KRIM MILJE I POLITIČKA ELITA SU ISTO

KRIM MILJE I POLITIČKA ELITA SU ISTO

16. prosinca, 2013.

 

 

slavko-linic-nacion-100 Custom

Njih 263 ima  preko 30 milijuna dolara i nekoliko tisuća običnih  milijunaša

 

 

Piše:Saša Radović

Demokracija je loš oblik vladavine, ali ne znamo bolji.” – rekao je Winston Churchill. Da je sir Winston kojim slučajem doživio Hrvatsku, promijenio bi mišljenje o demokraciji. U negativnom smislu, dakako! Hrvatska demokracija izdvojen je slučaj, jedinstven u vremenu i prostoru – i zaista se teško može nazvati demokracijom. Nigdje se kao u Hrvatskoj, u tako kratkom razdoblju – nije sloj jednakih razdvojio u enormno bogate i u enormno siromašne. U odnosu na broj stanovnika Hrvatska je prvak tranzicijskih zemalja s 263 multimiljunaša (svaki ima preko 30 milijuna dolara) i s nekoliko tisuća „klasičnih“ milijunaša. Čak ni Putinova Rusija nema takav omjer.

Danas, nakon 23 godine hrvatske „demokracije“, možemo detektirati nekoliko kritičnih točaka. No, te kritične točke lako je primijetiti – ali teško ispraviti.

 

OGRANIČENJE DEMOKRACIJE

Duboki rascjep u posrnuloj nam državi odražava se ne samo na materijalnom planu, nego i u svjetonazorima. Hrvatska je podijeljena kao nikad do sada i puca po svim šavovima. Uz pregolemu administraciju, nezaposlenost i nikakvu proizvodnju – država se na aparatima za disanje održava još samo na zaduživanjima iz inozemstva. Sve su vidljivije kancerogene komponente naše „nazovi demokracije“. Razmotrit ćemo dvije; trajanje izbornog mandata i  referendume. Te dvije komponente inače su legalne u demokratskom svijetu, ali u okružju umrežene hrvatske vlasti i krim miljea – razorne su.

Mandat, izborno razdoblje od četiri godine u Hrvatskoj – pokazao se potpunim promašajem. Razlog je kriminalno bogaćenje elite i potpuno ignoriranje naroda. Cilj zastupnika u Hrvatskom saboru je doći na jednu ili nekoliko sjednica tijekom četiri godine u polupraznu sabornicu. I brati masne prihode i beneficije! Kerum je dva puta posjetio sabornicu i četiri će godine brati saborsku plaćetinu i koristiti mnoštvo privilegija. A, Kerum nije usamljen slučaj. Svaka garnitura izbornih pobjednika mislila je i misli – samo na osobne interese. Sve ostalo u drugom je planu, posebice benefit naroda. Od prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana koji je otvorio Pandorinu kutiju “kupnjom” Kaptol banke svome unuku za tri milijuna DEM – hrvatski politički milje, najvećim dijelom pretvorio se u krim milje. Ne treba gledati samo u prošle mandate, sve je isto, dovoljni su današnji Kukuriku harači i svakodnevni novi i novi nameti. Uz zaštitu elite, vlast proždire samo najsiromašniji sloj građanstva.

Izborne mandate od četiri godine u Hrvatskoj treba mijenjati u mandate zavisne o volji i podršci građana. Potrebno je omogućiti učinkovitu provedbu te volje. 70 posto građana ne podržava aktualnu vladu RH – ali ona grabi dalje!!! To treba hitno mijenjati.

