NAJSKUPLJI EUCOPTER EC-135 JE OKO 20 MILIJUNA KUNA

NAJSKUPLJI EUCOPTER EC-135 JE OKO 20 MILIJUNA KUNA

5. listopada, 2013.

 

 

policija-helikopter

Kako je ministar Ranko Ostojić istu letjelicu platio 50 milijuna kuna?

 

 

Napisao: Dražen Stjepandić

Proteklih dana u više medija moglo se pročitati da je za potrebe MUP-a u uvežen helikopter marke Eurocopter EC-135 plaćen 50 milijuna kuna s PDV-om. Novac je osiguran iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama. Odmah je opremljen i automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD), uređajem za pružanje prve pomoći u slučajevima zastoja srca, koji je MUP-u doniralo Ministarstvo zdravlja.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić po primopredaji prvog helikoptera potpisao je sa španjolskom tvrtkom Eucopter još jedan ugovor o kupnji još jednog helikoptera za 37 milijuna kuna, a sklopljeni posao je ocijenio “jako dobrim potezom jer ćemo po cijeni jednog dobiti dva tako opremljena helikoptera.”

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić također je s tvrtkom Eurocopter Espana potpisao u utorak 25. lipnja ove godine ugovor o kupnji prvog helikoptera. E kako sad jedan košta 50 milijuna, a drugi 37 milijuna kuna? Je li MUP kako je rekao ministar Ranko Ostojić dosita dobio popust na količinu ili se radi o nečemu drugome?

DVA ZA CIJENU ČETIRI HELIKOPTERA

U Hrvatskoj nema mnogo stručnjaka za helikopterske transporte, pa je vijest o kupnji helikoptera i njihovoj cijeni prošla bez komentara. Izjave minstra Ostojića uzete su zdravo za gotovo, premda je uobičajena cijena helikoptera Eurocopter EC-135 oko tri milijuna eura, odnosno dvadesetak milijuna kuna, a ne 50 ili 37. Cijene uglavnom izražene u dolarima može se naći na internetu i piše da najskuplji model EC 135 košta 4 800 000 dolara. Donosimo linkove i posjetiteljima našeg portala predlažemo da pogledaju sami. Nije potrebno neko bolje poznavanje engleskog jezika.

http://www.aircraftcompare.com/helicopter-airplane/Eurocopter-EC135-T2i/228

Piše da najskuplji model koristi njemački ADAC, dakle za iste namjene kao MUP, jedino nije jasno kako je tolika razlika u cijeni?

Površnijim pretraživanjem na internetu lako se može doći do podataka o cijenama polovnih ili gotovo kao novih helikoptera tog istog modela EC 135 i s malim brojem sati letenja za još manji novac što se može pogledati na slijedećoj stranici:

http://www.controller.com/list/list.aspx?catid=7&Manu=EUROCOPTER&MDLGrp=EC+135

Svi ti helikopteri korišteni su u različite svrhe, različitih su godina proizvodnje, sati letenja, imaju različitu opremu i nalaze se u različitim državama. UŠvedskoj, Monaku, Njemačkoj, SAD-u, Indiji, Brazilu, Novom Zelandu… No, ni jedan ne košta više od tri milijuna dolara. Kako je MUP kupio toliko sukuplji, odnosno zašto je uzeo najskuplji helikopter, a još mu je Ministarstvo zdravlja doniralo dodatnu opremu?

Ranije su objavljeni podaci da se radi se o lakom višenamjenskom helikopteru koji će se koristiti prvenstveno za nadzor prometa i prijevoz osoba koje su nastradale u prometnim nesrećama, a koristit će se još i za nadzor granice, Gorsku službu spašavanja i ostale policijske poslove.
Helikopterom će upravljati piloti Specijalne policije i Zrakoplovne jedinice Lučko, a u cijenu ugovora je uračunata i edukacija pilota i mehaničara. Pretpostavlja se da MUP-ove letjelice imaju uređaje za noćni nadzor i promatranje.
Koliko koštaju ti uređaji? Jesu li zbog toga EC-135 helikopteri koje je kupio MUP dvostruko skuplji od najskupljih modela?

Kakvu sve opremu imaju da su dvostruko skuplji od najskupljih i zašto je ministar Ranko Ostojić govorio o povoljnoj kupnji kad su uzeli najskuplje od najskupljeg što se može pronaći na svjetskom tržištu. Nisu kupljena dva helikoptera EC-135 po cijeni jednog nego su dva kupljena po cijeni za gotovo četiri nova helikoptera. Je li to primjereno ovoj krizi?

Javnost i porezni obveznici sigurno zaslužuju pojašnjenje o ovim”zrakomaltnim” nabavkama.

50 TISUĆA KUNA ZA SAT LETA

Do nedavno u Hrvatskoj su se za medecinsko spašavanje uglavnom koristili vojni transportni helikopteri Mi-171. U klasičnoj hrvatskoj improvizaciji obavlja misije traganja i spašavanja, te medicinske letove. Sat leta tim helikopterom naplaćivao se više od 50 tisuća kuna bez PDV-a. Po službenim podacima u 2011. HRZ je helikopterima obavio 1.383 pojedinačna leta za medicinski transport. MORH nije iznio podatke koliko je to sati leta, ali čak i ako se uzme procjena od samo pola sata po letu, riječ je o više od 650 sati. Kada se to pomnoži s 50.000 kuna po satu, ispadne da je samo na medicinski transport u 2011. utrošeno 32,5 milijuna kuna za troškove helikoptera. Kako se za lani ne mogu pronaći službeni sati naleta za traganje, spašavanje i gašanje požara, ne može se još taj iznos pribrojiti ovome, ali je jasno kako to možda i udvostručava ovih spomenutih 32,5 milijuna.

U vrijeme vlasti HDZ-a cijena sata leta Mi-171 bila je ispod 2.000 dolara.

Premda su najavljivali štednju i smnjenje troškova Vlada Zorana Milanovića i na ovom planu postigla je sasvim suprotno od onoga što su obećavali. T

 

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Robert
  #1 Robert 22 listopada, 2013, 23:05


  Ako je Rončević prosesuiran i nepravomoćno osuđen na 4 godine zatvora radi kupnje 10 milijuna skupljih kamiona koji su odgovarali uvjetima natječaja i NATO standardima za razliku od drugih ponuđača, na koliko godina zatvora će biti osuđen Ostojić?
  I da, je li bio raspisan javni natječaj ili to drugovi iz SDP-a ne trebaju provoditi ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. MB 25
  #2 MB 25 18 listopada, 2013, 16:10

  U doba krize moral polako nestaje pa način kako prepoznati lopove i lažljivce postaje sve važniji…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Francisco
  #3 Francisco 18 listopada, 2013, 09:01

  Korektan Bell 407 zna se naći po cca 2 mio EUR
  Ne znam odakle 50000kn po satu leta za Mikojan? Croatijin Airbus kada ga iznajmljuju za charter košta cca. 6000 EUR po satu leta?!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 15 listopada, 2013, 15:00

  [quote name=”Pila”]Da nije ponovo Sobol u igri s letecim cilimima?[/quote]
  Jel to onaj čija žena pleše oko štange u Saboru?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Pila
  #5 Pila 14 listopada, 2013, 13:07

  Da nije ponovo Sobol u igri s letecim cilimima?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Deda
  #6 Deda 11 listopada, 2013, 16:33

  Vrlo mutna je to priča. Ni Zagorec to nebi tako nemušto posložio.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code