NAVALA NA FOTELJU MLM

NAVALA NA FOTELJU MLM

27. rujna, 2014.

 2309 kandidati za zupana smz u11

Aktualni komentar Josipa Frkovića

Fotografija:www.kutina.hr

Deset članova kluba vijećnika-savjetnika ex-županice sisačko-moslavačke ( postzatvorske saborske zastupnice ) – iz HSP-a, A-HSS-a, SDA, DSU-a i HDRS-a – odlučili su još prošloga tjedna da će na prijevremenim županijskim izborima 12. listopada imati zajedničkoga kandidata za župana. Iako je čelnik kluba i Županijske skupštine Željko Soldo (HSP) pro forma kazao kako će sve stranke ove grupacije predlagati svoje kandidate, samo su pravaši odmah istaknuli kandidaturu svoga Peje Trgovčevića, aktualnoga direktora županijske razvojne agencije. On je to i ostao. Iz ove rekonstrukcijske priče, koja bi doista mogla prisjesti pobjedniku izbora, novom županu, izostaju liberal Dubravko Obadić i socijalist Milovan Bojčetić. Kad se poslije svega poredaju imena gramzivih pravaških skupštinara Solde, Željka Kardaša, Zdenka Korena, Joze Bilobrka i Peje Trgovčevića, Đure Belovarića, Šabana Kadrića, Milivoja Tičarića i Rajka Mladenovića, koji uporno traže načina za isplatu zaostalih, nezasluženih mjesečnih savjetničkih honorara, javnost će najprije zanimati hoće li oni pred sudom odgovarati kao „držači ljestava“ u kriminalu sada već otpisane crvene barunice. Preciznije, hoće li i od novog prvog čovjeka županije iskati zaostali pozamašan novac od pola milijuna kuna ni za kakav rad. Nastavili bi protupravno stjecati imovinsku korist. Drže vjerojatno kako će u nepromijenjenu sastavu Skupštine iznova dominirati. Poslije pravaša, svoga su kandidata u osobi predsjednika Županijskoga odbora i aktualnoga dožupana Ivana Nekvapila istaknuli HNS-ovi narodnjaci. Bilo je tako sve do 22. rujna, kada je u Sisak – zbog najavljena pogubnoga zatvaranja INA-Rafinerije nafte i stranačkih zadaća – stigao potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak. Poslije susreta s ustreptalim rafinercima prosvjednicima, na tiskovnoj je konferenciji obećao odlučnu bitku za opstanak firme utemeljene dalekih 30-ih godina 20. stoljeća.

I VELJKO NOVAK NA LISTI KANDIDATA ZA DOŽUPANA

U toj prilici pak tihi Moslavac Nekvapil objasnio je kako odstupa od vlastite kandidature za župana. Umjesto toga, „on će se kao kukurikavac i službeni zamjenik Marine Lovrić Merzel, Ivan Vahovec iz SDP-a, kandidirati za dosadašnje funkcije…“. Na internetskim su se forumima odmah pojavili prijekori i zgražanja Davorku Vidoviću. „Zar ćeš dužnost nastaviti sa suradnicima Marine Lovrić Merzel, koja je sada već davne 2005. kumovala puču u Gradskom poglavarstvu, kada su te s vlasti srondali i u čelne fotelje zasjeli HDZ-ov (neizabrani kandidat) Dinko Pintarić i HSP-ov predsjednik Gradskoga vijeća iz HSP-a Veljko Novak. Od tada, bilo je mnogo kombinatorike i novih preslagivanja mogućih dužnosnika izvršne vlasti. Budući da je na prošloj sjednici Gradskoga vijeća 18 mjeseci odsutni lanjski gubitnik Novak u sastav parlamenta Siska ušao umjesto HDZ-ova Brodarca, simptomatično je priopćenje dosadašnje čelnice HSP-a AS dr. Vlatke Vukelić. Dotična doktorica povijesnih znanosti javnosti obznanjuje da se, preopterećena, povlači s dosadašnje političke dužnosti. Poznavatelji političkih i inih sisačkih (ne)prilika s pravom iščitavaju kako će rekonvalescent, odmoren od zdravstvene i političke terapije, Veljko Novak iznova zasjesti u prvu fotelju njemu drugih AS-pravaša. Kad je riječ o oporbenom bloku HDZ-a, početkom tjedna njegov čelnik i zajednički kandidat za župana Ivo Žinić još u ponedjeljak potpisao je koalicijski sporazum s Marijanom Petir (HSS), Tomislavom Dujmenovićem (HSP AS) i Ivicom Rakićem (BUZ). Dva dana kasnije, međutim, Županijsko vijeće donosi unisonu odluku o samostalnom izlasku na izbore. Kandidatom za župana proglašavaju liječnika Tomislava Dujmenovića, a Veljka Novaka i Darija Hegela za moguće dožupane. Ranije potpisanim koalicijskim sporazumom kandidatkinjom za zamjenicu župana delegirana je politička početnica i čelnica sisačkoga HSS-a Anita Sinjeri Ibrišević, dok ime drugoga – svakako sporazumno iz HDZ-a – nije otkriveno. Rečeno je samo da je u pitanju mlađi član stranke iz moslavačkoga podneblja koji bi trebao uspješno obnašati dužnost u županijskoj izvršnoj vlasti.

