NAROD NE TREBA VRAĆATI NEVOLJNI DUG

NAROD NE TREBA VRAĆATI NEVOLJNI DUG

13. rujna, 2013.

krediti sa stupova lihvari

Treba organizirati  referendom o nevraćanju kredita

 

Piše: Saša Radović

Prof. dr. Juraj Plenković 1994. pozvao me je na skup ekonomista koji se svake godine održavao u Opatiji povodom mog objavljenog članka „Socrealistički proizvod ne prihvaća zapadno tržište“. U razgovoru s nekoliko tada vodećih ekonomista izjavio sam da ekonomiju bolje razumiju prodavači na tržnici od ekonomista koji su diplomirali ili doktorirali na marksističkim fakultetima u bivšoj SFRJ. Nitko nije komentirao moju izjavu, jer sam na skup stigao direktno iz zadarskog zaleđa u odori časnika HV.

POHAPSITI ONE KOJI SU ZADUŽIVALI HRVATSKU

Moje mišljenje o marksističkim ekonomistima nije se promijenilo. Oni nisu krivi – učili su ih krivo i to krivo su i naučili. Pod stegom i kontrolom partijskih sekretara u poduzećima nisu mogli učiniti previše štete. No, onda je došla 1990.godina. Sloboda! Uz urođeni balkanski smisao za drp i otimačinu, naši ekonomisti su podivljali. Dio hrvatskih resursa pokraden je i opljačkan, a ostatak je uništen nestručnim „ekonomiziranjem“. Marksistička ekonomija s jalove teorije prešla je na učinkovitu praksu – stvoren je model kriminalne hrvatske pretvorbe i privatizacije. Ni to nije bilo dovoljno, uz napuštene tvornice i rasap industrije i privrede, bajni ekonomisti pronašli su još bolju varijantu pljačke svoga naroda. Krediti, milijunski, milijardski krediti! U DEM, dolarima, eurima, kunama…Veliki dio tih kredita nepovratno je otišao na privatne račune u poreznim oazama. Hrvatska vlast osigurala je sebi i svojim potomcima lagodan i bogat život. Od svekolikog puka skrivene su sljedeće činjenice:

Bez referenduma nitko ne može zaduživati državu

Vlada RH nije imala i nema mandat naroda da ga zadužuje

Narod ne zna koliki su krediti ukupno i što je založeno za te kredite

Iz gornjeg slijedi da su dosadašnji predsjednici Vlade RH; Račan, Sanader, Kosor i Milanović, te ministri financija Škegro i Crkvenac protuzakonito zadužili Hrvatski puk za silne milijarde eura. Na tom popločanom putu za pakao našla su se i naša dva posljednja ministra financija; Ivan Šuker i Slavko Linić. Šuker je uz ostalo rasturio posljednje ostatke privrede, a Linić je haračima najsiromašnijima zabio posljednje čavle u lijes hrvatske opstojnosti. Da Hrvatska ima pošteno, pravo Tužiteljstvo umjesto DORH-a – svi navedeni završili bi s dugogodišnjim zatvorskim kaznama za najveću pljačku hrvatskog naroda. Naime, DORH godinama opstruira Ustav RH, članak 121a. (NN 76/2010. – dužnost DORH-a, postupati protiv počinitelja kaznenih djela!) i ne dira povlaštene kriminalce.  Zbog nedostatka prava i pravde „slučajna“ Hrvatska postala je vlasništvo nekoliko tisuća bogatih. Dio ostatka građana preživljava, a dio vegetira na granici ili ispod ruba egzistencije. 

Umjesto da se diplomirani marksistički ekonomist Linić pokrije ušima, on i dalje soli pamet stručnjacima. Svojom izjavom: „Bojim se znanstvenika koji misle da dugove ne treba vraćati“ pokazao je svu aroganciju hrvatske vlasti i totalno neznanje. On ne razmišlja, a nema ni stručnosti da razmišlja o ekonomiji, jer je Berlinski zid srušen 1989. godine. Linić nije svjestan da je on posljednji u lancu najodgovornijih za pokradene milijarde – za kredite koje nije imao pravo uzimati.

LINIĆ NEMA POJMA

Istina u svezi navedene Linićeve izjave je sljedeća: Lopovske kredite kojim je Banda lopovska bez dozvole svoga naroda protuustavno zadužila Hrvatsku – ne treba vraćati!

