ODISEJ POD MURVOM U ZEMUNIKU

ODISEJ POD MURVOM U ZEMUNIKU

23. kolovoza, 2014.

 

TMB PabloFabijan Custom

Multikulturalno događanje u čast Blagdana Kraljice mira – Kraljice hrvata

 

Priredio: R.F.

U Galeriji “Sveta Katarina Aleksandrijska” u Zemuniku, 22. kolovoza 2014. godine održano je 6. multikulturalno događanje u čast Blagdana Kraljice mira – Kraljice hrvata. Od ove godine ova se događanja službeno zovu “Odisej pod murvom”.

PROGRAM POKRENUT 2007. GODINE

Program ovogodišnje manifestacije Odisej pod murvom sastojao se od samostalne izložbe slika Tomislava Marijana Bilosnića “Duhovi sa zadarskog foruma”, predstavljanja Bilosnićeve zbirke pjesama “Odisej”, po kojoj će večeri ubuduće i nositi ime, te pjesničke večeri u kojoj su sudjelovali Tomislav Marijan Bilosnić, Fabijan Lovrić, Igor Šipić i Pablo Bilosnić.

Susreti ovakve vrste u Zemuniku utemeljeni su inicijativom Tomislava Marijana Bilosnića 21. kolovoza 2007. godine. Na prvim su susretima sudjelovali: Joja Ricov, Đuro Vidmarović, Tomislav Marijan Bilosnić, Mile Klarić, Fabijan Lovrić i Zlatko Tomičić.

Drugi susreti u Zemuniku odvijali su se u znaku izložbe Milana Generalića «Sveci», te predstavljanja Bilosnićeve zbirke pjesama “Kuća”. U programima su sudjelovali i polaznici Sveučilišne međunarodne ljetne škole hrvatskog jezika i kulture “Zoranićeva arkadija”.

U programu trećih susreta u Galeriji “Sveta Katarina Aleksandrijska” u Zemuniku, u sklopu blagdana Kraljice Mira, zaštitnice Zemunika i Dana općine Zemunik, predstavljene su pjesničke zbirke Pabla Bilosnića “Iza zavjese očiju” i ciklus kotorskih pjesama “Capsam reliquiarum” Igora Šipića iz Splita.

MEĐUNARODNI MULTIMEDIJALNI PROJEKT

Kao četvrta priredba, u Galeriji “Sveta Katarina Aleksandrijska” u Zemuniku održana je nesvakidašnja multimedijalna priredba pod nazivom “Povratak Tigra”. Riječ je o međunarodnom projektu hrvatskog književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića, koji sadržava priređivanje izložbi i književnih večeri, tiskanje njegove poznate zbirke pjesama “Tigar” na engleskom, albanskom i talijanskom jeziku, te monografskog izdanja i grafičke mape s istom temom, u čemu je sudjelovao i poznati talijanski slikar Ugo Maffi. Posebni gost večeri bio je ugledni albanski i makedonski književnik i novinar Mustafa Spahiu. “Polokova svjetlost” Tomislava Marijana Bilosnića bila je prošle godine izložena za blagdane Kraljice mira u Zemuniku.

Na ovogodišnjim multimedijalnim susretima u Zemuniku upriličene su tri priredbe, izložba, književna promocija i književna večer. Izložbu “Duhovi sa zadarskog foruma”, uz popratni tekst Ive Šimata Banova, otvorio je Igor Šipić. Bilosnićevu knjigu “Odisej”, s popratnim tekstom Igora Šipića, predstavio je književnik i književni kritičar Fabijan Lovrić. A na pjesničkoj večeri, koja je uslijedila potom, donijeta je odluka kako će se ova manifestacija ubuduće zvati Odisej pod murvom. Uz Galeriju “Sveta Katarina Aleksandrijska” ubuduće bi se na ovim događanjima kao pokrovitelji pojavljivali i Općina Zemunik, Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Zadar, te Udruga 3000 godina Za dar. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Zenga
  #1 Zenga 27 kolovoza, 2014, 17:21

  Tko to piše?
  Sve što radi Fabijan Lovrić, dobro radi. Dobar je i Marijan.
  A trećega ne zam. Opet trojica. Uvijek se nekako nađu neka trojica, kao u Matićevoj knjigi o trojici Titu, Paveličću i Tuđmanu.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code