KRLEŽA JE ROĐEN 7.7. U 7 UJUTRO

KRLEŽA JE ROĐEN 7.7. U 7 UJUTRO

26. lipnja, 2013.

fiatal krleza1929

Drugi Festival Miroslav Krleža od 1. do 7. srpnja

Napisao: Goran Matović

Drugi Festival Miroslav Krleža održat će se u povodu 120. obljetnice Krležina rođenja (7. srpnja 1893./2013.) od 1. do 7. srpnja, i to većinom u autentičnim prostorima autorove kuće na Gvozdu 23 (Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža). Pored toga što je namjera Festivala, u prvom redu, kako ističe njegov ravnatelj, dostojno obilježiti 120. obljetnicu Krležina rođenja, dodatno i est/etički citatno kontekstualizira Krležinim tumačenjima što to zaista donosi Europa danas.

Drugo zdanje Festivala otvara se Agramerskim prolaznicima (autor događanja: Goran Matović). U utorak, 2. srpnja (i u srijedu, 3. srpnja) slijedi Evropa danas: glasovi, pojave, lica, osobe (redatelj: Zlatko Sviben) gdje se cjelina Krležina eseja Evropa danas (1933.) u manjem dijelu dopunjuje rečenicama iz njegova zapisa Na motiv klasne svijesti, o kojoj se govori i piše u posljednje vrijeme, kao i onima iz Glembajevih (Nadopuna prvog čina), Na rubu pameti i Zastava te stihovima iz balade Planetarijom. Za srijedu, 3. srpnja, predviđena je promocija skraćenoga izdanja knjige S Krležom iz dana u dan I-II. Enesa Čengića. Nadalje, u četvrtak, 4. srpnja, slijedi projekt Castellice: uvod (autorica projekta: Mani Gotovac). Istoga dana bit će otvorene i dvije izložbe: Europski Krleža u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i izložba Portreti Miroslava Krleže u Muzeju grada Zagreba.

KRLEŽA U PET UJUTRO

U petak, pored toga što Hrvatsko društvo pisaca održava znanstveni skup u povodu 120. obljetnice Krležina rođenja, gostuje i beogradska predstava Izlet u Rusiju u dramatizaciji  Miroslava Belovića (1927–2005) i režiji Jovana Ćirilova. Izlet u Rusiju pripada kazališnom ciklusu Rizik koji CZKD (Centar za kulturnu dekontaminaciju) s uspjehom ostvaruje od 2007. godine. U subotu je organiziran prijevoz autobusom do Varaždina na predstavu Tri kavaljera frajle Melanije (režija: Georgij Paro). Scensku adaptaciju Krležina romana Tri kavaljera frajle Melanije, koju potpisuje Georgij Paro, ujedno i redatelj predstave, HNK u Varaždinu praizveo je 24. travnja 2013. godine. Time su se obilježile dvije značajne obljetnice: 140. obljetnica otvorenja zgrade varaždinskoga Kazališta i 120. obljetnica rođenja Miroslava Krleže, najizvođenijega autora u povijesti HNK u Varaždinu (riječ je o dvadesetoj premijeri Krležina teksta). Za isti je dan predviđen i Razgovor u Krležinom vrtu (sudjeluju: Rade Šerbedžija, Nikola Petković i Goran Matović) kao i projekcija dokumentarnoga filma Serbus Krleža redatelja Željka Senečića.

 Nedjelja se otvara glazbeno-scenskim događanjem Krležine adrese (studenti/ice Hrvatskih studija i polaznice Centra za ženske studije; voditeljice studentskih skupina: S. Marjanić i D. Zima) s početkom u 5 sati ujutro u Radićevoj 7 (kod Krležine rodne kuće), koje će završiti u 7 sati ujutro (u vrijeme Krležina rođenja: 7. srpnja 1893. u 7 sati ujutro) na Krležinu Gvozdu gastronomsko-nadrealističkim susretom gdje će u neformalnom razgovoru evocirati svoja sjećanja na susrete s Krležom svi dobrodošli krležolozi/krležologinje, krležijanci/krležijanke i krležofili (npr. Silvana Čengić Voljevica, Latica Ivanišević, Jolán Mann), a glumci/ice će izvoditi fragmente iz Krležina opusa.

Ovo drugo izdanje Festivala završava “mađarskim programom”, premijerom drame U agoniji u režiji Jánosa Dömölkyja (Kulturni centar Veszprém, Kazalište Petőfi).

TRI SEDMICE

“Dijete je dakle rođeno 7. 7. 1893. u 7 sati ujutro (petak), a čitao sam u Miljukovljevim ruskim Pariškim novinama god. 1938. jula da će se ova astrološko-kabalistička kombinacija javiti opet za nekoliko stotina godina, jer zbroj broja 1893 iznosi 21 (1+8+9+3), a to je opet djeljivo s tri (21:3=7), daje tri sedmice 7,7,7, a sudbina djeteta zapletena u ovom kolopletu od sedam sedmica – nije od ovoga svijeta – završit će svoj život na štakama! Bravo!” Krležino pismo Mati Lončaru, ulomak (usp. zbornik Krleža danas. Prilozi suvremenom promišljanju Krleže, ur. Marina Vujčić i Velimir Visković, 2007., str. 77)

Programska knjižica Festivala dostupna je na web-stranici Muzeja grada Zagreba;  http://www.mgz.hr/ T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code