MATOVIĆ, MAROEVIĆ I DEDIĆ U VIP CLUBU

MATOVIĆ, MAROEVIĆ I DEDIĆ U VIP CLUBU

9. travnja, 2013.

borges 08042013 PR625

U utorak, 9. travnja u 20 sati  u Vip  clubu  Goran Matović  i Tonko Maroević uz glazbenu podršku Arsena Dedića priređuju dramski kolaž “Ogledala” sastavljen od fragmenata Borgesova djela.

Scenski kolaž  “Ogledala” koncipirao je  Goran Matović kao dinamično preplitanje ispovjednih tonova i temeljnih simbola izvučenih iz bogatoga i obilnoga opusa Jorgea Luisa Borgesa. U svrhu jače polarizacije elemenata, pa i naglašavanje ideje međusobnoga  zrcaljenja svih sastojaka, poslužio se i filmskim ulomcima, zatim snimljenim i tehnički modificiranim glasovima, a svojevrsnu poveznicu , odnosno primjerenu ritmizaciju cjeline i emotivnu pratnju ključnih mjesta potražio je u glazbi, našavši u Dedićevim rješenjima i ostvarenjima adekvatne korelative.

Služeći se tehnikama kolažiranja i montaže, Matović je proveo visoki stupanj fokusiranja na tekst kako bi iz slojevitosti  i magijske privlačnosti motiva složio takvu kombinaciju poetskih i biografsko- esejističkih fragmenata i pasusa koji bi u novom preslagivanju i preispitivanju očuvala cjelovitu, nenadmašnu otajstvenost Borgesova djela. Osim toga Matović, uvodi na scenu Drugog, sugovornika u liku esejista, komentatora, kazivača odabranih momenata iz Borgesova djela. Na taj se  scenski izazov vrlo spremno odazvao Tonko Maroević,  Matovićev ravnopravni, no po načinu svjedočenja drugačiji scenski partner. Bez sumnje na djelu su dvojica izvođača i koautora koja su pristupila Borgesovu djelu s poštovanjem i odgovornosti za svaku izgovorenu riječ.

Predstavu “Ogledala”  kazališni trojac Matović – Maroević – Dedić  izveo je premijerno u okviru Splitskog ljeta u Dioklecijanovim podrumima 2007. godine.T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code