MUZEJ DŽAMONJA

MUZEJ DŽAMONJA

5. ožujka, 2013.

park-prosinackih-zrtava-e-novine

U utorak, 5. ožujka, u Atelieru Džamonja, Jurkovićeva 23,  svečano je potpisano Pismo namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta Muzej Džamonja.

Pismo namjere potpisuju Sonja i Fedor Džamonja, kao vlasnici Zbirke Dušana Džamonje, u ime Istarske županije, župan Ivan Jakovčić, te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić  u ima Grada Zagreba.

Cilj je ovog sporazuma da se u konačnici istarskoj, zagrebačkoj, hrvatskoj i svjetskoj javnosti predstave iznimna djela i zbirke jednog od najuglednijih europskih umjetnika.

Dušan Džamonja je rođen u Strumici 1928., ali odrastao je u zagrebačkoj Dubravi.U kući Džamonjinioh roditelja 1941. održana je znamenita V.zemaljska konferencija SKJ. Za  vrijeme bivše Jugoslavije dugo se današnja Kapucinska ulica zvala V.zemaljske konferencije, a u kuću Đžamonjinih roditelja  bio je muzej nazvan po spomenutoj konferenciji.

Muzaja više nema, a na Džamonju u Dubravi podsjeća spomenik Prosinačkim žrtvama 1943. podignut 1960. u parku pored starog okretišta. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Pila
    #1 Pila 11 ožujka, 2013, 07:03

    Tito&Džamonja, najtalentiraniji bravari(metalci)

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code