Veliki problem hrvatske budućnosti su i referendumi, pojam koji je samo na trenutak izborio svoje postojanje. Inertna hrvatska vlast sve do prijelomnog referenduma Inicijative “U ime obitelji“ nije mnogo brinula o referendumima. Volja naroda bila im je sve do današnjeg predkolapsa zadnja rupa na svirali, no to više nije. Elita je više nego ikada zabrinuta za svoju nezakonito stečenu imovinu. Iako je to zabranjena tema u svim režimskim medijima – konfiskacija opljačkanog sve je realnija postavka skore budućnosti. Vlast polako, ali sigurno shvaća da referendumi postaju opasnost njihovog opstanka, a samim tim postaju i opasnost za njihove sumnjive stečevine.

Referendumi koji mogu promijeniti Hrvatsku i zaista je pretvoriti u pravnu državu – velika su Baba Roga hrvatske elite. Referendum o ćirilici samo je na prvi pogled benevolentan – no za hrvatsku vlast – bio bi katastrofa. Sljedeći prvi, drugi ili sedmi referendum bio bi izjašnjavanje o njima samima. Zbog toga vlast mora povući poteze koji OGRANIČAVAJU DEMOKRACIJU. Zaštitarska tvrtka bogate političke i krim elite, DORH s Mladenom Bajićem – više nije dovoljna. Moraju uvesti nove mjere zaštite svog kapitala, jer bi neosporni rezultat referenduma bio njihova lustracija i konfiskacija opljačkanog.

 

ZADIRANJE U NOVČANE TIJEKOVE

Teško je pretpostaviti kakve betonske zidove će dame i gospoda s Markovog trga izgraditi ispred referendumskih štandova. Ponajprije bit će to propisivanje nedodirljivosti vlasti, zabrana referenduma o “donošenju i izvršenju proračuna i poreznom sustavu”, zabrana o bilo kakvom zadiranju u novčane tijekove, zabrana ovog ili onog… Najbolji potez manipulatora s Gornjeg grada propisivanje je predložene Odredbe o 50 posto prihvaćenosti svih birača (što nema ni jedna demokratska zemlja svijeta). Na taj način nitko više neće moći mijenjati Ustav – osim njih. U praktičnom smislu – ustavotvorni referendum se ukida! – jer na izbore i referendume u Hrvatskoj izlazi oko 1.700.000 građana. I da svi potvrde referendum – to je manje od 50 posto prihvaćenosti. 

Lukavo, podlo! O referendumu u Hrvatskoj još samo ptice na granama – mogu pjevati! Mogu pjevati i o izlasku Hrvatske iz recesije. Šest država jugoistočne Europe u prvoj je polovini 2013. izašlo iz recesije. Mi nismo! Državni mediji tu vijest kriju kao zmija noge. Šteta što Zoki ne može cenzurirati Internet. Da nema portala ništa ne bi znali što ne smijemo znati. Svekoliki puk bio bi sretniji.

Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko.

 

Anno Domini MMXIII. T

 

23 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ljubo Ćesić Rojs
  #1 Ljubo Ćesić Rojs 21 siječnja, 2014, 14:00

  Eeee “moj” Saša, kad sam ja mogo, bez ikakvih poslijedica, usred Sabora RH (hrama zakonodavstva!) već 1996., smiješeći se, povikati:

  “Tko je šta jamija – jamija je!”

  od tvog riganja žući, ovdje, na “opljačkano i DORH”, nema vajde.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Veglia
  #2 Veglia 18 siječnja, 2014, 00:01

  Farkaš (kao i Nadan Vidošević) ima kuću u Puntu na otoku Krku sagrađenu od zelenog medvedgradskog kamena sa Sljemena, inače geološki zaštićenog. Remetinački bijeli medo je otišao čak i korak dalje, pa je od tog istog zaštićenog kamena dao sazidati pseću kućicu u dvorištu svoje 800m2 velike vile podno odašiljača HRT-a… Zna li pametna glavica Mirele Holy i druge eko-gong udruge nešto o tome?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Puntar
  #3 Puntar 17 siječnja, 2014, 18:51

