LAŽNI BRANITELJ U MREŽI SLUŽBI

LAŽNI BRANITELJ U MREŽI SLUŽBI

28. kolovoza, 2012.

 

 

obestecenje-zrtava-holokausta-ne-znaci-da-je-hrvatska-sljednica-ndh-slika-479259Put do slave Orsata Miljenića  2.dio

Piše: Mihovil Tomić

Nakon što je diplomirao, Orsat Miljenić je radio na Pravnom fakultetu u Zagrebu kao asistent do 1995.Orsatovim ljudima s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a to je uglavnom današnji kružok premijera Zorana Milanovića, svakako treba pridodati i Miljenićevog brata koji je bio Josipovićev asistent.  

Dolaskom u diplomatsku službu pri hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj Miljenić upoznaje mr.sc. Ivana Bandića, danas veleposlanika u Budimpešti. Te 1996., Ivan Bandić dolazi u Haag, službeno kao obavještajac  HIS-a pod diplomatskim coverom. Neslužbeno, kao «špicl» zadužen za kontroliranje odvjetnika, optuženih, svjedoka i novinara – kako se nitko od njih ne bi istrgnuo iz mreže, a o čemu je pisala i novinarka Jasna Babić.  Budući da taj diplomat nije govorio, a ni razumio niti jedne riječi bilo kojeg stranog jezika, Orsat mu je bio prevoditelj u prvim kontaktima, a prema glasinama navodno se nije znao ni akreditirati za posjet Sudu. Zahvaljujući tome što je bio Bandićev potrčko s diplomatskim statusom III tajnika hrvatskog veleposlanstva u Haagu, Orsat upoznaje Antu Damjanovića, Blaškićeva kuma i velikog prijatelja Ivana Bandića, a preko njega, tijekom 1999. upoznaje HSLS-ovsku ekipu koja je 2002.politički odstrijelila Budišu (Goran Granić, Jozo Radoš, Goranko Fižulić). Podsjećamo kako je u jesen 1997. godine došlo u HSLS-u do raskola na “domoljube” i “liberale”. Gotovac je osnovao Liberalnu stranku (LS), a Budiša se vratio na čelo HSLS-a. Nakon raskola u HSLS-u, Orsata Miljenića službeno broje kao dio kvote liberala. Ne zna se tko je otvorio stranku udbašima: je li sam Budiša računao da će mu udbaši pomoći da osvoji vlast, kao što su neki drugi udbaši pomogli Tuđmanu? I zaista, HSLS je ušao u koaliciju sa Ivicom Račanom i dokopao se komadića vlasti. Budišu su “njegovi” nagovorili da uđe u predsjedničku kampanju – time su sami dobili bolje pozicije u tadašnjoj Vladi. Račan je savjetovao Budišu da vodi umjerenu kampanju, pa je nekadašnji žestoki  studentski vođa postao blijed i neprepoznatljiv – potukao ga je tada marginalni Stipe Mesić.

Mogućnost da Budiša postane predsjednik uplašila je korumpiranu administraciju Republike Hrvatske. Zamislite slučaj da su Tuđmanovi transkripti došli u ruke Budiši. Kao mogući predsjednik Republike Hrvatske, Budiša bi uočio nagodbu partijaša, udbaša, inozemne jugoslavenske agenture i podzemlja.

KODNO IME LIVNJAK

Ante Damjanović, Šuškov čovjek kodnog imena «Livnjak» zadužen za nadzor Budiše i HSLS-a, katapultirao je Orsata Miljenića nakon 3. siječnja 2000. Orsat postaje predstojnik Ureda Vlade Republike Hrvatske za suradnju s MKS-om u Haagu. Šefuje mu nitko drugi nego «Gogo» Granić. Pokojni Ivica Račan je glavom bez obzira bježao od MKS-a, pa je «služba» lako mogla staviti to u ruke svog provjerenog čovjeka, umjerenog katolika, asketa bez prohtjeva i predanog svakom poslu koji mu je dodijeljen (ili mu je odabran?).

Istodobno, u to vrijeme,  Ivan Bandić po dolasku u Haag i ispipavanju terena „uklizava“ službenici Tužiteljstva MKS-a – Romani Vlahutin, današnjoj ekskluzivnoj savjetnici za vanjsku politiku predsjednika Josipovića. I tu počinje njihov dugogodišnja veza, o čemu se mjesecima sa zgražanjem priča po svim međunarodnim ali i zagrebačkim „tajnim“ službama. Tada su započela govorkanja da nije kvaka u tome da je Ivan Bandić za državne pare „bario“ hašku koku, pod legendom vrbovanja za hrvatsku stvar, nego da je preko nje dostavljao kompromitirajuće materijale protiv drugih optuženika a u korist hrvatskih optuženika. Romana Vlahutin, usput se  davala dušom i tijelom glavnim zvijezdama Tužiteljstva, neovisno o zemlji podrijetla  da bi na kraju navodno  završila kao američka suradnica. U ljeto 1998. u sklopu obračuna SIS-HIS pojavila se SIS-ova predstavka o Bandićevim «aktivnostima» u Haagu, Očekivano, predstavka je bila pamflet, garnirana nizom nerealnih teza, ali sa zanimljivim podacima. U pitanju nije bilo samo to hoće li Ivan Bandić biti vraćen u Hrvatsku, nego i odnos HIS – SIS u hrvatskoj obavještajnoj zajednici. Nakon završnih konzultacija u Zagrebu Ivan Bandić se vraća u Haag, ali nakon par mjeseci doslovce bježi u  Zagreb,  jer su mu zakucala na vrata dva gospodina iz nizozemske policije,  koji su ga pozvali na kavu jer je činio neke radnje protivne diplomatskom statusu.

