NEVEN MIMICA NIJE POTPISAO DEKLERACIJU O ZAŠTITI POTROŠAČA

NEVEN MIMICA NIJE POTPISAO DEKLERACIJU O ZAŠTITI POTROŠAČA

26. travnja, 2014.

 

 

Đuro Lubura 2 Custom

Dekleraciju je osmislio Savez udruga “Potrošač”

 

Napisao: Petar Tanta

 Prava potrošača tiču se svih nas i jako je važno da oni koji zastupaju interese potrošača to razumiju. U kampanji će svi obećavati sve, u to ne treba sumnjati. No, treba vidjeti tko je dosad dao kakav doprinos, posebno ako mu to nije bio posao niti je za to bio plaćen. Danas potpisujem Deklaraciju o temeljnim interesima potrošača, jer smatram da je to važno i postavljam pitanje zašto to isto nije danas došao učiniti Neven Mimica, kao jedini  hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji, kojemu je resor upravo  za zaštita potrošača“, rekao je Đuro Lubura, predsjednik potrošačke udruge „Telekom“, koji godinama volonterski radi na zaštiti potrošačkih prava i kandidat Nacionalnog foruma na europskim izborima, prilikom potpisivanja spomenutog dokumenta.
Deklaraciju je osmislio Savez udruga „Potrošač“, kao ugovor između hrvatskih potrošača i budućih zastupnika u Europskom parlamentu. Cilj je da se uz njihovu pomoć osigura visoka razina zaštite prava potrošača u Hrvatskoj te njihovo izjednačavanje s potrošačima u razvijenim članicama EU.

INTERESI POTROŠAČA

Đuro Lubura kaže da se 85 posto propisa koji se tiču interesa potrošača donosi u tijelima EU, te da je iznimno važno za što će se zauzimati i kako će glasovati budući hrvatski europarlamentarci. Potrebno je, među ostalim, raditi na tome da se u EU službeno definira što je to europski prosječni potrošač, kako bi se osigurala ujednačenost ponude i usluga na čitavom prostoru EU te kako se ne bi događalo da isti proizvodi nisu iste kvalitete na tržištima starih i novih članica. 

Interesi potrošača su brojni i protežu se na sva područja života. Za ilustraciju, spomenimo da u Deklaraciji stoji da je interes hrvatskih potrošača da stambeni krediti imaju poštene kamate, da se prijevremena otplata kredita ne kažnjava dodatnim naplatama, da se osigurani štedni ulozi, koje u slučaju propasti banke isplaćuje državna agencija, povećaju na 100.000 eura te da se isplata jamči u roku od tri dana… To je tek mali dio problema na koje svojim angažmanom mogu utjecati europarlamentarci, smatra Savez udruga „Potrošač“.

VLADA NEMA POJMA O GOSPODARSTVU

„Dok su se borili za povjerenje birača najavljivali su investicijski tsunami. Danas, nakon što im je isteklo pola mandata u trčanju za vlastitim repom, Kukuriku koalicija nudi instant rješenja, koja Hrvatskoj neće donijeti gospodarski pomak. Nažalost, samo će potvrditi da je Hrvatska nefunkcionalna država. Ideja Vesne Pusić, prve potpredsjednice Vlade i predsjednice HNS-a, o uvođenju posebnog povjerenika za investicije, koji bi stranim ulagačima bio na raspolaganju 24 sata dnevno, pokazuje sve slabosti sustava. Odnosno, pokazuje da sustav ne postoji“, komentira Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj Liste br. 12 na izborima za Europski parlament, najnoviju najavu iz Banskih dvora.  

Jer, da postoji sustav, ističe Gabrić, ne bi bilo potrebno izmišljati posebnu funkciju kojoj je cilj da omogući ulagačima da investiraju svoj novac. Da postoji sustav, nastavlja Gabrić, ne bi u hrvatskoj investicijskoj praksi postojala riječ „štopanje“ niti bi bilo upitno je li atmosfera prema ulagačima prijateljska ili neprijateljska.