  Intenziviranjem radova na betonskom kosturu planiranog poslovnog centra na zagrebačkim Vrbanima nastavlja se hvatanje rokova dovršetka velebnoga nekretninskog projekta u koji se suvlasnik medijske kuće EPH Ninoslav Pavić upustio s poznatim oftalmologom i odnedavno političarom, osnivačem Nacionalnog foruma Nikicom Gabrićem. Investitor koji je s izvođačima radova potpisao dva ugovora od 22 milijuna eura je tvrtka Vrbani centar čiji su osnivači Gabrić i Allegheny financial, nekretninska tvrtka u suvlasništvu Ninoslava Pavića, njegovog nekadašnjeg top menadžera Stipe Oreškovića i bivšeg šefa Hypo Consultantsa Damira Farkaša. Allegheny financial nekada se zvao Hypo Consultants i bio grana Hypo banke vezana za nekretninske poslove.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Brahman
  #4 Brahman 16 siječnja, 2014, 17:16

  Gospodinu Gabriću, stižu sve veći iznosi na naplatu raznih bankovnih kredita ulupanih u njegovo “oftamološko poslovno carstvo” (u čak tri države). Zaribalo se izgleda dooobro to “carstvo”.
  Dakle, dalje ne može više sam, i MORA (poput Keruma) u politiku kako bi i on, bio blizu državnog (proračunskog) novca ako, “ne” daj Bože, ustreba … a već mu treba – i te kako. :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Saša Radović
  #5 Saša Radović 16 siječnja, 2014, 16:45

  Zapamtite gospodine Gabrić da “ono što se grbavo rodi, nikada se ne ispravi”. Dok naša karikatura od tužiteljstva (DORH) ne optuži pretvorbene profitere i dok barem jednu nezakonito stečenu imovinu ne vrati Hrvatskoj – sve je uzalud! No, korumpirana i umrežena vlast s kriminalcima ne želi mijenjati status quo (premijer kaže: “ne ćemo ganjati vještice”). Vašoj stranci želim sve najbolje, ali zamjeram ako ne inzistirate na vraćanju opljačkanog.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Nikica Gabrić
  #6 Nikica Gabrić 1 siječnja, 2014, 16:56

  – Današnja kriza hrvatskog društva prije svega je kriza sustava vrijednosti, a tek onda poslijedično ekonomska i politička kriza.

  – Iako se u dijelu hrvatske javnosti nameće rasprava o podjeli društva na “crvene” i “crne”, “lijeve” i “desne”, Hrvatska je danas, prije svega, skup različitih lobističkih intetresnih skupina (domaćih i inozemnih), s kojima politička vlast surađuje i koje nerijetko bezpogovorno sluša na svim razinama jer je korumpirana od donacija za izbore do donacija za projekte.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Nikica Gabrić
  #7 Nikica Gabrić 1 siječnja, 2014, 16:40

  – Futurolozi predviđaju da će do 2050. Amerika biti zemlja zabave, Kina zemlja proizvodnje, Indija zemlja obrazovanja, a Europa muzej.
  Nakon više od 20 godina od osnutka hrvatske države ne znamo reći, niti postići koncenzus oko toga što je to interes Hrvatske kao zajednice. Opće interese smo zamijenili osobnim interesima, pri čemu je na djelu beskrupulozna prvobitna akumulacija kapitala.
  – Političke stranke i moćni sponzori znaju tehnologiju vlasti i uvijek “organizirana manjina” pobjeđuje većinu i na taj način ostvaruju svoje interese. Gotovo 50% ljudi ne izlazi na izbore jer ne žele glasati za ponuđene varijante ili ne vjeruju da njihov glas može nešto promijeniti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. gustirna
  #8 gustirna 27 prosinca, 2013, 17:27

  gabric ,poljednji predsjednik komunisticke omladine biti ce balans između ljevice i desnice!!!!??????hahahahahihihihi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. zen
  #9 zen 21 prosinca, 2013, 08:46

  Da, instalira “ih” zapad ili istok … najbolje se to moglo vidjeti na primjeru Ukrajine kada se tamo doslovno, preko glava cijelog naroda, natjecao zapad (EU & USA) i istok (Rusija & BRICA) tko će prije pridobiti predsjednika Ukrajine (Janukovića) za potpisivanje “veleizdaje”.

