MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA PODRŽALO ENERGESTI NEOVISNU ŠKOLU U OSTROGU

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA PODRŽALO ENERGESTI NEOVISNU ŠKOLU U OSTROGU

31. siječnja, 2014.

solari2 Custom

Kampanja za energetski neovisnu osnovnu školu Ostrog uspjela je osigurati potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obje institucije pružit će financijsku potporu projektu kojeg provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Energetskom zadrugom Kaštela, a čiji je cilj postavljanje solarne elektrane na krovu škole.

Prelazak na obnovljive izvore energije učinit će školu prvom energetski neovisnom školom u Hrvatskoj. To donosi mnoge prednosti: škola će osigurati dodatan izvor prihoda prodajom električne energije proizvedene u solarnoj elektrani te će smanjiti potrošnju tradicionalnih izvora energije istovremeno smanjujući svoju emisiju stakleničkih plinova. Ušteđena sredstva škola će uložiti u dodatne mjere energetske učinkovitosti i nova nastavna pomagala.

Za ulaganje u energetski učinkovitu rasvjetu i postavljanje 10 kW solarne elektrane potrebno je ukupno 30.000 dolara. UNDP je osigurao početna sredstva u iznosu od 15.000 dolara te je organizirao crowdfunding kampanju na internetskoj platformi Indiegogo putem koje je do sada prikupljeno preko 6.000 dolara od više od 180 donatora. Ministarstvo i Fond obećali su osigurati i financijsku potporu ovoj inicijativi.

Dodatna sredstva za projekt osigurana su organizacijom „Sunčanog koncerta“ koji je 17. siječnja 2014. održan u Kaštelima na kojem je nastupila grupa TBF i nekoliko lokalnih bendova. Prikupljena sredstva bit će uplaćena na žiro-račun škole i pridružit će se do sada prikupljenim donacijama pojedinaca i poduzetnika iz lokalne zajednice. Indiegogo kampanja trajat će do kraja siječnja i svaka donacija je dobrodošla.

U kampanju su se video porukom (http://vimeo.com/84938974) i uplatom uključili i pjevači Hari Rončević, Saša Antić, Mirela Priselac Remi i bend Elemental, a podržali su je i  televizijski voditelji Tihomir Ladišić i Nina Kljenak te saborska zastupnica Mirela Holy.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code