NEREDI U LUXEMBURGU

NEREDI U LUXEMBURGU

21. srpnja, 2013.

lux1

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja”, promatrači HHO-a pratili su utakmice drugog pretkola europskih klupskih natjecanja, i zabilježili sljedeća događanja.

CS FOLA ESCH – GNK DINAMO  0:5

Utakmica odigrana u luxemburškom gradu Differdange na istoimenom stadionu, u utorak, 16. 07. pred oko 1800 gledatelja. GNK Dinamo dobio je pravo na 140 mjesta za svoje navijače. Raspisali su javni poziv navijačima da se prijave za vaucher koji bi im omogućio ulazak na stadion, budući je klub Fola odlučio da će jedino gostujući navijači s vaucherom moći kupiti ulaznicu na samom stadionu. Dinamo je zaprimio i odobrio 55 vauchera, no, na dan utakmice, samo su 2 navijača došla na stadion zamjeniti vaucher za ulaznicu.

U Luxemburg je, ipak, bez osiguranih ulaznica, stiglo oko 300 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (Dinamo) iz Hrvatske, automobilima i autobusima.. Cijela grupa je pokušala ući na stadion, no lokalna policija  ih je zadržala 500-tinjak metara dalje od stadiona. Oko stadiona bile su raspoređene i skupine interventne policije budući je stadion vrlo otvoren, te je na njega lako ući i prekinuti utakmicu, što je prema nekim informacijama bila i namjera BBB-a. Tome svjedoči činjenica, da su na brežuljku koji se vidi sa stadiona (izvještaj s fotografijom vidite na www.hho.hr),  razvili transparente koje su ponijeli, palili baklje, dimne bombe i aktivirali petarde. Do kraja utakmice  policija je BBB držala pod kontrolom.

20-tak osoba je uspjelo doći do ulaznice za tribinu (predstavili se igračima Dinama kao navijači i molili ulaznice koje su im igrači kasnije i pribavili). Ta skupina je, zauzvrat, sipala uvrede na račun  predsjednika GNK Dinama, M. Barišić, i izvršnog predsjednika Zdravka Mamića, uzvikujući “Mamiću Cigane” i sl.

Poslije utakmice igrači, menadžment kluba i gledatelji koji su doputovali zrakoplovom, uputili su se prema zračnoj luci u Luxemburg Cityju. Ulazak u zračnu luku bio je, međutim, onemogućen budući ga je blokirala skupina od  100-njak tzv. navijača. Policijska pratnja naredila je stoga vozačima autobusa da  produže 2 km dalje od zračne luke, kako bi se tamo sačekao dolazak interventne policija. Luksemburški specijalci rastjerali su glasne huligane ispred ulaza u zračnu luku, te napravili sigurnosni koridor od ulaza do šaltera za putnike za Zagreb.

Budući više nema graničnih prijelaza otkada je Hrvatska ušla u EU, bilo je nemoguće evidentirati huligane, ali je  policija u Luxemburgu uspjela većinu njih evidentirati u gradu i oko stadiona. Valja napomenuti da su, kao što je i pravilo za sve klubove koji se natječu u europskim natjecanjima, u Dinamovoj “ekspediciji” bila i 3 pripadnika MUP-a RH. Znakovito je da ni jedan hrvatski medij nije zabilježio ova događanja u Luxemburgu.

FC DINAMO MINSK – NK LOKOMOTIVA  1:2

Utakmica odigrana Minsku 18. 07. u 18:00 sati na stadionu Dinama iz Minska pred oko 4000 gledatelja uz korektno navijanje, bez ikakvih incidenata.

HNK HAJDUK – FK HORIZONT TURNOVO  2:1

Utakmica odigrana u Splitu na stadionu Poljud 18.07. u 20:30 sati. Na utakmici nije bilo gledatelja budući je Hajduk kažnjen jednom utakmicom igranja bez gledatelja.

HNK RIJEKA – PRESTATYN TOWN F.C. 5:0

Utakmica odigrana u Rijeci na stadionu Kantrida 18.07. u 21:00 sat pred oko 8000 gledatelja od čega oko 2000 pripadnika riječke navijačke skupine Armada i 15-ak navijača Prestatyn Towna. Službeni spiker na početku je upozorio navijače na strogost propisa UEFE vezanih uz navijanje. Ovom prilikom u preventivne svrhe nije bilo točenja alkohola ni na stadionu ni na štandovima oko njega. Utakmica je protekla u vatrenom ali korektnom tonu, koji je bio narušen jedino u 50. minuti skandiranjem:”HNS pederi, nogomet ste sjebali!” pa potom “Jebo vas Mamić”, a nakon toga čule su se i uvrede na račun Davora Šukera, predsjednika HNS-a.

Neposredno poslije posljednjeg sučevog zvižduka, na igralište je, na iznenađenje očito nespremnih redara, utrčalo 100-njak navijača želeći pozdraviti riječke nogometaše. Stigli su sve do centra, no brzom intervencijom policije i redara navijači su udaljeni s terena i vraćeni na tribine. T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code