OSIJEK U  EUROPI

OSIJEK U EUROPI

1. srpnja, 2013.

Hotel-DRAVA-Trg

I to se dogodilo- postali smo članovi Europske unije. „Nesumnjivo, to je jedan od onih datuma koji će buduće generacije hrvatskih i osječkih učenika nalaziti u svojim udžbenicima iz povijesti, a iskreno se nadam i u udžbenicima ekonomije.“-rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, točno u ponoć kada je Hrvatska postala punopravna članica Europske zajednice.

Vrkić je ovom prigodom rekao da život u zajednici, kako se ona god zvala i koliko god velika bila, podrazumijeva najmanje dvosmjerne odnose. Da bi nešto dobio, moraš nešto i dati ili učiniti. Citirao je riječi koje je prije pedesetak godina izjavio John F. Kennedy: Ne pitaj što tvoja zemlja može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za svoju zemlju. Prisjetio se i Leopolda Ružičke i Vladimira Preloga, dva nobelovca koje je osječka gimnazija „iznjedrila“ Europi. Zatim J.J.Strossmayera, Franje Šepera i mnogih drugih. „Hrvatska i Osijek sada su službeni dio Europske unije. Međutim, zahvaljujući tim ljudima i našoj povijesti, Osijek je već stoljećima sastavni dio Europe. I zato danas ne ulazimo u Europu. Osijek se danas vraća Europi.“-zaključio je Vrkić.

Večer iščekivanja, upotpunio je koncert Tonija Cetinskog i Magdolne Ruzse. Iako je Magdi svoj repertoar temeljila na mađarskom jeziku, Osječanke i Osječane to nije smetalo. Dobre zabave bilo je pregršt. A onda se to „pregršt“ ustostručilo. Toni Cetinski, dobro raspoložen i spreman za dobru svirku i još bolju zabavu podigao je atmosferu svojim hitovima.

U ponoć kada su se oglasila zvona, spomenutom „dvojcu“ pridružio se zbor osječkog HNK-a. Izveli su ODU RADOSTI Ludviga V.Beethovena. Osječki su sportaši prošetali s 28 zastava i zastavom Europske unije. Gosti su imali priliku vidjeti prekrasan vatromet koji je obasjao europsko nebo iznad grada na Dravi. Također, zlatni se „slap“ spustio s pročelja Arheološkog muzeja. Trg Svetog Trojstva izgledao je drugačije. Izgledao je kao da je jedva čekao dobiti tu europsku „etiketu“.

Prisjetimo se i događaja koji su prethodili ovom centralnom.

U Galeriji likovnih umjetnostio otvorena je izložba Ivana Reina „Pariška paleta“. Pedeset četiri djela izložena na ovoj izložbi izbor su iz fundusa Galerije likovnih umjetnosti. Ona su dio donacije Reinove sestre Renate Stefanelli  koja broji više od 900 njegovih djela. Izložba Pariška paleta izbor su iz slikarevog bogatog pariškog razdoblja koje je trajalo od 1929. do 1940. godine u kojem je ostvario više od 2000 slika, crteža i grafika.   „Sintaksa njegova slikarskog rukopisa obilježena je tonom, svjetlošću i strukturom predmeta, razvijenim osjećajem za estetiku, sklad i atmosferu, mirnom sjetom,  senzibilnosti i humanosti. Kozmopolitski orijentiran nije svijet osjećao kao nešto tuđe. Poliglot, eklektik, antitrendovski umjetnik svojom osebujnom slikarskom produkcijom težio je visokim umjetničkim kriterijima.“- rekla je autorica postava Jelica Ambruš.                                     

Na Trgu Ante Starčevića Osječani su dočekali motoriste i bicikliste iz Mađarske i Austrije. Prijatelji iz susjednih zemalja došli su podržati ulazak Hrvatske u EU, ali i podsjetiti na 40.-tu obljetnicu sklapanja sporazuma o prijateljstvu gradova Osijeka i Pečuha. Upriličen je događaj podizanja zastava Republike Austrije, Mađarske, Hrvatske i one za današnji dan najznačajnije-zastave Europske unije. Programu Osječkog ljeta kulture i kao potpora organizatoru Gradu Osijeku, pridružili su se i članovi Udruge Breza, članovi udruge Eco Rural Net,  Gradska i sveučilišna knjižnica, Zajednica društava turističkih vodiča, KUD “Željezničar”, Umjetnička akademija u Osijeku i jazz sastav “Argus. Raznovrsnim programom u sklopu projekta „Europski Osijek“ potpomogli su da centar grada priča “jezikom” Europe. Oko GISKO-a su se čitali europski klasici. Udruga Breza kod „zdenca“ izložila je 28 kućica koje su simbolično predstavile 28 zemalja Europske unije. Kućice u bile tematske, studenti UAOS-a na njih su oslikali prepoznatljive motive za svaku zemlju. Na našoj je svoje mjesto dobio profesor Baltazar. Mogli su se ovdje pronaći i prekrasna licitarska srca, eko mirisne svijeće, ali i kušati domaći višnjevac s tamnom čokoladom. Članovi KUD-a “Željezničar” nastupili su s građanskim plesovima s početka stoljeća i to u primjerenim povijesnim kostimima koji su „mamili“ poglede prolaznika.

Dobrodošla, Europo! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code