ODLAZEĆI PRIJE KRAJA U PRESUDNOM TRENU KOSOR I ŠEKS POMOGLI KARAMARKU

ODLAZEĆI PRIJE KRAJA U PRESUDNOM TRENU KOSOR I ŠEKS POMOGLI KARAMARKU

21. svibnja, 2012.

 

karamarkocestitka

Što se sve događalo u Lisinskom

Piše:Dražen Stjepandić

Kad se u nedjelju 20.svibnja Tomislav Karamarko popeo na pozornicu u Lisinskom  se gromoglasno zapljeskalo.  Potrajao je pljesak i kad je za mnoge najveći favorit bio za govornicom.

-A koji pljesak- u press centru odmah se začuo Zvonimir Sunara Suki, najpoznatiji zagrebački prijatelj bogatih, moćnih i popularnih. Par minuta nakon toga Suki je pljeskao u istim trenucima kad bi se i u dvorani začuo pljesak, a sam govor Tomislava Karamarka delegati su često prekidali pljeskom. Samo je nedostajalo skandiranje pa da bude kao nekada dok je govorio Tito.

U programu XV. općeg izbornog sabora sada glavne oporbene stranke, jedna od točki na dnevnom redu bila je predstavljanje svih kandidata  za novog stranačkog lidera.  Za predstavljanje programa bilo je predviđeno deset minuta. Karamarkov govor trajao je dulje od predviđenog roka i Ivan Šuker koji je u tom trenutku predvodio rotirajuća stranačka tijela  prekinuo ga je u 13 minuti i upozorio da mu je vrijeme isteklo.  Karamarko se na to nije previše obazirao i po tome je bilo jasno da je njegovo vrijeme u HDZ-u tek počelo. Onda je Šuker Karamarka pokušao još jednom prekinuti, da bi na kraju popustio i u stilu svog stalnog ulagivanja stranačkim jačim igračima i klimanja glavom,  predložio kako je najbolje da svi kandidati govore onoliko koliko je govorio Karamarko. Ova situacija s govorom duljim od predviđenog roka, vjerojatno je prethodno u Karamarkovom stožeru zamišljena kao dramaturški dodatak njegovom predstavljanju. Tenzije su bile dodatno podignute.

 

JAČINA PLJESKA

Poslije Tomislava Karamarka po drugi put za govornicu je izašla Jadranka Kosor. Kandidati za predsjednika stranke priliku za svoje predstavljanje dobili su po abaecednom redu. Ka, Ko, Ku, Mili i Milo.

U svom prvom govoru u prepunom Lisinskom gospođa Kosor je predstavljala izvješće o stanju u stranci što je bilo i izvješće o stanju u njenoj Vladi. Bila je tipična govorancija komitetskog tipa, prilično dosadno i u velikoj mjeri usmjereno u korist njene kandidature za predsjednicu stranke. Drugi govor je bio dosta energičniji, na momente gospođa Kosor je podsjećala na nakostriješenu kvočku, ali reakcije auditorija nisu bile kao kad je govorio Karamarko. Karamrka su pljeskom češće prekidali i pljesak je bio jači.  U press centru su mnogi već počeli donositi zaključke posebno kad se na pozornicu popeo prof.dr Milan Kujundžić. Vrlo sigurno još prije dolaska za govornicu počeo je populistički mahati prisutnima, a pravu potvrdu odličnog prijema kod izaslanika, gostiju i ostalih prisutnih u dvorani dobio je već nakon nekoliko izgovorenih riječi. Milan Kujundžić se nije libio stanje u stranci nazvati-užasom. Najavio je pobjede na lokalnim, parlamentarnim i budućim predsjedničkim izborima.

-Hrvatski predsjednik nikad više neće biti bezbožnik….Hrvatskom upravljaju oni koji Hrvatsku nikad nisu željeli…-rekao je i za svaku od tvrdnji dobio jedan od najvećih aplauza.  Bilo je jasno da je zvijezda rođena. Ono što je ranije s brojnim ograncima bilo dogovoreno, za govornicom u Lisinskom bilo je javno potvrđeno.

Poslije govora donedavnog ravnatelja Kliničkog centra Dubrava mnogo toga bilo je jasnije. Bilo je samo pitanje tko će u drugi krug izbora uz Karamarka.

