NEUM UOČI IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA

NEUM UOČI IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA

5. rujna, 2017.

 

Općina Neum je osnovana 1978. godine i jako se brzo razvijala, uz staro hrvatsko selo Neum, naseljeno Hrvatima od stoljeća sedmog, smješteno s druge strane Jadranske magistrale, na suprotnoj strani ceste, na nizbrdici prema moru bivši bh komunistički moćnici u vrijeme formiranja općine počeli su graditi svoje vile. Nekada moćna bh privreda podržala je ideju svojih guzonja o izgradnji ljetovališta u podnožju magistrale, pa su izgrađeni hoteli: Sunce, Zenit, Stella i Neum i tako je udaren temelj današnjem Neumu uz more

Napisao: Dražen Stjepandić

Zadnje ljeto u Neumu prije izgradnje Pelješkog mosta. Po vijestima iz Hrvatske pod tom egidom bi trebao biti napisan ovaj moj putopis. A hoće li ovo doista biti zadnja godina ostaje nam vidjeti. U Neumu većina stanovništva nema ništa protiv izgradnje Pelješkog mosta, ali su dosta skeptični glede njegove gradnje bez obzira što je EU osigurala bezpovratnih preko tristo milijuna eura. Misle da će izgradnja Pelješkog mosta i dalje ostati samo priča.

U Neum, točnije na Etnofest prvi put sam došao 2004. Za nekadašnju Arenu pratio sam Etnofest par puta, pa za Harahvati, portal Javno, a posljednjih sedam godina portal Tjedno je redovito imao čast biti medijski pokrovitelj tog velikog festivala, najvećeg izvoznika hrvatske glazbe u inozemstvu.

Svih tih godina nikada osim na vozilima policije i sližubenim pločama na bh ustanovama nisam uz latinične vidio i ćirilične natpise. Sada se nalaze na putokazu na magistrali, na jedinom semaforu u gradu. Neum službeno nema status grada, ali po bh kriterijima ako ima semafor onda je ozbiljna čaršija. Zapravo je to, objektivno jedini bh grad nastao krajem prošloga stoljeća.

Socijalistički masadonti i nova crkva

Općina Neum je osnovana 1978. godine i jako se brzo razvijala, uz staro hrvatsko selo Neum, naseljeno Hrvatima od stoljeća sedmog, smješteno s druge strane Jadranske magistrale, na suprotnoj strani ceste, na nizbrdici prema moru bivši bh komunistički moćnici u vrijeme formiranja općine počeli su graditi svoje vile. Nekada moćna bh privreda podržala je ideju svojih guzonja o izgradnji ljetovališta u podnožju magistrale, pa su izgrađeni hoteli: Sunce, Zenit, Stella i Neum i tako je udaren temelj današnjem Neumu uz more.

Sunce, Zenit i Neum su ogromni socijalistički masadonti, Stella je dosta manja, ali opet se ne može nazvati malim obiteljskim hotelom. Spavao sam u sva četiri stra neumska hotela. Sunce je do obnove sada Grand Hotela Neum bilo najbolji hotel, a Zenit je do današnjih dana ostao najveći hotel u Neumu. Prije nekoliko gopdina spominjala se mogućnost da će ga kupiti NBA košarkaš Bojan Bogdanović, no na kraju je došao u vlasništvo maloprodajnog lanca Bingo iz Tuzle.

Ispod hotela je mramorom popločena plaža, koja izgleda kao riva, posađeno je I nekoliko palmi, tako je Neum dobio obrise primorskog gradića. Svoju plažu ima i hotel Neum, ali kako se nalazi na drugoj strani Neumskog zaljeva plaža ispred Zenita i ulica uz more do hotela Sunce su centar Neuma. U sezoni u večernjim satima sve je to krcato, svake večeri je vašer, ako žurite teško čete se probiti kroz taj posebni korzo.

Trenutno je Grand hotel Neum najbolji hotel u Neumu, poslije obnove iznutra izgleda kao Sheraton. Grand hotel Neum je i najskuplji, noćenje s doručkom je od 260 kuna pa na više, ostali najpoznatiji neumski hoteli su nešto povoljniji, noćenje s doručkom izvan sezone je nešto iznad, a u Steli nešto ispod 200 kuna po osobi.

Poslije rata socijalističkim hotelskim masadontima pridružili su se novi privatni hoteli i hosteli, privatni pansioni u ogromnim kućama kojima je izraz vojarne bliži negoli vile. Sve je spojeno sa drevnim hrvatskim hercegovačkim selom s druge strane magistrale, koje Neumu na moru pruža kadrovsku i ostalu logistiku, pa Neum u ljetnim mjesecima postaje jedan od većih gradova u BiH.

Neum ima dvije župe, staru s jedne strane magistrale i novu u novom urbanom dijelu uz more. Panoramom Neuma odnedavno dominira toranj nove crkve Gospe od zdravlja blagoslovljene 2012.

