LUKAŠENKU ZABRANJEN DOLAZAK NA OLIMPIJADU U LONDON

LUKAŠENKU ZABRANJEN DOLAZAK NA OLIMPIJADU U LONDON

26. srpnja, 2012.

lukasenko

Predsjednik Aleksanadar Lukašenko je na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Evropsku uniju zbog kršenja međunarodnih normi na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji 19. decembra 2010. godine i zbog represije nad demokratskom opozicijom, izjavila je AFP-u glasnogovornica ambasade Inna Romaševskaja.

“Ova zabrana je još na snazi i ostat će za vrijeme trajanja Olimpijskih igara u Londonu, koje će se održati od 27. srpnja do 12. kolovoza”, dodala je glasnogovornica.

Evropska unija je u siječnju 2011. godine odlučila da zamrzne imovinu i vizu predsjedniku Lukašenku i zvaničnicima i suradnicima bliskim režimu zbog represije nad opozicijom.

Evropska unija je pojačala svoje sankcije i spisak obuhvaća više od 200 osoba čija su dobra zamrznuta i kojima je zabranjena viza.

Bjelorusko predsjedništvo, na pitanje AFP-a, odbilo je bilo kakve komentare. “Ne komentiramo ovakve stvari”, izjavio je glasnogovornik.

Na vlasti već 18 godina, Lukašenko, koji je istovremeno i predsjednik Olimpijskog komiteta ove bivše sovjetske republike, prisustvovao je Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i Zimskim igrama u Naganu 1998. godine. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code