 

I JAČINA PLJESKA

Govori preostala dva kandidata nisu nailazili ni približno na  dobar prijem prisutnih u Lisinskom kao  Karamarkov, gospođe Kosor i Kujundžića. Gospićki doktor House čak je bio bolji od Ivana Domagoja Miloševića. Do tada najinovativniji  i u političkim zaključcima često najprecizniji kandidat za predsjednika HDZ-a  kao da je podlegao dojmu i u ključnom trenutku svoje najvažnije  političke  utakmice podbacio je i izgorio dok je još bio za govornicom.

Glasovanje je trebalo trajati dva sata, od 13 do 15 sati, a potrajalo je sve do 19 sati. Dok su se jedni izaslanici čudili zašto ide sve tako sporo, drugi su opet sporost podržavali govoreći  da sve treba dobro provjeriti i utvrditi da bi izbori bili pošteni i  da se ne bi dogodilo ono kao na onom Saboru HDZ-a kad je Sanader pobijedio Pašalića.

Za trajanja glasovanja, kako glasi hadezeovski izraz, nekada strašno u upotrebi, za zaokruživanje kandidata, na svim ugostiteljskim terasama oko Lisinskog zavladala je gužva. Mogli su se vidjeti i brojni zaboravljeni, sporni, izbačeni i politički odavno isluženi hadezeovci kao: Drago Krpina, Neven Jurica, Rojs, Ivan Brzović, general Ivan Tolj, Đuro Perica…

Na terasi Matisa okupili su se pristaše Tomislava Karamarka, Dubravka Šuica, Božidar Kalmeta…I Suki je naravno bio na toj strani. Došao je i Romano Bolković.

-Gledaj kako mu drhte ruke-primijetio  je kolega Tomislav Čadež, moj stari znanac još iz najslavnijih vremena Nacionala- ne može napisati SMS poruku.

Tomislav Karamarko je zaista dao svoj mobitel jednoj od svojih suradnica i ona je završila poruku. Ulozi su bili veliki. Bilo je jasno kako mnogo toga nakon ovog sabora neće biti isto ne samo u HDZ-u.

Kramarko je ubrzo otišao s terase glasovati, a onda su ga odvezli u novoj crnoj škodi što je bila parkirana na sjevernoj strani dvorane Lisinski.

Veliku pozornost privlačila je i Jadranka Kosor kad se pojavila ispred Lisinskog. Fotoreporteri su je okružili kao gladni golubovi. Televizijski kamermani ispred nje su išli natraške, a gospođa Kosor je bila nasmijana kao nekada pored Sanadera.

 

PRVI REZULTATI

Akreditirani novinari mogli su ući samo u press centar postavljen u foajeu ispred malog Lisinskog, tako da sam samo  čuo što se događalo u prostoru za glasovanje, a kažu da je bila strašna gužva. Uz izbor predsjednika birali su se još: zamjenici i  potpredsjednici HDZ-a, članovi predsjedništva, predsjednici gradskih i županijskih organizacija…

Rezultati prvog kruga su najavljeni za 19 sati, a premda  je do tada jedva završilo glasovanje odmah su počele pristizati  prve “provjerene” informacije. Pretpostavljalo se da ih po  press centru širi Suki, a redovito su bile povoljne za Karamarka, pa su iz tima Jadranke Kosor govorili da su to podmetanja. Te prve provjerene informacije su govorile da gospođa Kosor ispada već u prvom krugu.

Neformalni politički analitičari već oko sedam su počeli govoriti da Karamarko i Kujundžić ulaze u drugi krug, a onda će u drugom krugu pristaše ostalih kandidata glasati protiv Karamarka. Ubrzo se pronio glas da je prebrojana prva kutija. Karamarko je imao najviše glasova, a Kujundžić je bio drugi. Prenio sam to Damiru Jiraseku iz tima Jadranke Kosor koji mi je rekao da su to samo neprovjerene glasine. Ispričao sam mu što tvrde neki neformalni politički analitičari.