Bosanska rivijera

Svugdje na obali ima Bosanaca, ali nigdje kao u Neumu. Bez obzira što su hercegovački Hrvati pretežito vlasnici hotela, kuća i lokala u Neumu jedino što u ljetnim mjesecima razlikuje to jedino i najpoznatije bh ljetovalište od Zenice, Bihaća ili Tuzle su more, hoteli i sve veći broj Kineza, Korejaca, Čeha i Slovaka. Kažu da uvijek u hotelima u Neumu ima po pedesetak gostiju s Malte, Maltežani su jena od specifičnosti Neuma. Nakon zadnjeg rata bilo je dosta netrpeljivosti s gostima iz Bosne, ali s vremenom domaćini su popustili i danas ćete na to pitanje najčešće čuti profesionalnu konstataciju ”to su naši najbrojniji gosti”.

Nigdje kao u Neumu nisam vidio krcatije plaže, to je ručnik na ručniku, posebno je zanimljiva uska šetnica od Sunca do hotela Grand hotela Neum, nema mjesta na koje netko nije iskoristio da prostre ručnik. Na kamenu, na strmoj litici pronađu dio na kojem se može sunčati, kao kad biljke izniknu iz betona ili kamena, tako Bosanci nađu mjesto za sunčanje na svojoj rivijeri.

Ni u jednom priobalnom turističkom mjestu ne vole jednodnevne turiste, kupače. Za njih uglavnom nepravedno govore Bosanci. Jednom sam slušao razgovor o Crikvenici. “Ima li Bosnaca”, pita jedan. “Ima koliko god hoćeš”, kaže drugi ”dođu na jedan dan kupaju se i samo nam ostave smeće”. Često sam slušao slične razgovore, posebice na Makarskoj rivijeri, uzalud logički pitajući kako Bosanci mogu iz Zenice, Sarajeva, Travnika, o Tuzli, Doboju, Brčkom ili Bijeljini da ne govorimo, stići do obale na jedan dan, vratiti se na spavanje, pa, opet sutra doći na kupanje. Teško to mogu obzirom na granicu i put i oni iz Bihaća. Dakle mogu to iz Zagore, Hercegovine, Livna i Duvna, a koliko su oni Bosanci najbolje je da pitate njih što oni o tome misle.

U Neumu Bosanci također ne mogu doći na jedan dan, čak ako ne prelaze granicu, ali vezano za namjernike iz Bosne ima jedna druga specifičnost. U Neumu je prije nekoliko godina bila uobičajena situacija da veliki postotak gostiju uopće nema smještaj. Dolazili su na nekoliko dana bez namjere iznajmljivanja sobe. Spavali su u autima, na plažama budući su betonirane i do kasno prepune ljudi, to su teško mogli, ali jedna od karakteristika Neuma je ne da su imali jednodnevne, nego višednevne goste bez smještaja. E to su Bosanci, a ne oni koji ujutro dođu i navečer se vrate, pa sutradan opet na kupanje.

Radna snaga je također većinom bosanska, posebice po kafićima. Često i iz srpskih krajeva Bosne. Nažalost, usluga je također često bosanska. Ove godine najljepši pogled s terase na more imao je lokal “Škoj”. Nalazi se na šetnici između hotela Sunce i Neum. Na terasi na stijeni iznad mora ima pet-šest stolova. Konobaru, mladić po naglasku nesumnjivo Bosancu, prvo je trebalo deset minuta da me primjeti. Onda je došao reći da će odmah doći, pa kad je uzeo narudžbu onda je sjeo kraj neke dvije djevojke i s njima je pričao pet-šest minuta. Pa je onda poslužio susjedni stol, bez da ih je pitao što će, valjda su stalni gosti. Onda je započeo pregovore s jednom češkom ili slovačkom obitelji. Usput se meni ispričao što mi nije stigao donijeti tri deci točene karlovačke i otišao je u lokal, ali ponovno mi nije donio piće nego je nosio veliki digitron i sjeo je s Česima ili Slovacima nešto računati i obračunavati posvećujući se samo njima ozbiljno kao da ugovaraju svatove. Tako jedno desetak minuta i tko zna koliko bih čekao da se nisam digao i otišao ugasiti žeđ na nekom drugom mjestu.

U Neumu nije lako odrediti tip lokala, većina sliče na kafiće, ali gotovo u svakom se može nešto pojesti. Pizzu i ćevape možete dobiti skoro na svakom mjestu, a neki uz to još nude sladoled, ribu i dagnje. U tim ribljim kafićima vidio sam da su neki posebno naručivali doručak, dobijali su kajganu i marmeladu uz bijelu kavu ili čaj. Svugdje možete i samo popiti piće. Ako hoćete na WC bitno je da nešto naručite, nema nigdje “sjediti nako”. To je izraz koji je dobro poznat ne samo u Bosni.

