KRIŽ ŠIME VIDULINA NA UŠČU VUKE U DUNAV

KRIŽ ŠIME VIDULINA NA UŠČU VUKE U DUNAV

2. travnja, 2022.

Riječ je o velikom istarskom skulpturu iz Pule Šimi Vidulinu, (Červari kod Rovinja, 1939.), koji je poput “diverzanata” iz Istre prevozio kamen u Vukovar da bi ga doslovce preko noći, sa svojim suradnicima, podigao, koji je ustvari jedno od njegovih najboljih djela. Skroman i tih, nikada nije isticao i hvalio se ovim djelom, za koje je već odavno trebao dobiti i nagradu za “životno djelo” Grada Vukovara, jer ne postoji razglednica na kojoj nije ovaj prepoznatljivi Križ.

Vidulin se kiparstvom bavi punih 50 godina, a svojedobno je imao i izložbu u zagrebačkim Klovićevim dvorima. Inače, oko 300 njegovih djela izloženo je dosad u javnim prostorima i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Među ostali, napravio je “Hrvatsku pticu”, skulpturu koja je 1992. bila postavljena na mostu kod Limske drage, no iste je godine raznesena eksplozivom

Napisao: Mladen Pavkovič

U Vukovaru, Gradu junaka, postoji nekoliko prepoznatljivih spomen obilježja, ali malo tko zna tko su njihovi autori. Tako se, primjerice, na ušću Vuke u Dunav  nalazi jedno od najljepših spomen obilježja iz hrvatskog Domovinskoga rata  – Križ, koji je podignut 1998., u čast i slavu svim poginulima za slobodu Hrvatske. Na ovom iznimno uspjelom i iznimnom značajnom spomeniku, koji je težak oko 40 tona, a visok čak 9,5 metara, napravljen od dvije vrste kamena-bračkog i pazinskog, uklesani su stihovi na glagoljici “Navik on živi ki zgine pošteno”.

Nove godine

Nema čovjeka koji posjeti ovaj grad a da ne navrati do ovog bijelog Križa,  simbola i uspomene, ali i opomene. Tu se često okupljaju ljudi, ne samo stradalnici i branitelji hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, već i mnogobrojni turisti. Stanu pokraj ovog veličanstvenog Križa, pomole se, zapale svijeće. Čak desetak godina UBIUDR Podravka, na ideju moje malenkosti, kontinuirano, svaku je Novu godinu dočekivala podno ovog Križa. Znalo se okupiti i nekoliko stotina ljudi, pa dok su drugi otvarali šampanjce, jeli, pili i slavili, mi smo nekada i na minus deset i više Celzijevih stupnjeva uporno ovdje dočekivali Novu, jer smo smatrali da se poginule i nestale hrvatske branitelje treba uvijek sjećati, pa čak i onda kad svi slave. Razmišljali smo i o tome kako bi oni koji su  ubijeni, učinili suicid ili su umrli, a bili su sudionici obrane hrvatske Domovine, danas bili sretni jer se ostvario njihov san, obranili smo i stvorili državu! A njih nema! Nema im imena čak ni na jednom od 938 bijela križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, kao ni na jednoj masovnoj grobnici.

Pa, tko je autor ovog iznimnog Spomen Križa, kojem se svi klanjaju? Riječ je o velikom istarskom skulpturu iz Pule Šimi Vidulinu, (Červari kod Rovinja, 1939.), koji je poput “diverzanata” iz Istre prevozio kamen u Vukovar da bi ga doslovce preko noći, sa svojim suradnicima, podigao, koji je ustvari jedno od njegovih najboljih djela. Skroman i tih, nikada nije isticao i hvalio se ovim djelom, za koje je već odavno trebao dobiti i nagradu za “životno djelo” Grada Vukovara, jer ne postoji razglednica na kojoj nije ovaj prepoznatljivi Križ.

Hrvatska ptica dignuta u zrak

Vidulin se kiparstvom bavi punih 50 godina, a svojedobno je imao i izložbu u zagrebačkim Klovićevim dvorima. Inače, oko 300 njegovih djela izloženo je dosad u javnim prostorima i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Među ostali, napravio je “Hrvatsku pticu”, skulpturu koja je 1992. bila postavljena na mostu kod Limske drage, no iste je godine raznesena eksplozivom.

I u dane najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, mnogi će zastati kod ovog Križa, pa možda i spusti koju suzu, za sve one koje više nema.

Stoga, hvala ovom velikom hrvatskom kiparu na svemu što je učinio za dobrobit hrvatske Domovine, iako su ga, po običaju, često sputavali, a da nisu mogao je učiniti još i više.

Nu, sve u svemu Vidulinov Križ na ušću Vuke u Dunav za nas je isto ili slično što je za Francuze – Eiffelov toranj, najpoznatija pariška ikona!