-Ma kakvi, Jadranki Kosor je svejedno tko će pobijediti ako ona izgubi-rekao mi je Jirasek. U tom trenutku još nije vjerovao da će gospođa Kosor izgubiti, a posebice ne već u prvom krugu.

Nešto prije 20 sati “oni što znaju sve” pronijeli su glas da su prebrojani listići i iz druge kutije. Prenosim to svom nekadašnjem uredniku u više redakcija, ali kaže da su to samo spinovi iz Karamarkovog tima.

-Sigurno spremaju incident, kad na kraju izgube reći će da su pokradeni. Zato moraju stalno voditi-odgovorio mi je Jirasek.

 

SVE U SKLADU S GLASINAMA

Zaista glasine o rezultatima nakon druge kutije već su kolege i kolegice javljali redakcijama. Izašli smo iz press centra i prošetali do pothodnika. Putem su mnogi znali za rezultate nakon druge kutije i to nam došaptavali.

Prebrojavanje listića radilo se ručno, a za to su bile zadužene četiri osobe.

Dok smo u pothodniku ispijali piće mobitelom su mi javili rezultate treće kutije.

-Tako je bilo i kad je pobijedio Sanader. Stalmo se govorilo Pašalić vodi, Pašalić vodi, a onda je pobijedio Sanader-rekao je jedan iskusni kolega.

Uz taj 7. Opći sabor iz 2002. najviše se spominjao onaj prvi iz 1989., nakon kojeg je Branimir Agbaba HDZ nazvao strankom opasnih namjera.

Tek kad je Damir Jirasek vidio neke od igrača Jadranke Kosor kako se brzo udaljavaju od Lisinskog shvatio je da su kola krenula nizbrdo.

Saznao se i rezultat četvrte pretposljednje kutije. Više nitko nije spominjao Jadranku Kosor, nego se samo govorilo o Tomislavu Karamarku i Milanu Kujundžiću.

Službeni rezultati prvog kruga najavljeni su za dvadesetdva sata, ali već oko dvadesetjedan sat novinari Karamarku nisu dali disati, a u nešto manjem broju uzimali su i izjave prof.dr. Kujundžića u čiju su bazu u prizemlju Matice iseljenika počeli dolaziti brojni namjernici. Ispred je bio parkiran kombi cateringa i brojni Imoćani i ostali, mahom iz Imotskom susjednih krajeva.  Mogli su se počastiti vinom, raznim sokovima, kavom, slasticama i maštovitim kanapeima.

Pričalo se da će tek poslije biti prava fešta u doktorovom stožeru na Jarunu gdje čeka dvadeset janjaca, dvadeset pršuta i dvjesto boca pjenušca.

Dok smo se tako častili ispred  okupljališta doktorovih pristaša čujemo da je već u prvom krugu Drago Prgomet izabran za potpredsjednika HDZ-a. Od 1996 glasača dobio je 715 glasova. Jadranka Kosor je dobila 357 glasova

Pristaše Milana Kujundžića nadale su se da će u drugom krugu svi biti protiv Karamarka. Možda bi tako i bilo da se izaslanici koji su glasali za preostale kandidate nisu počeli razilaziti. Među prvima je otišla gospođa Kosor, a ni Vladimir Šeks nije čekao rezultate drugog kruga. Do sada je gospođa Kosor izgubila sve izbore na kojim se kandidirala, ali ovo je vjerojatno bio njen najteži poraz. Odlazeći za sobom je povukla i neke svoje pristaše koji nisu čekali glasovanje u drugom krugu. Njih sto i nešto izaslanika koji su glasali u prvom nisu glasali u drugom krugu.

To je bio važan Karamarkov adut, a osim toga neki izaslanici  koji nisu za njega glasovali u prvom krugu imali su priliku prikloniti se njegovom taboru. Još nije bilo kasno i u drugom krugu je glasalo 1845 izaslanika, od toga  je bio 971  glas za Karamarka i 860 za  Milana Kujundžića. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Promona
    #1 Promona 22 svibnja, 2012, 07:44

    Pobijedio je najbolji…..Znat će preporoditi stranku i ponovo je dovesti na sam vrh….Da je pobijedila Kosor, uz pomoć Šeksa revnšizmu i čistkama nebi bilo kraja…..Očekujem mir i pravu oporbu ….

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code