  Ajme se magarcima preko kojih se konji tuku.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. entiga
  #10 entiga 21 prosinca, 2013, 06:14

  najzalosnije od svega je da tzv. elita na vlasti ima 100%-nu podrsku tzv zapadnih demokracija. Ta oni su ih iz sjene i instalirali Hrvatima na vlast zbog svojih interesa, to je ocigledno iz “politike”(zadacima) koju provode

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. e bella ciao
  #11 e bella ciao 19 prosinca, 2013, 22:31

  Vedrana Rudan je u pravu – “Hrvatska ne postoji. To je samo komad zemlje u vlasništvu multinacionalnih kompanija”.

  la storia è finita

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Guest
  #12 Guest 19 prosinca, 2013, 22:21

  Da, projekt te “velike Srbije” (“srboslavije”) ustvari je projekt “velike Rusije” jer tamo je odmah pobjego general Kadijević dobivši odmah rusko državljanstvo. Isto je uradila i supruga Slobodana Miloševića, zajedno sa svojim sinom.
  Međutim, nije mi jasno kako je Račan na “sve to” tako naivno pao?
  Tuđman i hr-udbaši nisu htjeli mrvice sa Slobina stola i krenuli su zajedno u stvaranje svog vlastitog carstva … bez oružja (u početku).
  I dobili su ga, uz veliku pomoć zapada kojem se sada moraju odužiti rasprodajom sveg onog što ne mogu sami (ot)kupiti ili ukrasti.
  Klasika, kod “banana-državica”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Malinche
  #13 Malinche 19 prosinca, 2013, 21:06

  A još kad spoznaš da je Račan i partija 90te predala svo oružje TO kojim se moglo naoružati cca 250 tis. ljudi u ruke Beogradu i ostavila goloruk narod i zemlju,pa kad vidiš da je među tzv. 200tinjak najbogatijih najveći dio iz bivše partije i ove novonastale ;zamisliš se tek.I postane ti jasno da tzv. crvena tehnomenagerska jugostruja drma i drmala je zemljom.I to usprkos svim spinovima da su ljudi ginuli zbog Zagoraca,Sušaka i sl ;a ne zbog bratije s istoka koja je nametnula rat željevši granice Virovitica-Karlobag -Zadar;pa i više od toga.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Guest
  #14 Guest 19 prosinca, 2013, 17:32

  Ne moš vjerovat da među desno orjentiranim ljudima nema nikoga koga je spoznaja o tomu šta su nam sve činili od 90. pa na ovamo, dakle – koga je možda zgranula, uvrijedila, razljutila, ta spoznaja. To je fenomen; obično, kad čovjek sazna da ga je netko pljačkao 23 godine, kad sazna da su od njega pravili magarca sve te godine, bilo bi normalno da poludi, da im u istinu .ebe majku i sve do šestog koljena. Te majke poginulih branitelja, je li moguće da njima nije jasno da su ovi mafijaši od njihovih sinova napravili majmune, da su poginuli za Zagorce, Šuške, Čermake, i ostale kriminalce? Čudo neviđeno.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. zen
  #15 zen 18 prosinca, 2013, 22:28

  Ode i, desetak puta veča od Hrvatske, Ukrajina – Rusiji, a kamoli ne, toliko puta manja, Hrvatska – zapadnom prisvajačkom kapitalizmu.
  Pomirite se s “tim” … i prilagodite.

  p.s.
  protiv kapitala, može se boriti samo istim ili večim kapitalom kojeg u Hrvatskoj ¨- NEMA!

