OSAM DANA PREPUNIH PROJEKCIJA

OSAM DANA PREPUNIH PROJEKCIJA

23. listopada, 2013.

zff

Jedanaesti Zagreb Film Festival otvorio je gradonačelnik Milan Bandišć

Napisao: Ivan Raos

Prikazanim filmom ‘Zoran, moj nećak idiot’ u dvorani kina Europa otvoren je jedanaesti Zagreb Film Festival. Otvaranje festivala su predvodili direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Jedanaesti  Zagreb Film Festival je pred nama. Pripremili smo za vas stotinjak filmova u deset različitih programa. Uz uobičajene programe, spremili smo nekoliko novih i zanimljivih programa. Svakako trebamo spomenuti i edukativni dio festivala, našu Industriju na kojoj će sudjelovati gotovo sto polaznika i predavača iz Hrvatske i inozemstva“, izjavio je Boris T. Matić.   Sve u svemu, očekuje nas osam dana prepunih projekcija, predavanja, predstavljanja, druženja i dobre zabave’, dodao je Hrvoje Laurenta. Festival je otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić kazvši „Dobrodošli u Zagreb, 28. europsku kulturnu metropolu.“

EUROPSKA FILMSKA METROPOLA

Na zadovoljstvo svih Zagrepčana i Zagrepčanki i kao prijašnjih godina i jedanaesti Zagreb Film Festival predočava baš ono najzanimljivije od debitantskih autorskih filmova. „Ovim putem zahvaljujem svim autorima, producentima i svima ostalima koji Zagreb svakodnevno pretvaraju u europsku filmsku kulturnu metropolu!“, izjavio je Milan Bandić otvorivši festival.

Prije nekoliko godina Hrvatska udruga producenata na Zagreb Fim Festivalu oformila je stalnu godišnju nagradu „Albert Kapović’ na spomen preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Ta nagrada dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine iskazale djelovanjem na području filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nakon Martine Petrović, Hrvoja Hribara, Siniše Juričića, ove godine nagrada je pripala Ankici Jurić Tilić. Zagonetni dječak“,’ Koko i duhovi’,’ Majka asfalta’,’ Ćaća’, ‘Crnci’,’ Kino Lika’. Mnoštvo debitanata. Renesansa dječjeg filma. Sve spomenuto bez dvojbe upućuje na to da ovogodišnja nagrada odlazi na točnu adresu. I da Ankica Jurić Tilić zaista voli i razumije filmsku produkciju’, tim je riječima prof. Vedran Mihletić, član Povjerenstva Hrvatske udruge producenata nagradu uručio Ankici Jurić Tilić. „Ovo mi je jedan od najljepših trenutaka u karijeri, i to ne samo zbog toga što sam nagradu dobila od svojih kolega, nego zbog toga što ona nosi ime Alberta Kapovića. Albert je bio pionir i vizionar kojem je zajednički interes bio prije svoga. Sve koje je poznavao  učinio je ne samo većim profesionalcima nego i boljim ljudima“, uz te je riječi nagradu preuzela Ankica Jurić Tilić.

Za ovogodišnji festival u svim programima, uspjeli su pribaviti obilje zanimljivih filmova kojima je Zagreb jedna od prvih stanica na njihovom putu, a koji su imali svoje svjetske premijere tek malo više od mjesec dana. Jedan od takvih filmova je film s kojim je i otvaren jedanesti festival (Zoran, moj nećak idiot) ! Govorimo o talijansko-slovenskom filmu znakovitog naziva a na otvornju festivala najavio ga je Boris T. Matić. Redatelj spomenutog filma, Mateo Oleotto je nakon prikazivanja pozdravio publiku i napomenuo da mu je iznimna čast što njegov film otvara festival i, dodao da se veseli druženju s publikom nakon projekcije.   

Generalni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom.  Zagreb film Festival održava se uz potporu Grada Zagreba i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program. Organizator festivala je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival uz potporu programa MEDIA Europske unije, Turističke zajednice Grada Zagreba, Društva hrvatskih filmskih redatelja, te medijskih pokrovitelja: Tportala, Nove TV, Jutarnjeg lista, Hot.hr-a, Zagrebačke pivovare, Oryxa, Jamesona, FED-a, Kerschoffseta, Buga, hotela Dubrovnik i DHL-a.