Alexander Sack, predavač na europskim i američkim sveučilištima, odavno je postavio koncept takozvanog „nevoljnog duga“. Za proglašenje „nevoljnog“ duga i sukladno tomu – ne vraćanje duga – potrebna su tri preduvjeta:

Dug se uzima bez odobrenja i znanja naroda

Dug je potrošen na aktivnosti koje ne donose benefit narodu

Zajmodavatelj zna za gornja dva preduvjeta, ali ih ignorira

Hrvatski narod nikada nije odobrio zaduživanja – hrvatski politički šljam o zaduživanju sam je odlučivao. Nitko ne zna, gdje su uzeti krediti, koliko, kada…? Drugi preduvjet; općepoznata je činjenica da ti dugovi nisu donijeli benefit narodu (nego lopovima koji su pokrali dio kredita). Treći preduvjet također je evidentan: Zajmodavatelji su dobro znali i danas dobro znaju da je hrvatski narod ogorčen zbog samovoljnih dugova vlasti, a katastrofalno stanje standarda i dostignuti rub egzistencije u Hrvatskoj – nikako nije benefit narodu. Sve to, zajmodavatelji ignorirali su! Zajmodavatelji (kreditori) snose velik dio krivice za stanje u Hrvatskoj i moraju snositi posljedice zbog toga.

S obzirom na to da su gore navedeni preduvjeti evidentni u Hrvatskoj – dug je „nevoljan“ odnosno nelegitiman. Ne treba ga vraćati.

Prvi „nevoljni dugovi“ u 21. stoljeću evidentirani su i anulirani (ne plaćaju se!) u Iraku. 2003. godine. Irak je odbacio goleme dugove Saddamovog režima. Dobar primjer je i referendum građana 2010. godine kad su Islanđani odbili platiti Engleskoj i Nizozemskoj 5,3 milijarda dolara dugova triju nacionalnih banaka. Zatim primjeri Argentine i Ekvadora…

Hrvatski puk ne zna koliki je dug, niti što je zalog tog duga? Ne znamo hoće li sutra naše rijeke, otoci, more, infrastruktura i drugo… biti naše ili strano vlasništvo? Možda je već strano vlasništvo? Kuću koju ste vi izgradili, možda su Šuker ili Linić – založili? Dugove nismo stvorili mi – nego ONI! Znamo i to da su dobar kredita pokrali i da su na NJIHOVIM privatnim računima.

ONI moraju vratiti dugove. Mi moramo odbiti plaćanje NJIHOVIH dugova!

Jasna poruka Vladi RH: “VRAĆAJTE SVOJE DUGOVE, MI NEĆEMO! VI STE IH UČINILI PROTIV VOLJE NARODA – VI IH VRAĆAJTE!”

Anno Domini MMXIII. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Klarens
  #1 Klarens 23 rujna, 2013, 00:22

  Kad je to nas itko ishta pitao ????
  KPJ vlada, KPJ se pita !!!
  Yusufi , Zoranche i slichni uzdanice KPJ
  Srpske ulizice
  Muze KPJ ovaj narod
  A narod je ljubi !!!
  Pitajte Yusufa i drushtvo
  I slijedechi izbori su njihovi !!!
  To vam garantiram
  Partija je aparat koji za idiotizme i shtetu
  Funkcionira besprijekorno
  Jer ako se mi Hrvati kojim sluchajem osovimo na strazhnje noge
  Kome onda oni trebaju ???
  Drugim rijechima
  AKO HRVATSKA POSTANE STABILNA ZEMLJA
  Kome onda josh mozhe pasti na pamet KPJ
  E zato se tako ponashaju VELEIZDAJICE
  Po onoj
  SHO GORE TO BOLJE !!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 14 rujna, 2013, 20:56

  Stella Hlad: … “infant dobro zbori i svojim zalogom osobne sigurnosti, zeli Hrvatima dobro!!!”

  Infant želi revoluciju kojom bi izbjegao služenje kazne zatvora od 2 godine a svoje tužitelje/sudce onda stavio pred “streljački stroj”.
  Ne laje pas zbog sela već zbog sebe.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Saša Radović
  #3 Saša Radović 14 rujna, 2013, 17:02

  Dragi anonimci, nebuloznim komentarima samo štetite gospodarima. Smanjit će vam plaće.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 13 rujna, 2013, 14:36

  Ako narod izabere vlast koja neodgovorno uzima kredite, smjenom takve vlasti obveze vraćanja kredita ostaju.
  “Naputci” autora ovog članka, u najmanju ruku, su – infantilni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. e bella ciao
  #5 e bella ciao 13 rujna, 2013, 13:55

  Kako to, zbog naših potpisa – Perkovića moramo izručiti, ali zbog naših potpisa – kredite ne moramo vračati?!

  Dajte dogovorite se sa samim sobom, jer, u protivnom, “ispadate” redikulozni licemjer, ili još gore – podijeljena osobnost.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code