„Da postoji sustav, ne bi se postavljalo pitanje hoće li investitori svoju investiciju moći oploditi, odnosno na kraju zaraditi, jer bi bilo logično da hoće. Da postoji sustav, ne bi se zakoni koji uređuju procedure investiranja mogli tumačiti kako kome padne na pamet, tako da svaka općina ima svoj pristup, a korupciji se otvara golemi prostor. Izmišljanje funkcije posebnog povjerenika, nažalost, pokazuje da vlast nema pojma o tome što je ekonomska politika, a njihove priče o tome da će ukloniti birokratske prepreke investiranju, ostale su samo priče“, kaže predsjednik Nacionalnog foruma.  Uvođenje povjerenika za investicije neće donijeti nikakav rezultat. Kukuriku koalicija time pokušava spriječiti da joj druge stranke ukradu utakmicu, pa je lansiranje nečega „zvučnog“ njihov odgovor na predstavljanje HDZ-ova gospodarskog programa, kao i na program i prijedloge s kojima izlazi Nacionalni forum.

„Hrvatskoj ne treba povjerenik, nego Hrvatska mora biti konkurentna zemlja u kojoj će investitori prepoznati svoje interese. Hrvatska ne može biti konkurentna ako su procedure spore i birokratizirane do neizdržljivosti, ako se porezna politika neprestano mijenja, i  to tako da porezne stope u pravilu rastu. Zemlje u okruženju, poput Srbije, Crne Gore i Makedonije, privlačnije su investitorima jer je cijena rada manja nego u Hrvatskoj. Mi ne želimo da naši ljudi rade za 200 ili 300 eura mjesečno, ali ta se razlika investitorima može kompenzirati smanjivanjem stope PDV-a, rezanjem parafiskalnih nameta i stabiliziranjem porezne politike. Naša vlast najčešće govori o uvođenju novih poreza, a kao što smo vidjeli sklona je mijenjati stope i doprinose prema trenutačnim proračunskim potrebama. Investitori na taj način na mogu postavljati kalkulacije i logično je da traže stabilnije investicijsko okruženje“, kaže Gabrić.

GRČIĆ I JAKOVINA SU NESPOSOBNI

Kukuriku koalicija ne zna što bi trebala napraviti kako bi pokrenula investicije, ali želi ostaviti dojam da na tome radi. No, problem ove Vlade nisu samo investicije, problem joj je i povlačenje novca koji je rezerviran za Hrvatsku. „Hrvatska je neslavno započela članstvo u EU, tako što je više novca dala u zajednički proračun EU, nego što ga je povukla. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pokazali su se potpuno nesposobni za taj posao. Grčić tvrdi da je povučeno triput više novca nego u mandatu prije njih, ali zaboravlja spomenuti da je riječ o pretpristupnim fondovima koji su Hrvatskoj otvoreni u vrijeme kad je premijerka bila gđa Jadranka Kosor. Iz strukturnih fondova, koji su stavljeni na raspolaganje za vrijeme vlasti Kukuriku koalicije, potpredsjednik Vlade Grčić nije uspio povući ni lipe! Zašto? Zato što nije bio u stanju organizirati postavljanje softvera! Ne bi li odgovoran političar zbog toga razmislio o ostavci? Ministar Jakovina, pak, da ima političke odgovornosti već bi podnio ostavku, jer se nije pobrinuo, odnosno nije stvorio infrastrukturu, da hrvatski seljak može razviti proizvodnju uz pomoć europskog novca. Vlast koja zna što želi postići i na koji način, pobrinut će se da država ima stabilan porezni sustav, jednostavne i provedive zakone, koji će se jednako odnositi na sve investitore, bili oni strani ili domaći. Kad je riječ o investicijama, Kukuriku koalicija potrošila je svoje i naše vrijeme, a napravila nije ništa. Ako zamislimo da je točna uzrečica da je novac na cesti, samo ga treba uzeti, onda se može reći da nam je Kukuriku koalicija dosad pokazala samo to da se ne želi sagnuti“, zaključuje 0Gabrić. T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code