije nam poznat u novijoj povijesti ovakav degutantan ispad policijskog aparata na način da je nečiji privatni interes bio toliko snažan i provučen kroz službe državnog aparata a na štetu vlastitog naroda. Pri tom ne mislimo samo na žitelje s Brača.

Govorilo se da je akciju prouzročio sindikat u Jadrankamenu, odmah je u javnost pušten podtak da je neki iz sindikata automobil  poduzeća koristio u privatne svrhe, a koliko je milijuna od bračkog bijelog mramora  Bruno Orešar koristio u privatne svrhe nije rekao. A zapravo je to najvažnije, sve ostalo su posljedice toga.

 

VELIKA SRIĆA

 

A kad je imovana sadašnja Vlada premijera Zorana Milanovića Povljani su pucali   od ponosa, „ćapala ih je velika srića, čak tri svoja otočanina u ministarskim foteljama imaju, od čega dva, Ranko Ostojić i Arsen Bauk po ćaći i materi dolaze iz njihova mista, a kolega im Orsat Miljenić po ženskoj liniji iz Milne.“-pisalo je u Slobodnoj.

Takav slučaj nisu imali ni  Brač 2 i Brač 3. Ili u prijevodu na Hvar i Vis.  U ovoj crnoj krizi Povljane je uhvatilo veselje, em im Selčani sada skidaju kapu tepajući im kako pametne ljude imaju, em im je u srcu da državni vrh pune njihovi geni. Nisu krili  kako su s proglašenjem rezultata skakali od sreće, jer činjenica da je tako visoko odletio netko iz njihova mjesta lijepo zvuči. Pa da je i najcrnji neprijatelj opet je dobro. Suma sumarum, broje, Povlja dva ministra, Brač tri, a zapravo možda čak i četiri jer su u prvi su mah mislili kako je i ministrica Andrea Zlatar njihova. Ali su i s tri više nego zadovoljni.

„ Ranko je naš po ocu i didi. Arsen po materi, a lipo se kaže odakle ti je mater, odakle ti je i ćaća.  I Orsat, iz Milne. Opet naš, otočni. Jer sve šta je na Braču sve je to od svih nas Bračana. Dobro smo prošli. Možda sada uspijemo srediti onu žalosnu cestu od Povalja do Pučišća šta se davno počela graditi, pa na mrtvo naglo stala. Da više ne budemo slipo crivo otoka.“-pisalo je u Slobodnoj.

„ Kako taj čovjek voli prirodu to je čudo jednu, uvik je gore po brdima, kažu njegovi što rođaci, što susidi, što oni koji ga znaju, a znaju ga svi. Da si Bog ne moš izvuć koju lošu o njemu. Voli izać kod Blage na kavu – recitiraju – ali je kavalir, voli počastit, voli bacit na udicu iz barkice, lipo je sredija obiteljsku kućicu didovinu, u stvari počeli mu ćaća i dida, a on se uvatija onoga unutra.“-pričali su njegovi rođaci o glavnom državnom pendreku Ranku Ostojiću.

A da ne pričaju tako sve u lipe zato što je on ipak prvi čovjek policije, pa da ne bi kasnije bilo trke i strke?

„ Ma kakvi, ovo je od srca. Ja sam mu prva susida, i reću van odma, nemam slova protiv tih ljudi. Čestita je i to dobra obitelj – rekla je za Slobodnu  Franka Ostojić,a u nastavku još dodala: A prvo šta ću mu reć kad ga vidin je ta naša žalosna cesta, a uz nju ne bi falila i koja autobusna linija da više da ne moramo sa zorom u Supetar, a onda tamo čamit uru do broda.

A opet da se ta cesta izgradila, tada danas ne bi možda bilo Arsena. Eto nije svako zlo za zlo. Ovako je jednom davno po sjevernoj obali Brača tri ure vozija brod od Splita do Povalja. I na njemu se Arsenova mater, naša Povljanka, zagledala u ćaću mu Pučišćanina. I udala se tamo, ma Arsen je isto uvik ovde dolazi. Bi je zlatno dite. I zlatni momak. E baš ću kad ga vidin na trajektu pitat, evo sad je prilika, kad će se ženit bogati više. Već je deset godin s onon malom. Vrime mu je – smije se Franka.

U Pučišćima se sjećaju da je njihov Arsen znao i na gitaru baciti. Druželjubiv, vedar, uporan, bistar, ma pravo su sritni da je tako daleko dogurao. Ne kriju kako od otočnog trolista očekuju, ali opet toliko da drugima ništa ne fali. Podrška, politička pomoć, saborsko pitanje, ubrzavanje, sve je dobrodošlo za njihov veliki problem. “Jadrankamen”.
U skladu sa predrasudama o ljudima s Brača Arsen Bauk se pokazao najšteljivijim ministrom.
Do tog zaključka došli smo nakon izračuna minimalnih troškova jedne osobe, a povod je objava imovinske kartice u kojoj je Bauk naveo da je u četiri godine kao saborski zastupnik uspio uštedjeti 747.000 kuna, od čega je 150.000 kuna ušteđevina njegove djevojke. Dakle, sam Bauk uštedio je 597.000 kuna.

