ODLIČAN FESTIVAL

ODLIČAN FESTIVAL

21. kolovoza, 2013.

 

Neum2013-3-in

Ekskluzivno iz Neuma s Etnofesta

 

Napisao i snimio: Dražen Stjepandić

Osamnaesti, punoljetni, hrvatski glazbeni festival Etnofest u Neumu je iza nas. Na pozornici uz more uz tradicionalno prepuno gledalište izvedeno je 19 novih pjesama. Od najavljenih 20 jedino nije izvedena “ Udala se Lijepa naša” od Teške industrije. Pjesma na satiričan način pjeva o ulasku Hrvatske u EU, a kao gošča reperica jedan dio je izrepala mlada glumica Darija Marijanović iz Sarajeva poznata iz filma “Krv i med” Angeline Jolie. U međuvremenu je mlada glumica dobila voditeljski angažman na Sarajevo film festivalu ikako su se termini poklapali dolazak u Neum je otkazala, pa zbog nje nije nastupila ni Teška industrija.

Svi ostali bili su spremni i izveli su skladbe koje su prijavljene i najavljene u službenom programu. Žanrovski bilo je raznoliko i sadržajno, od narodnjaka, tamburaša, klapa do modernistički prezentiranog istarskog melosa

u skladbi “Dugo,dugo” Livija Morožina koji je nastupio s u duteu s jednom mladom pjevačicom.

Istarska skupina izviđača u Neumu je redovita, ali uobičajeno je najveći broj skladbi i izvođača i ove godine je bio iz Dalmacije. Nekoliko njih mogu očekivati veću slušanost. Posebno vrckava “Doša je vrag po svoje” Dražena Žanka.

POTENCIJALNI HITOVI

U kategoriju potencijalnih hitova spada i omamljiva “Poljubi me” Vlatke Pokos, tamburaška “Kumov rođendan” koju su izveli Žec i Ravnica,zatim “Marinero” Macola benda i “Tvoja zadnja ljubav Marine Tomašević. Dalmatino i Gustafi djelovali su impozantno na pozornici, a izveli su pjesme u svom stilu “Moj dom” Dalmatino odnosno “Kad ne znan” Gustafi. U nabrajanju potencijalnih hitova s ovogodišnjeg Neuma ne treba zaboraviti ni Thompsonovu “Sto života da bih”koju je otpjevao Mate Bulić.

Čuli smo i odlične dvije pjesme Siniše Vuce “Polja pamuka” koju je izveo pod imenom Živo blato i “Prijatelji” napisanu za mladog pjevača Darka Capu nastanjenog u Švicarskoj, “Polja pamuka” je izvrstan minimalistički blues s izvrsnim štulićevskim tekstom. Šteta što je projekt Živo blato za Vucu predstavlja hoby varijantu, ispušni ventil u njegovim komercijalnim glazbeničkim preokupacijama. Odavno nije dovoljno samo imati dobru pjesmu, iza pjesme treba stati i kasnije je u javnosti gurati, a teško nam je povjerovati da će Siniša Vuco obuzet svojim gažama za to kasnije naći vremena i energije, pa će “Berač pamuka” najvjerojatnije ostati kratka i brzo zaboravljena epizoda kad se Siniša Vuco sastao s pravim autorskim pristupom i nadahnućem.

Pjesme su najvažnija snaga svakog festivala i po tome bi Etnofest u Neumu ove godine trebao nadmašiti Splitski festival koji ove godine nije imao v

ećeg hita. Premda je Splitski festival medijski eksponiraniji i produkcijski daleko skuplji šaroliko estradno-folklorno društvo koje se ove godine skupilo u Neumu sa svojim pjesmama moglo bi kod publike polučiti daleko bolje rezultate.

I ostali hrvatski festivali na kojim se po starom receptu, jedan izvođač jedna pjesma, prezentiraju nove skladbe daleko su ispod Etnofesta u Neumu, jedinog festivala koji u Bosni i Hercegovini nosi nazive hrvatski i glazbeni. Koncept, organizaciju i produkciju Etnofesta u Neumu svakako treba pohvaliti i istaknuti da zahvaljujući tom festivalu može se reći kako taj nekada jako popularni način prezentacije estrade i novih pjesma kod Hrvata nije se sveo samo na nekakve zavičajne, seoske priredbe koji se onda nazivaju festivalima. Zahvaljujući Neumu može se reći da estradi nije

preostao još samo Splitski festival.

 

ANA RUCNER ZA EUROVIZIJU

Ove godine na pozornici ispred hotela Zenit nije bilo Matije Vuice, pa je sada Livio Morožin jedini izvođač koji je nastupio na svih osamnaest festivala.

U show programu je tradicionalno nastupila Ana Rucner i nije zaboravila naglasiti kako su je organizatori Juraca Pađen i Tomislav Šojat zvali i ranjih godina kad nije bila u javnosti eksponirana kao danas. Nastupajući u “poluvremenu” Etnofesta u Neumu Ana Rucner nije samo svirala svoje modernističko čelo nego je i zapjevala “Feeling” Goirgioa Morodera proslavljenu u filmu “Fleschdance”. Gledajući je pomislio sam da bi supruga Vlade Kalambera bila pravo rješenje za hrvatske loše rezultate na Eurosongu. Mislim da nju treba poslati na Euroviziju, ali da se ne služi samo gudalom i čelom nego da i zapjeva. Lijepa, atraktivna, vrhunska glazbenica, čelistica ugodnog glasa jednu moderno aranžiranu sklabu prepoznatljivog i u uho lako ulazećeg refrena može iznijeti do neslućenih dimenzija. Posebice pred stotinama milijuna gledatelja Eurosonga.

Hrvatski glazbeni festival Etnofest u Neumu je najveći izvoznik hrvatske glazbe u inozemstvu. Gledajući Anu Rucner na tom najizvoznijem hrvatskom festivalu u Neumu pomislio sam kako bi se preko nje hrvatska glazba mogla još više prezentirati u svijetu. Jednako tako moram primjetiti kako bi Republika Hrvatska trebala imati sluha za ovaj najuspješniji izvozni hrvatski festival.

U moru festivala koji se održavaju ne samo na moru, država mnoge podupire, a rijetko zastupaju hrvatsku glazbu, dok se festival u Neumu smatra stranim festivalom premda propagira hrvatsku glazbu i s pravom u nazivu ima prefiks hrvatski glazbeni festival. T

{gallery}naslovne/neum2013{/gallery}

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code