NAJNOVIJE NA PORTALU

OSNIVAČI ANTIFAŠISTIČKE LIGE NISU BILI NI U DOMOVINSKOM RATU, A KAMOLI U NOB-u

OSNIVAČI ANTIFAŠISTIČKE LIGE NISU BILI NI U DOMOVINSKOM RATU, A KAMOLI U NOB-u

24. ožujka, 2015.

10275524_302968116533843_3686834435386829877_oIvan Fumić je bio veliki borac s 11 godina, a Zoran Pusić je rođen tek 1944.

Napisao: Mladen Pavković

Nakon što je u Zagrebu osnovana tzv. Antifašistička liga Republike Hrvatske s ciljem borbe protiv fašizma, nacizma i desnice u Hrvatskoj, ali i veličanja kulta Josipa Broza Tita i partizanske i komunističke borbe tijekom i nakon II. svjetskog rata, postavlja se pitanje tko su ljudi koji su poveli ovu borbu, za čije ciljeve i tome slično. Također nas zanima jesu li čelnici ove lige i sami sudjelovali u NOR-u, jer na taj način koliko-toliko bili bi vjerodostojni u onome što traže. Međutim, čelnici Antifašističke lige, da ne povjeruješ, bili su djeca (svaka čast rijetkim izuzecima) u vrijeme II. svjetskog rata ili se pak nisu ni rodili! Predsjednik te organizacije Zoran Pusić rođen je 1944., Ivan Fumić 1930., Milorad Pupovac 1955., Vesna Teršelič 1962., Ivo Josipović 1957., a Stjepan Mesić 1934. Toj ekipi koja iznimno dobro živi na “grbači” partizanske borbe i lika i djela Josipa Broza pridružili su se i povjesničar – amater Slavko Goldstein, rođen 1928., ali i jedini među njima istinski partizan – Juraj Hrženjak, rođen 1917.

Istaknute funkcije

Svi su oni, nakon II. svjetskog rata, bili i veliki komunisti, što su prema svemu sudeći ostali i do danas. Imaju za čim žaliti kad su Jugoslavija i Broz u pitanju, jer su svi, ali baš svi, u vrijeme “bratstva i jedinstva”, s crvenom petokrakom na čelu, ostvarili zavidne poslovne, životne i ine karijere. I to ne samo oni, već i njihova djeca i uža i daljnja rodbina.

A ako ste bili partizan, kao primjerice Juraj Hrženjak, mogli ste nakon rata obavljati iste ili slične poslove kao i on. Tako je Hrženjak od 1945. obnašao mnoge vojne, političke i pravne funkcije. Među ostali bio je pomoćnik komandanta Vojne uprave JNA za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini u Beogradu, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole Josip Broz Tito u Kumrovcu, nakon čega je 1980. umirovljen.

I sada takav čovjek, s takvim životopisom, nakon hrvatskog Domovinskoga rata, i u poznim godinama, odlučio je svoj život posvetiti borbi protiv hrvatskih fašista i nacista, ili proganjanju “bijelih miševa”.

Da ti pamet stane!

Nisu bili ni u Domovinskom ratu

Životopis partizana nad partizanima Ivana Fumića je također zanimljiv, tim više što je i on (zahvaljujući tome što je postao partizan s jedanaest (11) godina) u vrijeme komunizma bio na visokim sudačkim pozicijama te da je s iznimnom strašću proganjao Hrvate, (mnogi su radi njega u vrijeme komunizma nevini završili na robiji). A da je uistinu i sam zaslužio da bude veća ikona od Boške Buhe, dovoljno govori podatak da je Buha (r. 1926.) bio stariji od njega čak četiri godine!

Od vodstva te šarene ekipe tzv. Antifašističke lige RH ni jedan osim Mesića nije sudjelovao u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. A kakva je bila uloga i značaj Mesića u vrijeme i nakon hrvatskog Domovinskoga rata najbolje govori podatak da se taj čovjek navodno ne može i ne smije pojaviti ni na jednom skupu hrvatskih branitelja, jer ga smatraju izdajnikom i nemoralnom osobom, koji će ostati upamćen u hrvatskoj povijesti i kao rušitelj prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i pobjednika Domovinskoga rata dr. Franje Tuđmana, a sjećat će ga se i po tome da je u vrijeme Domovinskoga rata uzimao novce od hrvatskih iseljenika i da su ti novci nestali, a pamtit će ga se poglavito i po njegovom sramnom svjedočenju na Haaškom sudu.

Dakle, kako bilo da bilo, i Boško Buha bi se zasramio da zna kakvi danas brane (njegovu) partizansku borbu, a vjerojatno bi se zapitao i zbog čega ovi drugovi i drugarice nisu bili sudionici hrvatskog Domovinskoga rata, već se sada pretvaraju u žestoke borce u svezi onoga u čemu nisu ni luk jeli ni mirisali?

Osim toga, netko bi po ugledu na tzv. Antifašističku ligu mogao doći i na ideju da osnuje neku sličnu organizaciju hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, iako je 1991. imao samo jednu godinu života (kao primjerice Zorana Pusića u vrijeme II. svjetskog rata) i proglasi se predsjednikom te da besramno drži lekcije ljudima koji su bili prvi kad je trebalo.

Svim fumićima i sličnima, da se ne zavaravamo, Antifašistička liga treba (jedino) da izvuku što više novaca iz državne i ine blagajne, a u tome su pravi – velemajstori.

Stoga, živjeli vi nama, boške buhe, još najmanje sto godina! T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 31 ožujka, 2018, 11:15

  Niste niti vi bili u ustasama 1941-45, a pogotovo niste 30-tih hladili jaja u Tirenskom moru o trosku Mussolinija, pa ste danas obicni ustaski olos.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Jusuf
  #2 Jusuf 31 svibnja, 2015, 13:15

  Jer, nakon sto je ODBIO STALJINOVU PONUDU da ce priznati NDH, pod uvjetom da Pavelic pristane na Staljinovu ponudu da prihvati suradnju s Crvenom Armijom….

  Jesu li Pavelić i Staljin razgovarali telefonom i kojim jezikom?
  Kažu Sinjani: “Svašta pizda rodi i ferata vozi”!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zenga
  #3 zenga 24 ožujka, 2015, 14:03

  Uredniče,
  ovaj ti Pavković dobro žeže po žgadiji.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code