Svugdje u Neumu primaju kune, a kusur vraćaju uglavnom u markama, a zna se dogoditi da vam pokušaju vrati kombinirano marke, kune i eure odjednom i to u kovanicama. Za razliku od Hrvatske, gdje ne primaju kovanice eura ni u bankama, u Neumu kovanice eura uredno cirkuliraju. Cijene su pristojne mahom malo karlovačko pivo je tri i pol do četiri marke. Omjer kune i marke je godinama isti, četiri kune za marku.

Prstaci i prometne gužve

U Neumu prstaci nisu zabranjeni, s obale sam gledao kako ih neki vade iz mora, ali nikada ih nisam jeo. Prošle godine zbog neviđenih gužvi na granici nisam išao u Ston na kamenice, nego smo ručali u restoranu Fontana. Najbolji riblji restoran u Neumu, nema u njemu pizza i ćevapa, a cijene i svježina kamenica i dagnji kao u Stonu. Ove godine zbog porasta obima posla sve je na Jadranu malo poskupjelo, pa su kamenice sada u konobi Bachus u Stonu po devet kuna po komadu, a donedavno su iznosile pet kuna za jednu svježu kamenicu. Pripremljeni prstaci u Neumu su sto marka kilogram. Nepripremljeni za ponijeti mogu se kupiti u dućanima na magistrali za oko 150 kuna kilogram. Po povratku u Hrvatsku, i dalje u cijeloj EU prstaci su zabranjeni, a predviđene kazne za njihov izlov su izuzetno visoke, za pravnu osobu je od 25.000 do 200.000 kuna, a od 7000 do 30.000 kuna za fizičku osobu, pa se često u policijskim biltenima može pročitati kako je policija oduzela prstace na graničnim prijelazima Kleku i Bistrini.

Osim prošle godine na granici nisam vidio veliku gužvu, kolona je stalno bila od granice do granice. Dokumente kontroliraju samo hrvatski carinici i policajci. Do ulaska u EU uglavnom su samo odmahivali dajući znak za prolazak. Ponekad iz nekog razloga prihvate se posla I brzo se posebice na ulazu u Hrvatsku stvore gužve.

Prometna situacija Neuma je vrlo zanimljiva, u zaleđu iza staroga sela Neum nalaze se ceste na novou trećega svijeta. Neumljani bi voljeli da imaju cestu koja ih povezuje s Mostarom, u koji sada idu preko Hrvatske. Jadranska magistrala je zasada uz more najpouzdanija veza Neuma sa svijetom.

Kao o Pelješkom mostu godinama se govori o izgradnji magistralne ceste Neum – Stolac. Gradnja te ceste je počela 1983. Za prvu dionicu puta je osigurano 6,5 milijuna eura iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke (EIB). Međutim sve je kao s Pelješkim mostom, s tim što oko ove ceste nema graničnih prijepora, prolaza za velike brodove i zahtjeva za izlazom na otvoreno more.

Za ovogodišnjeg boravka u Neumu akumulator u mome autu je dao svoje zadnje ampere, pa sam ga morao zamijeniti kod Majstora Ilka, radionica mu je u starome Neumu, ima auto-servis, gumi servis i vučnu službu. Cijena 150 marka, ili 600 kuna za akumulator Varta od 72 ampera, isti kakav sam imao prije. Inače mnogi iz Hrvatske dolaze u Neum servisirati svoja vozila jer je nešto povoljnije negoli u Lijepoj našoj. Poslije majstora Ilka s vozilom više nisam imao nikakvih problema.

Do Dubrovnika, Mostra i Međugorja 70 kilometara

Neumu je Pelješac kopno preko puta Neumskog zaljeva. Neumska rivijera je duga 27 kilometara, Neumski zaljev 6,2 kilometra, širok je 1,5 kilometara, najveća dubina je 17 metara, bh more je do polovice zaljeva, druga strana već pripada Hrvatskoj. Kao sada Pelješac budući Pelješki most će se dobro vidjeti iz Neuma. Konstatirao sam da u Neumu ne gledaju negativno na njegovu izgradnju. Naravno prometna situacija će se promijeniti, ali smatraju na bolje, jer sada mnogi samo prolaze kroz Neum i ta situacija možda nekada pogoduje majstoru Ilku i njegovim kolegama, lokalima i dućanima uz magistralu gdje je pizza prije desetak godina bila oko 100 kuna, ali rijeke gostiju ipak samo prolaze i u Neumu od toga osim gužve i buke nemaju ništa drugo. I do sada je u Neum dolazio tko je htio, pa smatraju da će tako biti i ubuduće.

Udaljenost do Dubrovnika je 70 kilometara, isto toliko do Mostara i Međugorja. Za kruzere je more plitko, jednako kao i za turske ratne brodove, o čemu sanjaju neki u Sarajevu. Budućnost ostaje turizam profila kakav je sada s posebnostima kakve na obali ima samo Neum. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code