NA SVIM STADIONIMA SKANDIRALO SE PROTIV MAMIĆA, ŠUKERA I HNS-a

NA SVIM STADIONIMA SKANDIRALO SE PROTIV MAMIĆA, ŠUKERA I HNS-a

2. prosinca, 2014.

0387007.48

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 17. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK HAJDUK- NK ZAGREB     0 : 2

Utakmica 17. kola 1. HNL odigrana u subotu, 29.studenog .2014., u 17.00 sati, na stadionu Poljud, bez gledatelja (kazna zbog nereda Torcide na utakmici Zadar-Hajduk).

NK ISTRA 1961 – GNK DINAMO  0 : 3

Utakmica 17. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 30. studenog 2014. u 15.00 sati na stadionu „Aldo Drosina“ u Puli. Pred oko 2.500 gledatelja, od kojih je bilo jedva četrdesetak pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istre 1961), te gotovo 200 članova BBB (tzv. navijači GNK Dinama), odigrana je utakmica pulskog i zagrebačkog prvoligaša, u kojoj su najupečatljiviji dojam opet ostavili navijači oba kluba.

Susret je započeo skandiranjem obje skupine „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a BBB su osim skandiranja „Hoćemo izbore“, istakli i transparent s prekriženom slikom Zdravka Mamića. Inače „HNS pederi, nogomet ste sjebali čulo se u još nekoliko navrata – u 42. i 60. minuti Demoni, a u 61. i 64-oj BBB. Glavni lik nekorektnog navijanja opet je bio Zdravko Mamić, izvršni predsjednik GNK Dinama, kojemu BBB skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ (8., 9., 60. i 73. minuta). Uz ova, u 35. minuti čula se pjesma BBB-a „Pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave“ , a slijedilo je u 44-oj „Mamiću, Mamiću, jebemo te mi, ti nisi Dinamo, Dinamo smo mi“, da bi svoju netrpeljivost i mržnju zaključili u 61. minuti uzvikujući „Zdravko Mamić, srpsko kopile, Zdravko Mamić srpsko kopile“, a sam kraj utakmice opet je bio upućen HNS-u s već notornim skandiranjem.

Napominjemo da se za vrijeme utakmice ni jednom nije oglasio službeni spiker, odnosno delegat utakmice, s upozorenjem navijačima da su njihove poruke rasističke i ksenofobne, i da im nije mjesto na sportskim borilištima!

HNK RIJEKA – NK OSIJEK  2 : 1

Utakmica 17. kola Prve HNL odigrana u ponedjeljak, 1. prosinca 2014. u 18.00 sati na stadionu Kantrida u Rijeci. Oko 3.000 gledatelja došlo je, po kišnom i hladnom vremenu, na Kantridu promatrati susret HNK Rijeke i NK Osijeka. Armada, navijačka skupina HNK Rijeke, okupila je, bez obzira na uvjete, više od 500 svojih pripadnika, dok gostujući navijači nisu zamijećeni. Kuriozum Armadinog navijanja svakako je činjenica da su se tijekom cijele utakmice „obračunavali“ s HNS-om i Zdravkom Mamićem. Tek u jednom trenutku čulo se pogrdno skandiranje na račun Osječana, kad su u 25. minuti uzvikivali „Osječke pičke“.

„HNS pederi, nogomet ste sjebali“ orilo se već u 1. minuti, a zatim u 25., 24., 69. i 85. minuti. Sve učestalije skandiranje „HNS mafijo, gotovo je, gotovo“ odjekivalo je Kantridom u 14., 19. i 37. minuti. U 14. minuti nije ostao pošteđen ni predsjednik HNS-a, Davor Šuker, kojega Armada „časti“ sa „Šukeru, Turčine, napuši se kurčine“. Riječki su navijači svako malo sipali uvrede na račun Zdravka Mamića, pa su tako u 23. i 55. minuti skandirali „Jebo vas Mamić“, a u 37-oj „Mamiću, Cigane“, a vrhunac uvredljivog izvikivanja uslijedio je u 23., 29. i 69. minuti kada se orilo „Mamiću, Mamiću, govno smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo, majmune, pederčino“ . Nisu bili pošteđeni ni policajci kojima se skandiralo „Hrvatska policija, mito i korupcija“ (59. i 85. minuta). I ovom se prilikom Kantridom orilo vulgarno pjevanje „Kako je dobro, jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu…“, a nisu izostali ni pirotehnički efekti.

U 59. minuti zapaljeno je nekoliko bengalki, u 60-oj se čula jedna petarda i pale se bljeskalice, od kojih  sedam-osam u 66. minuti završava na tartan stazi.

Sve ovo navijačko ponašanje nije zavrijedilo ni upozorenje, a kamoli opomenu odgovornih osoba. Na taj se način  nastavlja kontinuirano ignoriranje Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, kao i Akcioni plan HNS-a, na što je HHO upozoravao u više navrata.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Guest
    #1 Guest 5 prosinca, 2014, 04:46

    U nogomet se ne upuštam no pratim naslove iz kojih je sasvim razvidno to da gospodin Mamić ipak nešto konkretno stvara .Dakle isti gospodin nije otuđio nikakve dijamante ,nije otuđio cca 12 tona zlata iz trezora NBH,nije se obogatio na tuđoj nevolji provodeći ikakove ovrhe,nije plijenio nekretnine ,ni na koji način nije sudjelovao u pretvorbama i nije mi poznato da je otkupio ikakovu židovsku imovinu i to dan prije nego li je stupio na snagu zakon o denacionalizaciji, prema tome u nabrojenome nije sumljiv i sporan.Dakako razvidno je da je on veoma snalažljiv čovjek i to je po mnogima njegov krimen .

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code