FILM MATTEA OLEOTTA

Zoran, moj nećak idiot“ je debitantski dugometražni film Mattea Oleotta koji na zagrebački festival stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri, uključujući nagradu publike Međunarodnog tjedna kritike. Film će na festivalu predstaviti redatelj Matteo Oleotto, glavni glumci Rok Prasnikar i Jan Cvitkovič te producenti Miha Černec, Ognjen Dizdarević i Igor Prinčič.

Zoran, moj nećak idiot“ uveo nas je u ovogodišnji Zagreb Film Festival s pravom dozom crnog humora na tragu američkih nezavisnih filmova.  Komedija propituje život četrdesetogodišnjeg Paola – nastanjenog u malom furlanskom gradu blizu granice s Slovenijom. Nije pouzdan pritom još voli dobru kapljicu pa provodi dane u lokalnoj krčmi i uporno prati svoju bivšu suprugu. Jednog dana dobiva na određeni rok skrbništvo nad 16-godišnjakom ne baš i najzdravijim dječakom koji je odrastao u slovenskim planinama. Iako nerado, Paolo se mora brinuti o njemu, ali uskoro otkriva Zoranov izniman talent: on fenomenalno igra pikado! Paolo pomisli da je to prava prilika da zaradi i da se osveti cijelom svijetu. Šarmantan odnos dvojice rođaka natopljen je lokalnom atmosferom taverni, domaćeg vina, regijskog humora, propalih snova i nada.

STOTINJAK  FILMOVA I RAZNI PROGRAMI

Glavni natjecateljski program (kino Europa, kino Tuškanac, Zagrebačko kazalište lutaka) i ove godine donosi presjek kvalitetnih debitantskih uradaka, tj. prvih i drugih filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta. Ove godine gledat ćemo jedanaest dugometražnih igranih, deset kratkih igranih te dvanaest dokumentarnih filmova u međunarodnoj konkurenciji te devet filmova novih hrvatskih autora/ica u programu Kockice. Ukupno 40 filmova natječe se za nagradu festivala Zlatna kolica, dok se autoru/ici najboljih filmova u svakoj kategoriji uz nagradu autora Nedjeljka Mikca dodjeljuje i novčana nagrada.

Čitavo desetljeće Zagreb Film Festival prikazuje publici svježije i zanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove godine festival će od 20. do 27. listopada po jedanaesti put ponuditi više od stotinu filmova razmještenih u deset različitih programa, autora i autorica iz čitavoga svijeta. Festival će se održati na nekoliko lokacija, a novost je prikazivanje filmova uz najovodobniju digitalnu projekcijsku opremu – u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u MSU. Izim toga, projekcije će se održati u Zagrebačkom plesnom centru, a ove godine festival se proširio i na novu, šarmantnu lokaciju, u Zagrebačko kazalište lutaka. Ova najstarija središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj na tjedan dana pretvorit će se u atraktivnu kinodvoranu i ponuditi najbolje filmove svjetske dokumentarne produkcije.

Glavni program kao i do sad donosi dugometražne i kratkometražne igrane filmove i dokumentarce, dok će u programu Kockice biti prikazani aktualni kratki naslovi domaće produkcije. Kao i prijašnjih godina, ZFF donosi nekoliko stalnih popratnih programa: Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine fokusiran na Poljsku, pa donosi pet prvijenaca briljantnih poljskih filmskih autora poput Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde i Romana Polanskog. Bibijada će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama, dok će izuzetno popularan program Velikih 5 na platna donijeti nove filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije.

Uz spomenute programe, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi i nekoliko programskih noviteta; programe Inspirirano stvarnim događajem, Istočnoeuropski SF, Queer Re-kreacija i Dan LUX filma!. Također, izdvajamo i iznimno sadržajan edukativni program Industrija i uobičajeni bogati festivalski popratni sadržaj.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code