Konkretno, od 18.628 kuna, koliko mu je iznosila plaća od 2008. do 2012., za život je, rekao je Bauk, trošio samo iznos prosječne plaće. Ostalo je stavljao na stranu. Prijavio je i Peugeot 307 iz 2004., te 60 dionica HT-a nominalne vrijednosti 14.400 kuna.

Kod Arsena Bauka štednja nije nikakav bauk. I premda su u ministra uprave upirali prstom sumnjući da je on najslabija karika sadašnje vlade zasad se može reći da je  uspješniji ministar od svog susjeda Ostojića.T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. razglednica II
  #1 razglednica II 25 srpnja, 2012, 09:41

  Prosvjed zbog stečajnog postupka preselili u bračku trajektnu luku : Radnici Jadrankamena turistima: “Dobro došli na otok kriminala”
  Tonči Drpić naglašava da Jadrankamen zbog stečaja svakog dana gubi milijun kuna. Poručio je Vladi da razmisli o situaciji u Jadrankamenu jer se nepotrebno troši novac dok su mnogi gladni…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Tunera
  #2 Tunera 22 lipnja, 2012, 13:01

  Radnici su najavili kako će ići i pred vikendicu ministra Ranka Ostojića, koji je jučer viđen na trajektu za Brač. “Tražit ćemo njegovu smjenu jer je ovo čista demonstracija sile i nasilje nad radnicima koji samo traže svoje pravo na rad. Njih već drugi dan drže iza brave, a Bruno Orešar, koji je doveo Jadrankamen u ovakvu situaciju, i dalje bezbrižno šeta. Smatramo da zbog toga ministar Ostojić treba otići”.Nevjerojatno je zapravo s kolikom se strogoćom pravna država obrušila na radnike Jadrankamena. Jučer su ih pred zgradom Policijske uprave dočekali policijski snimatelji. Bilo ih je više nego televizijskih ekipa.Jutros je, pak, na štekatu obližnjeg kafića među radnike ubačen i agent SOA-e. Čovjek je pio kavu, zapalio dvije cigarete, poslušao sve što govore radnici i novinari, a onda poslao izvještaj u centralu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. razglednica s brača
  #3 razglednica s brača 22 lipnja, 2012, 10:35

  ‘Bajiću, pročitaj konačno dokumente koje imaš! Policija, USKOK, DORH i Ministarstvo pravosuđa ne rade svoj posao, a svi uredno primaju plaće, za razliku od nas!’, kazala je Ljiljana Šućur iz Uzora, još jedne tvrtke koju je upropastio Bruno Orešar. Splitska policija u četvrtak je cijeli dan držala u pritvoru trojicu radnika Jadrankamena, uhićenih jer su dan ranije zapriječili stečajnoj upraviteljici Anči Bašić ulazak u tvrtku, pa se ispred sjedišta Policijske uprave oko 15 sati dogodio spontani prosvjed: s Brača je doputovalo tridesetak radnika, a priključili su im se predstavnici tvrtki Monter i Uzor te sindikalisti iz škvera i traži se puštanje uhićenih na slobodu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. čitatelj večernjaka
  #4 čitatelj večernjaka 9 lipnja, 2012, 16:35

  Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, u sistematizaciji radnih mjesta morat će pojačati Odjel za nadnaravnu forenziku. Slobodna Dalmacija izvijestila je da su policajci u potragu za tijelom Antonije Bilić uključili i izvjesnog vidovnjaka Tomislava. Forenzičari su povjerovali u njegove vizije, ali na mjestu koje je označio vidovnjak nije pronađeno baš ništa. Trebaju li u sljedeće potrage Ostojićevi forenzičari uključiti i Vidovitog Milana?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. maranzin
  #5 maranzin 5 lipnja, 2012, 04:38

  No jedan od najvećih gubitnika zadnjih izbora u SDP-u, ako ne i najveći, jest trenutačni ministar MUP-a Ranko Ostojić, predstavnik zacijelo ideološki najtvrđe stranačke struje, koja je najjača u Splitu, predvođena Marinom Jurjevićem. Jer mnogi su godinama sa strane promatrali i zaključivali kako je boljševička struja u stranci preplavila socijaldemokratsku, što se moglo zaključivati i iz nastupa pojedinaca, poteza, odluka, kadroviranja…Nakon ove konvencije, Ranko Ostojić i osobno je stranački marginaliziran gotovo na razinu običnog člana. I to čovjek koji danas izjavljuje kako ga EU blokira da donese “prave” odluke i zakone kao i kad za Račana ništa nije mogao učiniti. I pri čemu bezočno laže, jer je dobro poznato kakve je on čistke sa Šimom Lučinom napravio u MUP-u nakon 2000. i kako su dovođeni ljudi koji 1990. kao milicajci nisu htjeli dalje raditi pod hrvatskim grbom. Ovako možda i sa SDP-om dugoročno dobiva Hrvatska! (izvor: V.list,4.6.2012.)

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code