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Malinche
  #16 Malinche 18 prosinca, 2013, 14:20

  Pljačka se i sada….zadnji primjer monetzacija autocesta .To je nešto što se kosi sa razumom i logikom; i to ne samo ekonomskom.Moraju predati vrijedan sustav u bescjenje; odrađuju to besramno i nesmiljeno;zemlja je u potpunoj medijskoj blokadi; sloboda govora ne postoji kao niti barem mali dio intelektualne tzv.elite koji se nije prodao i ima kičmu da zove na uzbunu!Hrvatska je ruševina ,miniraju se zadnji temelji i to se radi svjesno.Propušta se na vrijeme reagirati pod devizom “svaka sila za vremena”,ostavštine prošlosti i katoličkog svjetonazora simpromatičnog posebice za našu zemlju.Ta pasivizacija koja je duboko ukorjenjena zahvaljujući i Crkvi na kraju rezultira tragedijom.;zovemo hitnu kad je pacijent već mrtav i nema šanse za oporravak-tad nit svi Hrastvovi,U ime obitelji,doktori,pokreti,stožeri neće imati što spašavati!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. zen
  #17 zen 18 prosinca, 2013, 09:12

  “Prisvajački & financijalizirani kapitalizam” nije uspio stvoriti slobodno tržište i očuvati ekonomski nacionalni suverenitet koji je po logici krađe završio ili završava u suverenitetu inozemnog kapitala. Ideja da ćemo u svojoj državi biti bogatiji, ignorirajući zakone stvaranja novih vrijednosti, doživjela je krah. U tom glavinjanju i posrtanju Tuđman je bar imao autoritet, makar i autoritarni, dok današnje protuđmanovske i antituđmanovske vođe nemaju ekvivalentni demokratski autoritet, koji bi razbaštinjeni narod uvjerio u neku privlačniju demagogiju općeg napretka

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. The end
  #18 The end 18 prosinca, 2013, 08:31

  Vedrana Rudan: Hrvatska ne postoji. To je samo komad zemlje u vlasništvu multinacionalnih kompanija

  Ova država i jest u rukama multinacionalnih kompanija, ali tu činjenicu nužno je proširiti i staviti je u veći kontekst – stvar je daleko gora, jer te multinacionalne kompanije nisu se domogle naše zemlje u nekom tržišnom, “zdravom” ekonomskog procesu – ova zemlja je brutalno oteta iz ruku onih koji su je stvorili i gradili desetljećima, zemlja je postala “samo komad zemlje u vlasništvu multinacionalnih kompanija” zbog ekonomsko-terorističke veleizdaje još nezamislivih proporcija.

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. Nova nada
  #19 Nova nada 16 prosinca, 2013, 10:54

  Čini se da predosnivanje stranaka postaje moda.
  Inspirator Nacionalnog foruma Nikica Gabrić bio je najavio osnivanje stranke u zagrebačkom Sheratonu, a ispada da će pravo osnivanje biti tek 1. veljače.
  Takva opetovana konstituiranja, potrebna radi privlačenja članova i političkog marketinga, pokazuju i koliko je teško nagovoriti žive i mrtve političke duše na stranačko postrojavanje.
  Novi se članovi još i mogu animirati glamurom mjesta politizacije i svježinom programskih fantazija, ali kako pridobiti izborno tijelo koje ostaje u kući?
  Gabrić vjeruje da će stranka, za koju se ne zna hoće li biti balans ili sinteza ljevice i desnice, glasački potencijal pronaći kod politički razočaranih ili neopredijeljenih, što će rezultirati 18-postotnim dobivanjem glasova na svibanjskim izborima za Europski parlament.
  Jasno je da novi politički lideri moraju stvarati pobjedničku atmosferu, ali ne pobjeđuju uvijek oni nerealni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. Ponte Rosso
  #20 Ponte Rosso 16 prosinca, 2013, 10:26

  Liniću, kada ćemo u Trieste?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code