U tom trenutku je, kao kolaterala, lagano mogao pasti i Orsat Miljanić,  tada već savjetnik, jer se i njega spominjalo u predstavci.  SIS ga je pokušao zavrbovati, međutim u intimnom društvu  Miljenić je javno izjavljivao kako je uspio sačuvati nevinost!? Ostao je tada neokrznut.

Tko god je došao u Haag – SIS, HIS, miss… svjedok, ministar, novinar, agent, kontraagent – trebao je Orsata jer  nitko nije znao ni beknut na stranjskom jeziku. Pa akreditacije na sudu, restorani, hoteli… A i friški tračevi, u najvećem povjerenju, o onima iz drugog tabora… I takoje trenutačni ministar pravosuđa postao važan.

 OD HAAG-a DO SESVETSKOG KRALJEVCA

Orsat Miljenić je bio upetljan u slučaj Blaškić. Lažnim dokumentima  MUP-a, HIS-a i MORH-a temeljem kojih je Blaškić izvučen izvan zidina Haaga, a ukopan Dario Kordić. Pa u sakrivanje ubojica iz Ahmića, Ivice Rajića… Tijekom 2001. Orsatova desna ruka u Uredu Vlade Republike Hrvatske za suradnju s MKS-om u Haagu postaje suzupovac Mile Cindrić.  U taj krug ulijeću Kotromanović, Dušan Viro i novinar Igor Alborghetti, kao link za cijeli EPH. Svi ovi Damjanovićevi prijatelji i suradnici postat će Orsatovi klijenti u njegovoj odvjetničkoj kancelariji.

Orsat je u toj fazi transmisija između Tužiteljstva u Haagu i Gorana Granića, odnosno Ante Damjanovića i Joze Radoša. Jozo Radoš je čak organizirao i “specijalni tim” koji je bio na usluzi haškim istražiteljima u svojstvu vodiča kroz najtajnije vojne arhive MORH-a. Cijelu operaciju u MORH-u vodio je njegov pomoćnik za sigurnost Mladen Ružman. Taj posebno odabrani “specijalni tim” za selekciju dokumenata i vođenje haških istražitelja, predvodio je Damir Stručić, kasnije nagrađen mjestom šefa SIS-a, dok je otpremanjem dokumenata koordinirao Vlado Rendulić. Orsat  je znao da se tu stvara karijera, radio je  što je tebalo  i postao je dio unutarnjeg kruga. Kontinuirano  kontaktira  s Goranom Granićem, već devet godina šefom izmišljenog, nepotrebnog, ali jako unosnog Instituta „Hrvoje Požar“. Jednom mjesečno zajedno ručaju.  

ANATOMIJA ZLOČINA

Prve pojedinačne istrage za Hrvatsku otvaraju se 2003./04. paralelno s tim i uloga HV-a u završnim operacijama u BiH pa se niz hrvatskih vojnih osoba našlo u panici zbog aktivnosti istražitelja iz Haaga. Kotromanović, na primjer, kojega ne muči „Oluja“ i svjedočenje o generalu Gotovini, nego vlastita uloga u operaciji Mrkonjić, grada tijekom „Južnog poteza“. Orsat je u pravosudnim krugovima prodavao priču da je pomagao Kotromanoviću na zamolbu Ive Josipovića. Od tih dana  u Sesvetskom Kraljevcu se već godinama redovno sastaje društvo oko roštilja: Damjanović, Radoš, Kotromanović, Viro i još neki.

Angažmanom glasnogovornika Dušana Vire. Zagrebački holding isplatio je u 2011. 9,250.400 kuna za pedeset zagrebačkih odvjetnika i odvjetničkih ureda koje je angažirao kao vanjsku pravnu pomoć. Na popisu su gotovo sva zvučna pravnička imena, među kojima i sadašnji ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Dušan Viro, autor je knjige o Slobodanu Miloševiću  pod naslovom “Anatomija zločina” s ekskluzivnim dodatkom – autentični transkripti telefonskih razgovora Slobodana Miloševića koji zapremaju više od 200 stranica za koje se vjeruje da su prošli kroz ruke Orsata Miljenića. Osim Virine knjige Orsatovo ime  kao i njegov ured  spominje se i u knjizi “Bitka za Vukovar” autora Davora Marijana u fusnoti pri ctiranju izvora građe i to pod nazivom pismohrana Ureda za suradnju s Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom. Autor te knjige posebno navodi imena osoba i zahvaljuje za pristup izvornoj građi iz tog razdoblja i posebno naglašava da su uporabu  dokumentacije uz ministra omogućila sljedeća gospoda: Jozo Radoš,  Ante Damjanović,  Sendi Radić, Branko Mihaljević, Šimun Penava i  Branko Turić.