OSLADILE SE FOTELJE

U redovima Đapić-Matković-Srbovih pravaša koalicijskih kandidat za župana u sasvim novoj konstelaciji (A-HSS, HDRS, UDU, HSU) Pejo je Trgovčević jedna od nedavnih uzdanica HSP-ova kvinteta Marine Lovrić Merzel, dok su za moguće zamjenike župana određeni kandidati Rajko Mladenović (HDRS) i Novljanin Vinko Debeljak (SDP). Očito se Mladenoviću najviše od svih dosadašnjih funkcija svidjela dožupanska. Kako Mladenovićev HDRS (demokratska regionalna stranka) – poput DSU-a – okuplja tek nekolicinu najbližih rođaka, prijatelja i znanaca, teško je predvidjeti stvarni glasački učinak za bivšeg sindikalnog čelnika propale željezare. Komentirajući odustajanje od koalicijskoga zajedništva s HDZ-om i Ivom Žinićem, bivši čelnik ratnih doseljenika, gradonačelnik Petrinje i tajnik hrvatskoga Veleposlanstva u Sarajevu, kazao je da je HDZ kod pravaškog biračkoga tijela želio umanjiti šanse HSP-a u prvom izbornom krugu…“. Teško je reći hoće li se na popisu onih koji žele na vlast u temeljito osiromašenoj Sisačko-moslavačkoj županiji naći još poneko, ali su još u četvrtak prije podne članovi Hrvatskih laburista na glavnom ulazu tržnice „Kontroba“ prikupljali potpise za kandidaturu bivšeg sindikalca željeznice i aktualnoga saborskog zastupnika, Mladena Novaka. Njegovi prosvjedi protiv nesposobnog i brbljavog ministarskog štetočine Gajdaša Dončića, koji je sudbinu „Ćirine“ pruge Sisak-Karlovac prepustio volji Darka Peričića iz HŽ-Infrastrukture i kriminalnom mešetarenju SDP-ove sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i „Kopa Beacha“, očito nije uspio. Možda će jednoga dana i taj davni objekt Austro-Ugarske Monarhije i industrijske baštine dospjeti u brošure sljedećih Dana sisačke industrijske baštine u zgradi povijesne Holandske kuće. Možda će dotad nešto biti i od poduzetničkoga inkubatora Piska što ga je u prostorima bivšega instituta željezare otvorio poslodavac kabinetlije Darka Baničeka, ministar Gordan Maras. Onaj kosmati socijaldemokrat koji u svakoj prilici, pa i kritičnim trenucima, misli baš kao i lider stranke i slučajni premijer Zoran Milanović.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Q
    #1 Q 1 listopada, 2014, 01:02

    Hrvatska koja se neprestano zadužuje već 20 godina, a premijer upravo obilazi američke IT divovove, dok tone Rafinerija Sisak s čijim je radnicima trebao biti neki dan u Zagrebu, kada su poniženi i izmučeni došli u glavni grad, pokazuje da aktualna hrvatska politika nema baš nikakve predožbe o svijetu u kojem živi, a kamoli plan ekonomskog oporavka.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code