Samo je ipak pitanje: znamo li i koliko cijeniti autore ovakvih i sličnih kapitalnih djela? T

22 komentara

Uskoči u raspravu
 1. comprare patente
  #1 comprare patente 11 prosinca, 2023, 01:45

  comprar carta de conduçao preço, comprar carta de condução verdadeira, comprar carta de conduçao, comprar carta de condução lisboa, comprar carta de condução legal, comprar carta de condução, carta de condução comprar, comprar carta de conduçao, comprar carta de condução em Portugal, comprar carta, comprar carta de condução portugal, comprar carta de condução online, comprar a carta de condução, carta de condução, comprar carta de carro, imt carta de condução, comprar carta de condução no porto

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. comprare patente
  #2 comprare patente 11 prosinca, 2023, 01:36

  comprare patente, Comprare la patente di guida reale e registrata dal nostro sito Web senza scrivere esami o sostenere il test pratico. tutto ciò di cui abbiamo bisogno sono i tuoi dati e saranno registrati nel sistema entro i prossimi otto giorni. La patente di guida deve seguire la stessa procedura di registrazione di quelle rilasciate nelle autoscuole, l’unica differenza qui è che non dovrai sostenere gli esami, comprare patente b.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. acheter permis de conduire
  #3 acheter permis de conduire 11 prosinca, 2023, 01:28

  acheter permis de conduire en ligne, acheter un permis de conduire belge, achat permis de conduire, acheter un permis de conduire, acheter permis de conduire belgique, acheter le permis de conduire, permis de conduire acheter, faux permis de conduire belge, j’ai acheter mon permis de conduire sur internet, acheter son permis de conduire belgique, acheter son permis de conduire légalement, acheter un vrai permis de conduire, acheter permis moto a2, acheter permis moto étranger, Acheter permis de conduire enregistré, acheter permis de conduire enregistré en préfecture forum, permis de conduire légalement enregistré.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Sonnyped
  #6 Sonnyped 6 prosinca, 2023, 06:00

  migliori farmacie online 2023: farmacia online miglior prezzo – farmacie online autorizzate elenco

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. JosephNusly
  #7 JosephNusly 21 studenoga, 2023, 00:00

  erection pills: erection pills – erection pills that work

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. DavidAwamy
  #8 DavidAwamy 7 studenoga, 2023, 19:29

  india online pharmacy: online pharmacy india – indian pharmacy paypal indiapharmacy.pro

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Brianfaics
  #9 Brianfaics 7 studenoga, 2023, 17:05

  medication from mexico pharmacy: mexico pharmacies prescription drugs – best online pharmacies in mexico mexicanpharmacy.company

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Jamesplofs
  #10 Jamesplofs 1 studenoga, 2023, 19:41

  https://kamagra.icu/# sildenafil oral jelly 100mg kamagra

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. EarnestGulky
  #11 EarnestGulky 1 studenoga, 2023, 11:25

  https://kamagra.icu/# Kamagra 100mg price

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Dennisdak
  #12 Dennisdak 9 listopada, 2023, 18:13

  They provide global solutions to local health challenges. https://indianpharmacy.life/# buy medicines online in india

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Francisfug
  #16 Francisfug 11 rujna, 2023, 22:46

  best online pharmacies in mexico: mexican mail order pharmacies – п»їbest mexican online pharmacies

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Freddytep
  #17 Freddytep 19 kolovoza, 2023, 22:15

  buy prescription drugs from india: mail order pharmacy india – buy prescription drugs from india

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Albertgeani
  #18 Albertgeani 17 kolovoza, 2023, 11:26

  top 10 online pharmacy in india: buy medicines online in india – top online pharmacy india

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. JimmyEvema
  #19 JimmyEvema 8 kolovoza, 2023, 04:56

  buy prednisone 20mg without a prescription best price: http://prednisone1st.store/# prednisone 21 pack

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. FRANO MARXISTA
  #20 FRANO MARXISTA 2 travnja, 2022, 12:37

  POŠTUJEM VRIJEDAN RAD I IZVANREDNO UMJETNIČKO DJELO, ALI ONO SAMO PO SEBI POTSJEČA NA KARAKTER TOG DOGAĐAJA O KOJEM KAO SIMBOLU SVEDOČI OVAJ KRIŽ ,DA JE TO BIO KRIŽARSKI ,KRVOLOČNO-KASTINSKO-ZLOČINAČKI RAT SA SVRHOM ISTREBLJA ONIH DRUGIH I DRUGAČIJI.PA ZAR NIJE SRAMOTA OVOG NARODA I NJEGIVIH HTIJENJA DA SE PREDICIRA U TAKVIM SIMBOLIMA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code