U KULJIŠEVOM DRUŠTVU  IZ ESPLANADE

Trenutačni minister pravosuđa je sudjelovao  u ratovima  za vlast nad HRT-om i to na nekoliko pozicija – od tajnih, preko drugih u sprezi s političarima, pa sve do raznih malih i nevažnih podzemnih skupina. Najzanimljivija je ona, koja se već djeluje duže od godine dana kao tajno društvo pretencioznog, intelektualno za Hrvate tipičnog, snobovskog naziva Le cercle Esplanade (LCE), a sastaje se svakoga prvoga četvrtka u mjesecu u salonu Regent Club Boardroom u hotelu Regent Esplanade Zagreb na tajnim tzv. ‘sesijama konferencijskog ciklusa posvećenog problemima elektronskih medija u Hrvatskoj’. Na čelu tog društva nalazi se njegov ‘organizator’ novinar Denis Kuljiš, utemeljitelj i čelnik tajnoga društva Le cercle Esplanade.

Društvo broji 20 djelatnih i dva pričuvna člana. Djelatne članove društva  navodimo redoslijedom kojim su navedeni u tajnim zapisnicima koje redovito sastavlja organizator  Denis Kuljiš. To su  nezavisni producent Saša Runjić, Aljoša Roksandić (Digitel), Marijan Jurleka (Styria), Tin Pažur (GO SDP), Dario Vince, Goran Beus Richenberg (HNS), Milan Živković (SDP), Dražen Mavrić (Nova TV), Dubravko Merlić, Dean Šoša (HTV), Mirjana Rakić (HTV), Siniša Svilan, Tihomir Ladišić, Zoran Šprajc, Dražen Rajković, Nada Zgrabljić Rotar, Romano Bolković i Alemka Lisinski.

KAKAV MINISTAR, TAKAV I BRANITELJ

Orsat Miljenić je sudionik je Domovinskog rata u pričuvnom sastavu MUP-a 2. gardijske brigade. U registru branitelja navedeno je: Orsat Miljenić –  2. gardijska brigada – Sisak : 01.12.1995. –  09.02.1996. Bio je branitelj, odnosno branio je Hrvatsku par mjeseci nakon rata. Upisan je u registar branitelja ne samo nakon obustave vatre u Domovinskom ratu, nego i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Bilo bi dobro da resorni ministar, Fred Matić, pojasni hrvatskoj javnosti, ali i glavnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske kako je to moguće.

Na isti ili na sličan način «Služba» je mnogima „podebljala“ biografije. Tako, na primjer, čuveni moralist i prethodni ministar pravosuđa naše zemlje a sada pomoćnik glavnog tajnika UN-a u New Yorku, Ivan Šimonović također je «dragovoljac» Domovinskog rata i to kao pripadnik 100. brigade koja se samo jednom postrojila u zagrebačkom Maksimiru i nakon toga puštena svojim kućama.T

11 komentara

Uskoči u raspravu
 1. sdb
  #1 sdb 3 rujna, 2012, 09:34

  u tekstu jos fale markica,perkovic i nobilo ali i dijana culjak buduci joj je otac bio djelatnik sdb mostar. zbog toga je i izuzeta iz slucaja core medija i slucaja svilan.radi toga selebajevi roditelji s razlogom pitaju uskok i m.bajica zasto je samo njihov sin pod istragom i optuzbom a ne i dijana culjak…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 31 kolovoza, 2012, 11:20

  [quote name=”Guest”]Tko je ovom radio sigurnosnu provjeru za NATO nakon sto smo usli u taj vojni savez?[/quote]
  Slučajni ministar u slučajnoj Vladi slučajne zemlje.Najzanimljivije od svega u tekstu je impresivni životopis predsjednikove vanjskopolitičke savjetnice.Pa, čestitamo druže predsjeniče na izboru…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 31 kolovoza, 2012, 05:32

  Tko je ovom radio sigurnosnu provjeru za NATO nakon sto smo usli u taj vojni savez?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 29 kolovoza, 2012, 18:15

  Manje više sve je tako, ali odakle vama kretenima ideja da su Tuđmanu pomogli udbaši da dođe na vlast ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Guest
  #5 Guest 29 kolovoza, 2012, 12:46

  Tragikomicno je da jedan polupismeni Branko Turic iz MUP-a kroji sudbinu Hrvatske!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Guest
  #6 Guest 28 kolovoza, 2012, 17:38

  E moj Zorane…Takve stvari se dogadjaju kad ti Nino Pavic bira ministre i formira Vladu…Ako si se znao izivljavati na Mireli Holy onda ovog genijalca na prvoj sjednici Vlade potjeraj i usput pripremi transportni avion s letom prema Haagu.Ako je nas avion slucajno u kvaru zicaj amere da ti posude jedan transportni Herculess na trosak naseg drzavnog proracuna.Zoky,nemoj si previse umisljat da ce ti narod ali i tvoji sdpovci dati jos vremena i kredita za takve greske.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code