MIRNO 6. KOLO PRVE HNL

MIRNO 6. KOLO PRVE HNL

26. kolovoza, 2014.

HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 6. kola Prve HNL te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK OSIJEK – HNK HAJDUK 2 : 0

Utakmica 6. kola Prve HNL odigrana je u Osijeku u nedjelju, 24. kolovoza 2014. u 19.00 sati, na stadionu Gradski vrt, pred oko 5.000 gledatelja. Među njima su se isticali pripadnici navijačkih skupina – Kohorte (NK Osijek), kojih je bilo gotovo 1.000, te dvostruko manje članovaTorcide (HNK Hajduk), njih oko 400-500.

Susret je obilježen stalnim i žestokim navijanjem obje skupine, s nekoliko ispada mimo normi i pravila sportskog navijanja. Kohorta je u više navrata (11., 14. i 79. minuta) skandirala „Gazi, gazi tovara“, te „Tovarske pičke“ (12. i 63. minuta), što se tretira kao regionalni rasizam. Također, Kohorta u nekoliko navrata pjeva „Jebi se, jebi Splite, Osijek je šampion“ (37. i 90. minuta), a u 14. minuti skandiraju Splićanima „Cigani, Cigani“.

Ni Torcida nije štedjela grla pa u 14., 28. i 85. minuti skandiraju „Osječke pičke“, a u 33. uzvraćaju Kohorti s „Osječki Cigani“. Sve to u dva navrata (14. i 85. minuta) pojačavaju dodatkom „Jebo vas Mamić“. Inače,učestalo skandiranje vodstvu HNS-a, „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ čulo se sa strane Kohorte samo u dva navrata – u 41. i 88. minuti.

Ni ovom prilikom nisu izostali pirotehnički ispadi. Torcida u 64. minuti priređuje pravu bakljadu sa desetak zapaljenih bengalki, od kojih je jedna bačena na tartan stazu, a Kohorta uzvraća u 68. minuti paleći 2-3 baklje i jednu dimnu kutiju.

NK LOKOMOTIVA – HNK RIJEKA 2 : 1

Utakmicu između Lokomotive i Rijeke pratilo je oko 1.000 gledatelja od kojih pristaše NK Lokomotive nisu viđeni, dok je pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka) bilo gotovo 200.

Utakmica je protekla korektno, u sportskom ozračju, samo se u 30., 68. i 69. minuti čulo skandiranje pripadnika Armade „HNS pedri, nogomet ste sjebali!“ i „Jebo vas Mamić!“, a pri samom kraju utakmice, u 80. i 83. minuti vikali su: „Purgerske pičke!“.

GNK DINAMO : NK ZAGREB 1:1

Utakmica je odigrana u Zagrebu, 24. kolovoza 2014. na stadionu u Maksimiru, u 21.00 sat, pred oko 1400 gledatelja, od kojih je Bad Blue Boysa (Fan club) na sjevernoj tribini bilo oko 50, na istočnoj tribini (BBB,tzv.navijačka skupina GNK Dinamo), njih oko 60, a zapadnu tribinu je ispunjavalo oko 300 navijača.

Isto tako, na zapadnoj tribini primijećena je mala grupa White angels (navijačka skupina NK Zagreba) koji su u 20. minuti vikali: „Mamiću, šupčino!“.

U 19. minuti zapaženo je pjevanje navijača sa sjeverne tribine : „I kolcem, i lancem, i sjekirom u glavu udari, razvali za Dinamovu slavu!“, dok je ostatak utakmice protekao u mirnom, prijateljskom ozračju, bez većih izgreda.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code